用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Esf KGV 2nd /3rd language 一問
go

[中學] Esf KGV 2nd /3rd language 一問

1)是否全線ESF 只有IB ?   
2) KGV year 7 中文堂是否1星期2堂2小時?
3)中學如果小朋友用繁體字有冇問題?
4)year7 外語(法德西)一星期幾堂幾小時?
5)如year 9 先插得入,係咪‘唔讀’ 中文先可以讀外語(法/西/德)?
6)如year 9先入,外語會唔會比人落後2年?定再有BB班?
謝謝大家回應

回覆樓主:

1)ESF foundation schools 包括KGV Y9-11 (I)GCSE, Y12-13 IB, 唔係全線IB
3)ESF 中學生用繁體字無問題
4)Y7 外語每星期兩堂兩小時
5)當然唔係,Y9 可以讀中文加外語(2nd+3rd language).但絕大部份Y9學生都會淨讀2nd language. Y9 Spanish/French 已經可以對答如流,揀得Y9繼續讀的foreign language 都相對較叻,無BB班,未讀過完全追唔到。
Y9本地學校轉入或英文去唔到native level,學校通常會叫佢唔好揀foreign language, 反而要讀多科EAL (English as an Additional Language) as learning support 搞返掂英文。
因為ESF IB 全部要考English as First Language English A.

Activehealth 發表於 20-6-4 18:15
1)ESF foundation schools 包括KGV Y9-11 (I)GCSE, Y12-13 IB, 唔係全線IB
4)Y ...
謝謝你的詳細答覆

Activehealth 發表於 20-6-4 18:15
4)Y ...

問清楚啲
1)KGV 中學最尾嗰兩年係咪淨係可以揀IB 冇A level or 其他? 2) year 7 中文堂是否只有一星期2 堂2 小時?

4)其他外語都又係一星期2 堂2 小時,即係year 7 必學3 種語言?BB 班開始?
5) year 9 可以讀中文加外語,即係上課schedule 呢兩樣語言唔會係同一時間。
咁如果話year 9 可以drop 中文 ,等於佢哋空堂定某一語言上double time ?
例如drop 中文,中文堂繼續上外語。
咁如果year 9 插班又未學過外語,year 9 係咪正常唔俾揀學外語?
因為我小朋友而家都係另一間國際+ 爸爸外國人。
我諗緊好唔好考中英+ 外語(如果year 9-13 讀5 年)

Thanks again

bonbon1106 發表於 20-6-4 20:19
問清楚啲
1)KGV 中學最尾嗰兩年係咪淨係可以揀IB 冇A level or 其他? 2) year 7 中文堂是否只有一星期2 堂 ...

其實我個小朋友係讀緊ESF 其他foundation school 中學,唔係KGV,但識人教緊KGV IB/IGCSE foreign language , 同佢傾過阿仔個間同KGV 係一樣安排。但小心起見,資料要樓主自己再核証。

1) 最後兩年IBDP或IBCP (IB+BTEC career related studies 如hospitality/fashion design/film making/computer programming)或School Diploma。無AL
2)Y7 中文每星期兩堂兩小時
3)Y7+Y8 英文+中文必修,大部分學生讀多科foreign language. 個別學生要上learning support 堂如EAL補英文、補數、補learning skills, 就唔會讀foreign language. 所有foreign language BB班開始。
除咗有啲日韓裔學生Japanese/Korean native speakers, 會喺學校正式時間表外上佢地native language in advanced level, 準備IB 考bilingual diploma English+佢哋自己native language。

Activehealth 發表於 20-6-5 14:08

其實我個小朋友係讀緊ESF 其他foundation school 中學 ...

Y9 options

Activehealth 發表於 20-6-5 14:08

其實我個小朋友係讀緊ESF 其他foundation school 中學 ...

太清楚了,謝謝您超全面的資訊啊!很有心的家長,祝小朋友前程萬里!

bonbon1106 發表於 20-6-4 08:58
1)是否全線ESF 只有IB ?   
2) KGV year 7 中文堂是否1星期2堂2小時?
3)中學如果小朋友用繁體字有冇問 ...

章太郎 發表於 20-6-5 17:24
FYI,我女兩年前報KGV,無比提名權,最近問係排緊60~80
希望你快D有好消息!請問是2010 出生嗎?
我見網友話見KGV 登 外國雜誌話收year 7.
唔知係咪今年動盪多人走呢?
我都冇諗住比提名權,不過搏下會唔會排第二條隊可以快啲。
夢想入year 7, 唔得就year 9.

bonbon1106 發表於 20-6-5 18:21
唔知係咪今年動盪多人 ...

章太郎 發表於 20-6-5 18:59

不是2010。唔等了,只係最近想轉校(IS轉IS)先打去KGV問下stat ...

有得揀都好呀!KGV 價的IS 唔係好多

bonbon1106 發表於 20-6-5 19:19
有得揀都好呀!KGV 價的IS 唔係好多

章太郎 發表於 20-6-5 19:24
排60~80邊叫有得揀。希望你有passport快d,good luck
Oh I mean 有第二間IS揀。
我都係嚟緊九月報,希望year 7 入。

章太郎 發表於 20-6-5 18:59

不是2010。唔等了,只係最近想轉校(IS轉IS)先打去KGV問下stat ...
I found it is more difficult to enter an is than I have ever imagined ...

Youweird 發表於 20-6-5 20:26
I found it is more difficult to enter an is than I have ever imagined ...

KGV is even harder to get in than Shatin college.
If you target it, must get into ESF primary first.

香港嘅國際學校,一年比一年多,都睇得出以前冇得揀,而家個趨勢係,好多本地學校嘅人都想轉國際學校。奈何可能唔止一個小朋友,解決唔到金錢問題。今年真係好似多咗好多學生離港,無論本地定國際。我身邊都一堆。

bonbon1106 發表於 20-6-5 18:21
唔知係咪今年動盪多人 ...
請問咩叫第二條隊?

回覆 美美羊 的帖子

外國人

樓主题外话
记起你前幾年由本地有名氣小学轉IS😁.
你孩子讀得开心嗎?你認為當年决定正确?
我身邊有朋友,既唔捨得本地名校呢個所谓肥猪肉,但又埋怨其唔好處

回覆 Saboc 的帖子

十分正確。當年名女校小二上學期遇到好mean的中文老師。作文比59 分,中文堂上工作紙比「丁-」。搞到我個女超級討厭中文,仲有情緒問題, 見親中文工作紙,右上角就會用筆自己填上「丁-」.
轉左校之後,因為有普通話拼音,自己反而會揭下書中文書,睇吓故仔。而家國際學校都係用返同出邊本地學校同年級的中文書,但係唔谷冇壓力。而家中文突飛猛進,仲多咗好多時間睇課外書。
生活質素高咗好多。