用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喊喊喊
樓主: raya1208
go

喊喊喊   [複製鏈接]

Poyau 發表於 20-6-5 13:35
一命二運

係呀...
叩門就真係考實力

回覆 raya1208 的帖子

唔好灰心,做好作戰準備。當年我去攞結果之前就已經交咗2份資料去其他區熱門學校準備叩門,跟住攞結果當日帶住十份已經裝咗portfolio同求位信的牛皮紙袋出門,諗住派得唔好就即刻去同區學校遞資料。叩門階段時間寶貴,盡快準備資料同小朋友多叩几間本區同臨近地區的心儀學校。當年我提早交資料去隔離區大熱女校,大抽獎甲部乙部都無填過該學校的名,而且我哋係N無,諗住都係盡人事幫阿女試下,但最後都收到電話叫我哋去面試。所以真係多報幾間呀。

我都要叩門.. 呢個遊戲好辛苦..

回覆 calbee_2014 的帖子

有dd似我case....利申自行已入,唔叩門。小朋友資質和實力係搶唔走,叩門係大換轉,有意想不到的驚喜,甚至叩到區外名校,所以無論直私,官津都要叩。
The best is yet to come!

calbee_2014 發表於 20-6-5 14:33
所以入得到都要讀得到
我相信冇最好,只有最適合

你要加油!未到最後都唔會知結果,試過9月都會收到call

skytobb 發表於 20-6-5 16:26
你要加油!未到最後都唔會知結果,試過9月都會收到call

多謝你

回覆 almat 的帖子

不是吧,沒選到也能抽到嗎,那你一共填了多少志願哦,我荃灣填了29間

cat20203 發表於 20-6-5 16:02
回覆 calbee_2014 的帖子

有dd似我case....利申自行已入,唔叩門。小朋友資質和實力係搶唔走,叩門係大換 ...

謝謝你!
好在一早睇定左心儀學校叩門資料
Portfolio都準備好
今年有啲學校都講明唔會個個有面試機會
但都會盡最後努力去試

raya1208 發表於 20-6-3 17:14
荃灣區,首先自行20分唔到,而家中乙16志願。又話七成人中首一二名,我有冇咁慘,同日又收到稅單。「完」: ...
同樣,荃灣區,自行15分,中乙14志願。。。其實十後面的志願都是亂填的,現在悲催了那乙14志願,好多人都講,不報都有得入去讀,根本不用填上去
你現在叩門了嗎

babybabyjoy 發表於 20-6-5 09:05
我是乙一放熱門,乙二放二線的了
但都跌左去十九位!
運氣的事真的無法預料!

乙二保險線應該好少出事
你既二線應該唔係保險線學校

62 保險線有邊幾間揀? 荃基/何小乙二可以嗎?乙三又應點放呢? 我女今年K2, 問定下年,  謝謝(emoji)

happy2115 發表於 20-6-5 18:19
62 保險線有邊幾間揀? 荃基/何小乙二可以嗎?乙三又應點放呢? 我女今年K2, 問定下年,  謝謝(emoji)
...

荃基乙2唔係穩入,都係睇運氣,我都係填佢乙2,62網真係冇邊間2線穩入。

cspcherie 發表於 20-6-5 17:45
同樣,荃灣區,自行15分,中乙14志願。。。其實十後面的志願都是亂填的,現在悲催了那乙14志願,好多人都講 ...

會誇區扣門,荃灣扣一間

荃灣區係死亡之組,回想起幾年前阿女小一派位的經歷,幼稚園時happy school,當時心只想某間心儀小學,但派咗第1X自願,心裡一沉,唯有叩門,但當時小女係細女,怕羞、學術差、各方面都不成熟,結果叩門慘敗,好彩英文方面還可以,幾經辛苦最後入了青衣區二線小學,讀得開心,及後因升中問題,再插入九龍塘某一小學,回想過去,當天心情很不好過,不過其實還是有很多出路,希望大家唔好灰心,盡自已的努力及不給孩子壓力,叩得一間得一間,就算最後都無offer也問心無愧,日後也可以裝備自己,他日也可以選擇插班,大家加油努力,音樂椅其實係不停轉緊!

YY2015 發表於 20-6-5 20:50
荃灣區係死亡之組,回想起幾年前阿女小一派位的經歷,幼稚園時happy school,當時心只想某間心儀小學,但派 ...
謝謝你鼓勵“受傷” 中的我們,我們不會灰心,會繼續努力準備叩門像你說的,就算最後真的沒辦法叩到,那也會考慮以後插班
唯現在能做的,就是盡全力去叩門了

回覆 ccyxfr 的帖子

我同你一樣要去叩門, 我都覺得叩門好累, 好辛苦, 但我們唔可以放棄, 雖然我喊到今日仲喊緊, 但係唔試會後悔, 一齊加油呀 希望大家都叩到自己心儀小學.
我仔派左一間無填到的小學, 仲要唔係62本區

回覆 02413124 的帖子

多謝你呀, 不過真係感覺62真係天同地只差一線, 我身邊反而朋友們有私小及直資OFFER 果D全部派第一第二志願, 我和另外無任何OFFER朋友派1X或派無選過的小學, 真係好灰.

almat 發表於 20-6-6 13:48

我同你一樣要去叩門, 我都覺得叩門好累, 好辛苦, 但我們唔可以放棄, 雖然我喊到今日仲 ...

努力呀!

love-baby 發表於 20-6-5 08:36
其實大家真係要知道表係要點填,
唔係話填晒d鐘意嘅係前面,
唔鐘意嘅就唔填,號碼唔靚咁就=放棄選擇權,

乙二已經係保險線喇.

荃灣其實最好揀.
乙1就揀心水個間
乙2就寶校最能接受個間.

今年睇好多. 一係入第一志願.
乙二, 聖十, 何小,荃基, 都見有人入. 但有好多人都入唔到....

一碌就唔知. 就唔知碌到去唔知邊度..

almat 發表於 20-6-6 13:48

我同你一樣要去叩門, 我都覺得叩門好累, 好辛苦, 但我們唔可以放棄, 雖然我喊到今日仲 ...

Which school?
‹ 上一主題|下一主題