用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喊喊喊
樓主: raya1208
go

喊喊喊  

islz 發表於 20-6-4 15:12
大家全部唔使喊, 仲有成30-40間直資私立官津可叩門.
喊, 係解決唔到問題, 大家比心機, 加油, 咬緊牙關, 一 ...

直資私立絕大部分都收晒學生了

almat 發表於 20-6-6 13:50
回覆 02413124 的帖子

多謝你呀, 不過真係感覺62真係天同地只差一線, 我身邊反而朋友們有私小及直資OFFER  ...

唔好喊啦,要加油啊
我都努力找多啲扣門學校,好累呢,又唔知到時小朋友表現,我都唔想俾小朋友太大壓力。
我們無私小back up 又碌到咁尾,真係好慘呀

回覆 babybabyjoy 的帖子

你中第幾志願?我中了14志願。。。。

babybabyjoy 發表於 20-6-6 20:37
唔好喊啦,要加油啊
我都努力找多啲扣門學校,好累呢,又唔知到時小朋友表現,我都唔想俾小朋友太大壓力。 ...
我有私小backup啊,但係經濟壓力大,也是進退兩難的。。。

回覆 almat 的帖子

請問你一共填了多少個志願?

回覆 Lam## 的帖子

請問你1-21 係點填?!

cspcherie 發表於 20-6-6 23:56

你中第幾志願?我中了14志願。。。。

我中了19 志願,其實後面的都是亂填....

almat 發表於 20-6-6 13:50
回覆 02413124 的帖子

多謝你呀, 不過真係感覺62真係天同地只差一線, 我身邊反而朋友們有私小及直資OFFER  ...

想當年我自己升中都係派左第8志願,考得後過我都入到1a.只叩番第四,但都考唔到頭十我諗如何當初派到第一志願,可能考得更差。現在唔可以話成功人士,但最少都生活安穩。

amidreamer 發表於 20-6-6 19:02
直資私立絕大部分都收晒學生了

係,不過睇第二d post印象中有:LMC, 民生,福小,播道等仲有。

係呀, 所以唯有努力叩門中, 交左八間表, 但3間無得見

almat 發表於 20-6-13 21:49

係呀, 所以唯有努力叩門中, 交左八間表, 但3間無得見

繼續努力,咁即係仲有5間有機會~

回覆 cspcherie 的帖子

有三間約左見, 但另外兩間未知有無架, 要等, 但巳經好灰
你呢? 祝你都叩門成功入到心儀小學呀, 到時希望一齊報喜

almat 發表於 20-6-13 22:00

有三間約左見, 但另外兩間未知有無架, 要等, 但巳經好灰

唔好灰心,仲有機會既,請問係邊三間約左,邊兩間等緊,方便講嗎

我係in左思源、荃天、天佑
跟住16/6 in 荃官

仲等緊海官、荃基、何傳耀、浸聯

報左馬基、深天、伍季明、仁紀,這四間都無得in

我今日見天佑 (即時有second in), 石鐘山改期下星期六, 荃官都係下星期二見
仁紀, 伍季明, 荔天無得IN.

浸聯同仁立要等

你小朋友今日天佑係咪即時second in?

almat 發表於 20-6-13 22:25

我今日見天佑 (即時有second in), 石鐘山改期下星期六, 荃官都係下星期二見

今日我都有去見天佑,不過無2nd in, 我女今日不在狀態。距話個老師淨係傾計,無考中英數
不過我見你叩既除左天佑,其他7間都係1線比較熱門,競爭會大d,你小朋友表現ok既叩翻石小都未定wor....

天佑有講出左offer 要幾日內註冊嗎?

我都等緊浸聯同仁立。。。

我有叩石小, 但始終太多人111去叩佢, 唔敢太大期望呀
天佑話如有OFFER星期一會打來

我無叩荃天, 深天, 因為好多間面試撞時間, 加上時間真係太少, 好多整唔切, 因當日收到成個人亂晒呆晒......

小朋友表現OK, 但成日無故發台揾呢, 預計佢唔到

係呀, 天佑今日係傾計, 小朋友話答5條問題

almat 發表於 20-6-13 22:42

我有叩石小, 但始終太多人111去叩佢, 唔敢太大期望呀

咁我女應該係唔識答,距話個英文老師問距 What date is today? 距唔識答,但距會話翻比我聽,唉。。。

荃天12/6, 天佑13/6, 無撞期wor...

深天無111,無得見。

不過你攞到天佑都好wor, 起碼好過派位果間?另外請問天佑你志願填第幾?因為距都講面試是睇
自行/統一選校情況 30%

我填佢乙三呀

你填佢第幾?
咁佢無問我小朋友這條喎......

佢問佢幼稚園英文名...... 同埋其他問題