用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入倒天水圍間中華基督教青年會中學,請問意見,會否好雜 ...
樓主: fm0044
go

入倒天水圍間中華基督教青年會中學,請問意見,會否好雜 [複製鏈接]

shanQQ 發表於 20-6-22 00:11
請問青中有冇普通話課?

好似冇,我睇成績表唔見有呢科

silvia_ng 發表於 20-6-22 00:02
好似只係中英數。我女中一中文分九組,佢尾二果組,得9個學生上堂。英文最top果組,好似30幾人
...

謝謝你回覆

我小朋友沒有運動強項, 應該因英文成績而考入, 補習同班有青小升青中學生(因運動升上), 但發現英文程度有些弱, 例如peanut, audience也不懂, 那麼青中的英文水平參差會否很大?

奶皇包 發表於 20-6-23 21:18
我小朋友沒有運動強項, 應該因英文成績而考入, 補習同班有青小升青中學生(因運動升上), 但發現英文程度有些 ...

5班入面總有參差,所以會有兩班英文班教通識。高中如要繼續用英文學通識及用英文考DSE,華藉學生要寫信同學校申請。否則除NCS外,全部default用中文教同考DSE。
我女都係英文強,冇運動入青中,所以入了英文通識班。

奶皇包 發表於 20-6-23 21:18
我小朋友沒有運動強項, 應該因英文成績而考入, 補習同班有青小升青中學生(因運動升上), 但發現英文程度有些 ...
我女朋友仔都係青中,兩個平時見面都坐英對話, 所以應該係個人問題。

silvia_ng 發表於 20-6-23 22:17
5班入面總有參差,所以會有兩班英文班教通識。高中如要繼續用英文學通識及用英文考DSE,華藉學生要寫信同 ...

謝謝回覆, 我都希望我小朋友可以入英文教通識的班,但想問多少少係如高中想繼續學英文通式,而初中又一直是英文學通識,雖然要寫信申請,但是不是多數都批准?

gigayan 發表於 20-6-23 22:50
我女朋友仔都係青中,兩個平時見面都坐英對話, 所以應該係個人問題。

謝謝回覆,選直資英中都係希望能保持英文水平和學校會較多資源(因經過六年津小加埋疫情學習安排比較,所以見這情況才擔心英語水平問題

奶皇包 發表於 20-6-24 06:05
謝謝回覆, 我都希望我小朋友可以入英文教通識的班,但想問多少少係如高中想繼續學英文通式,而初中又一直 ...

學校應該會考慮學生中文及英文科成績,再決定會否批吧。不過我女好極端,英文好好但中文好差,我相信學校批佢用英文通識機會好大。佢而家只係中三,早兩日先寫信回校,未知咩環境,其他人申請係咪一定批我唔敢講。

silvia_ng 發表於 20-6-24 17:30
學校應該會考慮學生中文及英文科成績,再決定會否批吧。不過我女好極端,英文好好但中文好差,我相信學校 ...

謝謝分享

我小朋友都係極端類,語文強數弱,㨂青中係見數學科有分組,跟津校按整體成績分班不同,分組教應該可以保持強科水平又可補底弱科,希望幫到我小朋友

奶皇包 發表於 20-6-24 17:44
謝謝分享

我小朋友都係極端類,語文強數弱,㨂青中係見數學科有分組,跟津校按整體成績分班不同,分組教 ...

我女數學中間,但個別理科會較弱,physics直頭投降。所以青中初中教學安排,對偏科學生有一定好處。BTW,歡迎加入青中大家庭!

silvia_ng 發表於 20-6-25 00:15
我女數學中間,但個別理科會較弱,physics直頭投降。所以青中初中教學安排,對偏科學生有一定好處。BTW, ...

謝謝分享,我小朋友都好期待中學校園生活

fm0044 發表於 20-6-4 03:33
當下個心好開心有呢間同沙田林x輝收,問學校,佢地建議我小朋友入天水圍呢間,而家有d心中心細怕雜,交通問 ...

青年會、李兆基、聖瑪加利 都值得一試  

fm0044 發表於 20-6-18 21:33
多謝各位比意見,我住深井,確實有唔就腳情況,由於屬荃灣區,今年多間冇得面試,自行又冇聲氣,天水圍收, ...

原來大家住同區,我個女果時都有考天水圍,但只係後補。不過現在都係元朗讀直資。我建議你,你最好揸車接送,如果小朋友自己返學和放學,時間好長,浪費時間和佢哋會好辛苦。

咁即係重有得去叩門???

fm0044 發表於 20-6-4 03:33
當下個心好開心有呢間同沙田林x輝收,問學校,佢地建議我小朋友入天水圍呢間,而家有d心中心細怕雜,交通問 ...

樓主 最後有冇簡到青年會中學❓

奶皇包 發表於 20-6-24 06:05
謝謝回覆, 我都希望我小朋友可以入英文教通識的班,但想問多少少係如高中想繼續學英文通式,而初中又一直 ...
小女已批准在高中時用英文學習通識,屆時會用英文應考DSE通識科。

silvia_ng 發表於 20-8-10 12:23
小女已批准在高中時用英文學習通識,屆時會用英文應考DSE通識科。

可以申請好好多,請問英文是否要A級才可申請?
請問約幾時知道分那班?因疫情關係,bridging course改為網課,分組授課,老師有提過他們一組是pre S1英文成績較好的一組

奶皇包 發表於 20-8-10 12:30
請問約幾時知道分那班?因疫情關係,bridging course改為網 ...

幾時分班我又冇為意喎,今晚問下呀女先,因佢今年都要分班 (青中三年同班的)。

至於係咪要英文A先申請得,我就唔太肯定,但我女係攞A。

你好,我對青中好有興趣,見你話你囡囡細個嘅時候都係英文成績比中文好好多,想知道你當年考試嘅時候除咗學校嘅成績表之外,有冇遞交一啲乜嘢證明去引證囡囡嘅英文程度?我仔準備升五年級,我想早啲幫佢做準備,由於佢中文成績差,但係佢又係直資嘅中文小學,所以靠政府派位應該冇機會入到英中㗎啦,所以好想了解多啲青中嘅情況,謝謝(emoji)(emoji)

奶皇包 發表於 20-8-10 12:30
請問約幾時知道分那班?因疫情關係,bridging course改為網 ...

我地老師又無講喎 可能我地組無咁叻
‹ 上一主題|下一主題