用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問 九龍婦女福利會紀念李炳學校好唔好? ...
go

請問 九龍婦女福利會紀念李炳學校好唔好?

如題
因為見網上無乜comment,想請問一下各位家長知唔知呢間好唔好🙏🏼

感謝🙏🏼

回覆樓主:

自行收生不足有啟示
學額75個位 大抽獎65個位

我都有留意這間學校,為細仔下年做功課。我見佢升中派位唔錯

派左會周圍叩門的學校

準備叩門啦!

九龍塘陳太 發表於 20-6-4 18:36
準備叩門啦!

李炳2019年有升中校名無每校人數
名單上17間中學有B1兩間 小六27人^
假設各1/2/3人 升B1 7%/15%/22%

B1* 2
B2A-1C* 0
B2* 5
NR 10
名單總數: 17間

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六27人

https://www.kwwclpms.edu.hk/CustomPage/156/index.htm

2018-2019年度小六學生獲派中學一覽表

首三志願滿意率達97%(全港水平87%);首志願滿意率達91%(全港水平84%)

所屬區域
中學名稱

九龍城區
基督教女青年會丘佐榮中學 (B1)
香港培道中學 (B2)
九龍塘學校(中學部)
余振強紀念中學
德蘭中學 (B2)
聖公會聖三一中學
鄧鏡波中學 (B2)
創知中學 (B2)
新亞中學

油尖旺區
聖芳濟書院 (B1)
天主教新民中學
聖公會諸聖中學

其他區域
觀塘聖若瑟中學
將軍澳香島中學
李求恩中學
香港紅卍字會大埔卍慈中學
培敦中學 (B2)

Poyau 發表於 20-6-4 18:53
李炳2019年有升中校名無每校人數
名單上17間中學有B1兩間 小六27人^
假設各1/2/3人 升B1 7%/15%/22%

你好厲害,可以點找咁多資料?你係咪老師嚟架?有邊間34網學校好?

DumbieMaMa 發表於 20-6-6 14:57
你好厲害,可以點找咁多資料?你係咪老師嚟架?有邊間34網學校好?

過奬 大家集思廣益互相分享

Poyau 發表於 20-6-6 15:00
過奬 大家集思廣益互相分享

咁邊間學校好?因為我就搬,細仔下年小一,大仔就小三,要由屯門搬出嚟,打算轉校

回覆 gloriayip19 的帖子

樓主有無叩門?呢間李炳轉收SEN 學生,仲要唔係輕微嗰d,智障同需要感統嘅自閉症都會收。
師資唔好有乜期望,管理課室秩序都用晒上堂時間,校舍又舊又細。

DumbieMaMa 發表於 20-6-6 15:13
咁邊間學校好?因為我就搬,細仔下年小一,大仔就小三,要由屯門搬出嚟,打算轉校
...

請問搬去邊個校網

回覆 DumbieMaMa 的帖子

李炳派位應該稱不上「不錯」,Band 1 校名先得 2 間仲要兩間都係 Band 1C 呢啲位,冇 Band 1 跨區/直資。首三率只係一個語言偽術。
如果覺得李炳好,咁隔離 31 羅裕積、方樹泉同 35 聖提摩太都更加滿足到你,叩門都應該好大機會收。佢哋 Band 1% 應該係高過李炳。

不過你係搬去邊區?期望入讀咩小學?二線學校願唔願入讀?

Poyau 發表於 20-6-8 13:09
請問搬去邊個校網

何文田或紅磡,應該係34或35吧

DumbieMaMa 發表於 20-6-8 15:18
何文田或紅磡,應該係34或35吧

35網可參考以下分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3825815

Poyau 發表於 20-6-8 19:26
35網可參考以下分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3825815

麻煩晒(emoji)(emoji)

Poyau    發表於 20-6-9 09:32

我小朋友之前係李炳讀,已經畢業,如以用家來睇,佢名氣唔大、校舍細,但如果講關愛,溝通,機會,佢係比到你,老師同校長都好有愛心,好肯聽家長意見。小朋友係到讀得好開心。佢地四年級開始,已經可以去外地交流,去過大陸、台灣、英國。其實就係因為佢地細,學生少,所以比到每個學生的資源相對都多,你可以去註冊時,了解下間學校!🙂

gloriayip19 發表於 20-6-3 21:54
如題
因為見網上無乜comment,想請問一下各位家長知唔知呢間好唔好🙏🏼

可除非完全無要求,叩到就走

回覆 taviatsui 的帖子

邊個話呢間學校只收sen學生?咁其他學校就冇sen學生?
唔好咁唔公平啦!
間間學校都有唔同學習問題嘅小朋友架!

——————

我三個小朋友都係讀呢間學校!
我三個小朋友都冇sen架!
呢間學校係我揀比佢哋!

1998Ruby1998 發表於 20-6-8 14:28
回覆 DumbieMaMa 的帖子

李炳派位應該稱不上「不錯」,Band 1 校名先得 2 間仲要兩間都係 Band 1C 呢啲位 ...

聖提摩太係三間之中最佳
被視為寶只因35網對手太強
係其他網30%升B1可以係乙一之選

2019年
35 聖提摩太 升B1 30%
31 方樹泉 升B1 18%
31 羅裕積 15間B1 → 升B1 ≥12%

cloudy321 發表於 20-6-9 18:34
回覆 taviatsui 的帖子

邊個話呢間學校只收sen學生?咁其他學校就冇sen學生?
親身經歷 (前線),你覺得無咪無囉,但SEN 嘅家長都唔會周圍同人講自己仔女SEN