用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教和蘇浙的抉擇
樓主: Vellentina
go

聖保祿天主教和蘇浙的抉擇

mapp2009 發表於 20-6-3 17:32
回覆 Vellentina 的帖子

1208 is 聖保祿天主教小學 .......乙二中??

係呀,有私小backup,自殺式填表……

雲牛 發表於 20-6-3 18:06
看你日後女兒在哪處生活和發展. 你是外國回流嗎?  如果長遠不是在粵語區生活, 那不如留在蘇浙. 如果你曷蘇 ...

蘇小本地部……我想暫時都係留香港……

Vellentina 發表於 20-6-3 18:11
意思係話需要家世顯赫

SPCS 小一收生本身已非公開申請
如果之前無申請 叩門有難道
唔一定家世顯赫 但定必有過人之處
想入要家長發功 小朋友發力

小朋友適應能力非常高,只要你願意多放資源和時間栽培(多看本地電視節目、粵語版卡通片、請老師上門教廣東話),多接觸廣東話,不會跟不上學校學習進度。香港有許多內地家庭,父母廣東話和英語普通,但孩子說得流利,只是在於你願不願意讓孩子多接觸。

若打算一直香港讀書,並且完成 DSE,很多中學都以廣東話教中文。如果家庭沒有廣東話基礎,那麼升中可選學校很少。St Paul 雖有傳聞轉直資,但已是很就以前的新聞,近幾年也沒有提及,相信亦不會,所以不用擔心。

為升中安穩,選 St Paul 是最安全的。

老實說廣東話識聽唔識講,英文麻麻入sppcs會幾辛苦,小一二可能仲頂得住,但之後就難挨嘞,因為學校中文要求高,剩係普通話科先會用普通話,其他全部係廣東話同英文,而且都多說話評、口述閱讀報告
同學大多都乖,排外就少聽到,不過如果囡囡唔識講可能難啲識朋友
利申:知道今年有同學因為同你有同一問題轉咗校去蘇浙

Vellentina 發表於 20-6-3 18:10
有人話都係寫信俾校長

你本身唔係讀佢幼稚園寫信都冇用
就算你已有 拔萃 co-ed offer都唔會考慮

maumaukong 發表於 20-6-3 18:34
老實說廣東話識聽唔識講,英文麻麻入sppcs會幾辛苦,小一二可能仲頂得住,但之後就難挨嘞,因為學校中文要 ...
點可能讀1,2年小學,都唔識講廣東話。小朋友幼稚園讀蘇浙local ,中文應該至少普通水平吧。

b3410 發表於 20-6-3 19:05
點可能讀1,2年小學,都唔識講廣東話。小朋友幼稚園讀蘇浙local ,中文應該至少普通水平吧。
...

識聽唔識講係樓主個k3小朋友,我識嗰個同學仔識聽又識講(當然唔太流利啦,因為家中語境係普通話),但小朋友最後都係難適應廣東話教學,忍痛退學

maumaukong 發表於 20-6-3 19:15
識聽唔識講係樓主個k3小朋友,我識嗰個同學仔識聽又識講(當然唔太流利啦,因為家中語境係普通話),但小 ...
明白,畢竟每個小朋友能力有差異。

1998Ruby1998 發表於 20-6-3 18:23
小朋友適應能力非常高,只要你願意多放資源和時間栽培(多看本地電視節目、粵語版卡通片、請老師上門教廣東 ...

多謝指教     

princesscupcake 發表於 20-6-3 18:44

你本身唔係讀佢幼稚園寫信都冇用

明白……幼稚園都有去考,但未收……

maumaukong 發表於 20-6-3 18:34
老實說廣東話識聽唔識講,英文麻麻入sppcs會幾辛苦,小一二可能仲頂得住,但之後就難挨嘞,因為學校中文要 ...

依家到9月,仲有三個月可以適應下睇下囡囡係唔係真係follow唔到……

Vellentina 發表於 20-6-3 19:33
依家到9月,仲有三個月可以適應下睇下囡囡係唔係真係follow唔到……
識聽唔識講,其實只是沒有機會一定要講。小朋友適應能力好好。

Vellentina 發表於 20-6-3 19:33

難得乙二都抽到,正路來説一定係sppcs好過蘇小,剩係升中已經進可攻退可守,而且又唔使交學費,下年仲有新校舍添
不過家長真係要好好一齊準備,不只未來呢3個月,因為真係初小唔難過,但之後會愈嚟愈辛苦。我同意小朋友潛力無限,大家一齊加油,歡迎加入做paulinian

醒目開學勳章

Vellentina 發表於 20-6-3 16:35
小女安靜乖巧,是屬於受得谷的類型

私小有蘇浙offer,大抽獎抽中聖保祿天主教
讀蘇幼唔識講廣東話?

maumaukong 發表於 20-6-3 19:48
難得乙二都抽到,正路來説一定係sppcs好過蘇小,剩係升中已經進可攻退可守,而且又唔使交學費,下年仲有新 ...

多謝鼓勵

bobbob 發表於 20-6-3 20:07
讀蘇幼唔識講廣東話?

係呀,我當時都介意蘇幼唔講廣東話……老師話同學仔交流都可以講啦,但係最後發覺唔掂……我哋屋企都係講國語,所以小朋友真係無乜機會講……

Vellentina 發表於 20-6-3 16:35
小女安靜乖巧,是屬於受得谷的類型

私小有蘇浙offer,大抽獎抽中聖保祿天主教

有SPPCS就可以放手蘇浙了,可以慳返啲學費,升中已經打咗底,且灣仔升中亦比東區好,6年內可以少啲煩惱~~~

Vellentina 發表於 20-6-3 18:08
心大心細,都係覺得有中學backup係好大好大嘅誘惑
蘇浙升中要考呈分試要外出比賽攞獎又要面試又要抽獎. 起碼小五小六2年會非常忙碌. 有backup中學會輕鬆好多.

Vellentina 發表於 20-6-3 19:31
明白……幼稚園都有去考,但未收……
識人扣入左。不妨寫信去試下