用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Esf KGV 2nd /3rd language 一問
樓主: bonbon1106
go

[中學] Esf KGV 2nd /3rd language 一問

Activehealth 發表於 20-6-5 14:08

其實我個小朋友係讀緊ESF 其他foundation school 中學 ...

請問ESF Y7 中文大概去到什麼程度?每星期有什麼中文功課?考IB 中文有冇規定學生要考邊個syllabus?

小加子 發表於 20-7-19 10:26
請問ESF Y7 中文大概去到什麼程度?每星期有什麼中文功課?考IB 中文有冇規定學生要考邊個syllabus?
...

ESF foundation schools Y7 每星期兩個鐘中文課,程度大約是本地小學小四左右(其實我覺得ESF Y7 是倒退,Y6小學是一至五每日一小時)。因foundation schools Y7 & 8 大部分學生會開始3rd language 如Spanish/French/German(KGV only), 也是每星期兩個鐘,好難維持到佢地中文水平同興趣。

Y7 中文分near native/second language / foreign language streams. Near native strand 每星期有作文、閲讀理解等功課但不多。

IBDP 報中文科分language A/ language B/ ab initio (beginners), 學校按學生文化背景及中文成績指派入那組,學生基本無得反對。之後再選standard level(SL) 或 high level (SL). IBDP 3 HL & 3 SL subjects.

有學生由ESF Y1 讀起,IBDP被編入中文language A,或language B 但只可選HL, 最後決定放棄選修中文科(已有IGCSE 中文),寧願選修French/Spanish 或German (只有KGV有)。

Activehealth 發表於 20-7-19 14:08
ESF foundation schools Y7 每星期只有兩堂每堂兩個鐘中文課,程度大約是本地小學小四左右(其實我覺得ESF ...

如果自己都冇辨中文native stream, 如何叫自己自少上的學生考中文A呢?是不是間間ESF不同?據我所知Shatin college 有native stream 而且頗深

964000 發表於 20-7-19 14:23
如果自己都冇辨中文native stream, 如何叫自己自少上的學生考中文A呢?是不是間間ESF不同?據我所知Shatin ...

學校定性Y7/8中文最高pathway A 為 (Near) Native or First Language.

試過同學校不同中文老師討論pathway A 中文水平,我說pathway A 是native language level, 立即被老師改正為NEAR native, 說A 不是native level.

不知道是否間間不同。

回覆 Activehealth 的帖子

佢咁樣有少少逼人放棄中文feel . 至少 for my case 係。
一星期得兩小時,但迫人 language A . 然後嗰班人放棄直情唔考中文。
明明呢班人一心想考 language B 取得好成績。

Activehealth 發表於 20-7-19 14:56
學校定性Y7/8中文最高pathway A 為 (Near) Native or First Language.

試過同學校不同中文老師討論pathwa ...

相信每間ESF有少少不同。

bonbon1106 發表於 20-7-19 15:52
回覆 Activehealth 的帖子

佢咁樣有少少逼人放棄中文feel . 至少 for my case 係。

Deleted

bonbon1106 發表於 20-6-5 18:21
希望你快D有好消息!請問是2010 出生嗎?
我見網友話見KGV 登 外國雜誌話收year 7.
唔知係咪今年動盪多人 ...
第二條隊競爭會少多少呢?

ISLAND SCHOOL七月還有位.  唔介意讀沙田臨時校舍的可以考慮.
https://www.esf.edu.hk/applyesf-school/

回覆 美美羊 的帖子

我唔肯定呀,不過想當年,我10月廿幾寄信去國際學校, 12月中已經收電話,隔幾日即刻in埋俾錢. 只可以講睇吓你好唔好彩,有冇啲同你相同條件嘅係你前面。否則你就打晒尖。

bonbon1106 發表於 20-7-21 14:37
回覆 美美羊 的帖子

我唔肯定呀,不過想當年,我10月廿幾寄信去國際學校, 12月中已經收電話,隔幾日即刻i ...
KGV咁多人想去讀,條隊可能長過出面啲IS?

chbch 發表於 20-7-21 12:28
ISLAND SCHOOL七月還有位.  唔介意讀沙田臨時校舍的可以考慮.
https://www.esf.edu.hk/applyesf-school/ ...
讀左Island School,係咪要讀落去?讀讀吓,可唔可以轉去其他分校的?

我暫時對其他ESF學校未有太大興趣,所以未睇佢哋資料太多。因為我知道KGV 有校車去我樓下,亦都有我可能會揀的德文。而其他學校沒有的。
聽講所有clear water bay 都會直升去KGV . 再加另外兩間esf小學. 相信KGV 不嬲都冇乜位剩,只係諗緊會唔會今年情況咁特殊,多咗人去外國。我都未決定到報唔報,始終中文係「我」另外一個考慮嘅因素。一星期得兩小時有太少了。九月要報,仲有時間諗一諗。

bonbon1106 發表於 20-7-21 15:17
我暫時對其他ESF學校未有太大興趣,所以未睇佢哋資料太多。因為我知道KGV 有校車去我樓下,亦都有我可能會 ...
係裡面,如果要中文較好,應該要揀RC,對嗎?

我想揀一間中文同STEM都好,IB/IGCSE cirriculum,不在港島那邊的,都好似不多!

RC Chinese teaching hour a lot longer !

bonbon1106 發表於 20-7-21 16:33
RC Chinese teaching hour a lot longer !
排RC係咪較KGV容易?RC似乎係好多香港人選擇的IS

回覆 美美羊 的帖子

Easier . Depends what a u looking for. Better Chinese?  3rd languages .?

美美羊 發表於 20-7-21 14:52
讀左Island School,係咪要讀落去?讀讀吓,可唔可以轉去其他分校的?

There is a two year commitment for the student to attend Island School before any request for transfer to another ESF school may be considered.