用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教和蘇浙的抉擇
go

聖保祿天主教和蘇浙的抉擇

小女安靜乖巧,是屬於受得谷的類型

私小有蘇浙offer,大抽獎抽中聖保祿天主教

小女廣東話識聽唔識講,英文麻麻,我都想囡囡學多滴廣東話

蘇小就學術基礎扎實,升中要再考過,但本身係蘇幼生,對學校很熟悉
聖保祿天主教就有聖保祿中學後備,而且band1b 都算幾好

希望學校都有一些課外活動,而不係過於集中於學術,也都希望學校面積闊落滴

會擔心聖保祿天主教因為小朋友唔識講廣東話而排外,而且聽聞聖保祿天主教中學申請轉直資,就未必能順利升讀

同埋會帶囡囡去叩門MPS,  True Light & ST Paul Convent,不過都係機會不大

唔噻考慮距離,唔噻考慮支出,應該點揀呢,請分享建議(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 Vellentina 的帖子

中乙一st paul?

回覆樓主:

轉直資方面已經好耐無提,不用擔心。
但係學校粵教中,你要預要早點投入廣東話教學。你想叩門的學校大多粵教,有兩間是英文小學。
我相信小朋友是有足夠適應能力,你見外國小朋友也學到中文

Vellentina 發表於 20-6-3 16:35

其實小學生未識得歧視排外. 加上聖保祿天主教有中學部可以免除日後升中的煩惱. 我認為聖保祿比較好.

如果只是擔心語言問題,我覺得一點也不用怕。因為小朋友適應的好快,一兩個月應該已經可以順利溝通。

[size=1.25em]of course choose 聖保祿.

回覆樓主:

St Paul Catholic for sure!

回覆樓主:

St Paul Convent 無叩門位

回覆樓主:

請問你係乙一中定乙二中?乙二中今年全部女仔選MPS
甲一乙一是什麼?

princesscupcake 發表於 20-6-3 17:21

SPPCS有叩門 SPCS就靠家長

1208 is 聖保祿天主教小學 .......乙二中??

christy2011 發表於 20-6-3 16:38

中乙一st paul?

見以下#128 乙二中 對上邊年乙二中?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3755651

看你日後女兒在哪處生活和發展. 你是外國回流嗎?  如果長遠不是在粵語區生活, 那不如留在蘇浙. 如果你曷蘇小國際部, 那麼英文的教學時間, 會比聖保祿更多.

christy2011 發表於 20-6-3 16:38

中乙一st paul?

乙二

bj1315 發表於 20-6-3 16:42
轉直資方面已經好耐無提,不用擔心。
但係學校粵教中,你要預要早點投入廣東話教學。你想叩門的學校大多粵 ...

我都想囡囡學多滴廣東話係真……

pccw2017 發表於 20-6-3 16:46
其實小學生未識得歧視排外. 加上聖保祿天主教有中學部可以免除日後升中的煩惱. 我認為聖保祿比較好. ...

心大心細,都係覺得有中學backup係好大好大嘅誘惑

b3410 發表於 20-6-3 16:48
如果只是擔心語言問題,我覺得一點也不用怕。因為小朋友適應的好快,一兩個月應該已經可以順利溝通。 ...

希望如此啦

princesscupcake 發表於 20-6-3 17:21

有人話都係寫信俾校長

bj1315 發表於 20-6-3 17:27
請問你係乙一中定乙二中?乙二中今年全部女仔選MPS
甲一乙一是什麼?

甲一乙一MPS 乙二St Paul Catholic

Poyau 發表於 20-6-3 17:32
SPPCS有叩門 SPCS就靠家長

意思係話需要家世顯赫