用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入倒天水圍間中華基督教青年會中學,請問意見,會否好雜 ...
go

入倒天水圍間中華基督教青年會中學,請問意見,會否好雜

當下個心好開心有呢間同沙田林x輝收,問學校,佢地建議我小朋友入天水圍呢間,而家有d心中心細怕雜,交通問題,7月7日叩門好冇呢,請各媽媽比意見

fm0044 發表於 20-6-4 03:33
當下個心好開心有呢間同沙田林x輝收,問學校,佢地建議我小朋友入天水圍呢間,而家有d心中心細怕雜,交通問 ...

你唔係住果頭架咩?我朋友兩個仔女讀呢間,好滿意喔。不過你鍾意叩咪叩下囉,如果遠就真係要諗諗。

這兩間學校距離咁遠,要視乎居所位置吧!林在馬鐵沿線,非常方便。

fm0044 發表於 20-6-4 03:33
當下個心好開心有呢間同沙田林x輝收,問學校,佢地建議我小朋友入天水圍呢間,而家有d心中心細怕雜,交通問 ...

青中應該會較好,但要考慮交通,搭西鐵後都仲要轉輕鐵先到.....

gigayan 發表於 20-6-5 10:27
青中應該會較好,但要考慮交通,搭西鐵後都仲要轉輕鐵先到.....

對。樓主考學校一間東一間西,可能佢剛剛住中間。林大輝係B3,所以成績一定係青中好,不過林大輝對於運動員既支持幾好,D學生響街度睇落都OK。

little_yolky 發表於 20-6-6 13:50
對。樓主考學校一間東一間西,可能佢剛剛住中間。林大輝係B3,所以成績一定係青中好,不過林大輝對於運動 ...

林大輝我唔熟,天水圍青中阿女有幾個朋友仔讀緊,有位朋友中文程度差少少,考試唔合格係要補考到合格為止。幾個朋友仔都幾純品嘅,學校都重視體育,仲有musical,都算係b2好選擇。

回覆 fm0044 的帖子

我朋友個仔度青小,自行入左青中,不過成績科科唔合格,個校長面試話多數唔收,點知最後自行已經收左,唔知係咪青小可以直升上去

sasabosco 發表於 20-6-7 14:24
回覆 fm0044 的帖子

我朋友個仔度青小,自行入左青中,不過成績科科唔合格,個校長面試話多數唔收,點知最 ...

YMCA有附小?在那區?

回覆 fatman69 的帖子

都係天水圍

sasabosco 發表於 20-6-7 20:10
回覆 fatman69 的帖子

都係天水圍

咁社制是否跟番中學的28社序運行?

多謝各位比意見,我住深井,確實有唔就腳情況,由於屬荃灣區,今年多間冇得面試,自行又冇聲氣,天水圍收,真係好開心,當下小朋友面試都覺這間面試舒服,冇咁難度高,笑住出黎,so far 見其他直資全部都戰戰兢兢,相當緊張。

fatman69 發表於 20-6-7 19:24
YMCA有附小?在那區?

中華基督教青年會小學

一站式辦學理念
https://www.cymcaps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=16&pageId=2&nnnid=3

「千禧年,香港中華基督教青年會在港服務一百年誌慶,董事們展望未來百年,衍生「一站式」教育理念,並決議於天水圍區投入教育服務。於2000年,辦學團體把中華基督教青年會中學由上環必列者街遷到天水圍新辦的中華基督教青年會小學毗鄰,並於本區結成第一對「一條龍」中小學。同年,中華基督教青年會幼稚園亦於2000年底在青小鄰近開辦,為區內學子提供優質的「完人教育」。

及後,中華基督教青年會中學成功由資助中學申請轉為直資英文中學,教育則例所限,因辦學資助模式不同,青小和青中在名義上未能稱為一條龍。然而,建校時的「一站式」教育理念,辦學團體及校董會至今天依然秉守無變。

青小開校至今十多年,只要小學校長推薦和家長願意,再加上學生的英語水平達到基本要求,大部份的青小畢業生都可以直升到青中。根據過去五年的數據顯示,約65%-80%的青小畢業生升讀青中,每年亦有半數以上的青幼畢業生能入讀青小。展望未來,青小仍堅守當年的百年寄望,繼續達成遷校、在同區建校及連繫中小幼三校的初衷,竭誠服侍元朗社區,榮神益人。」

Poyau 發表於 20-6-18 21:42
中華基督教青年會小學

一站式辦學理念

明白前因後果,多謝指教。

仁匡元燄
群忠敬誠
謙光奮鋭
正基恆毅
剛斌強勵
真理輝煌
建立青中

時光飛逝,轉眼28社制歌訣已行到第三輪轉了,計年份今年畢業的應為第三輪的仁社!?

fatman69 發表於 20-6-18 22:18

明白前因後果,多謝指教。
佢地而家好似5個社,唔係行以前那套了。

fm0044 發表於 20-6-18 21:33
多謝各位比意見,我住深井,確實有唔就腳情況,由於屬荃灣區,今年多間冇得面試,自行又冇聲氣,天水圍收, ...
青中分5班,另再行小組教學。
5班入面有兩班英文較好,用英文教通識,呢兩班入面會有非華裔同學仔。呀女呢屆個NCS考全級第一的。

班主任+同班同學三年先換(除非老師離校啦)

如果考試達唔到60%,真係要重考/重做卷達80%先可以收工。我女上年好似中文卷重做左次

放學時間係5:00,你要預返到深井分分鐘要7:00喎。

silvia_ng 發表於 20-6-19 09:19
佢地而家好似5個社,唔係行以前那套了。

我知新入學的平均會分配到「仁義智勇絜」五社,但亦會按年份编同一「年社」,將來校友聚會就以年社區別。
記得很久之前為方便運動會比賽,把全校分為紅黃藍綠紫五組。
按理來年9月入學的應為敬社。

fatman69 發表於 20-6-19 11:05
我知新入學的平均會分配到「仁義智勇絜」五社,但亦會按年份编同一「年社」,將來校友聚會就以年社區別。
...
「年社」呢樣野我冇聽呀女講過喎,今晚問下佢先。

培正好似都行呢套?

silvia_ng 發表於 20-6-19 09:24
青中分5班,另再行小組教學。
5班入面有兩班英文較好,用英文教通識,呢兩班入面會有非華裔同學仔。呀女呢 ...

請問其他科目是否也是按程度分班的?

Mtcoook 發表於 20-6-21 16:10
請問其他科目是否也是按程度分班的?

好似只係中英數。我女中一中文分九組,佢尾二果組,得9個學生上堂。英文最top果組,好似30幾人

醒目開學勳章

請問青中有冇普通話課?