用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs. St Stephen Girls
樓主: picalo
go

DGJS vs. St Stephen Girls  

有愛心, happy school? 可能每人definition唔一樣

Janetip 發表於 20-6-3 22:55
恭喜你再下一城

謝謝

Sanmama 發表於 20-6-3 23:19
恭喜!
女兒有沒有對邊間較喜歡?較喜歡中文還是英文?

阿女喜歡聖堤近
Dg喜歡可以游水

其實我女唔係咁勤力
要監督督促
我擔心後勁不繼

sugarbun 發表於 20-6-4 00:18
有愛心, happy school? 可能每人definition唔一樣

請問可否分享一下
每人感受唔一樣
所以我想聽聽各位前輩意見

mcl203 發表於 20-6-3 21:15
有DGJS offer,基本上唔使多諗,讀咗先算。除非會考慮學費,和壓力大啲+課外支出~~~
...

其實是擔心壓力太大&同學之間明爭暗鬥太利害

諗係咪入一間同學彼此友愛純樸d比較好(e.g. Paul cat and st Stephen 之類)

picalo 發表於 20-6-4 05:39

完全明白你感受,你去面試時都應該體會到,女拔特質你都略有所聞,視乎你哋係咪好 aggressive 享受互相拼搏競爭嗰類人吧,主流一定係叫你揀女拔讀咗先,但之後想插番入女提都好難,因為小班教學真係太少位嘞。

princesscupcake 發表於 20-6-4 06:07
完全明白你感受,你去面試時都應該體會到,女拔特質你都略有所聞,視乎你哋係咪好 aggressive 享受互相拼 ...

2間都唔易插班其實

我覺得近都好重要,如果是我,我會選SSGPS

picalo 發表於 20-6-4 05:34
阿女喜歡聖堤近
Dg喜歡可以游水

我兩個女分別讀呢兩間,聖提學啲嘢好淺,中文教學,所以睇吓你prefer 英小定中小。 DGJS 多好多活動,功課又少,係一間happy school

我個人會取SSG, 近家不用搬不用煩。優質津小,有直屬中學;是傳統低調名校。DG當然是一線頂尖;揀邊一間都一定會有人贊成有人覺得你傻;但父母在教育上的取態最重要。問吓自己,去年今日,你最想要的是哪一間。
利申:我家的是仔,完全沒有利益衝突。再次恭喜你!

picalo 發表於 20-6-4 05:39

DGJS相信一定係比其他更高要求,壓力亦會大啲。津校始終生源大部份係不能自主,總會有部份係唔跟隊嘅。邊間適合啲就要視乎家長自己嘅取向了,想唔想跟住學校條隊走,始終磨完6年之後,學生們本身已經有唔同嘅格走出嚟,每個人感受唔同嘅~~~

睇你屋企經濟啦. DGJS 學費加校車每月駛多過萬, 輕鬆就DGJS.

synthesis 發表於 20-6-4 09:20
我兩個女分別讀呢兩間,聖提學啲嘢好淺,中文教學,所以睇吓你prefer 英小定中小。 DGJS 多好多活動,功課 ...

你比較喜歡哪一間?

lambeanmama 發表於 20-6-4 09:55
我個人會取SSG, 近家不用搬不用煩。優質津小,有直屬中學;是傳統低調名校。DG當然是一線頂尖;揀邊一間都 ...

我其實係一個虎媽
我知自己去到邊我自己都唔會放鬆輕鬆
本身喜歡好嘅津校
覺得個女起碼唔會包尾,因為津校乜人都有

但身邊人再計埋ek各位前輩,只有5個以下會揀SSG,我又自然loop吓

picalo 發表於 20-6-4 12:09
我其實係一個虎媽
本身喜歡好嘅津校

既然係咁兩間都分別不大了,分別係學費和車費較多~~~

Dgjs for sure. 名氣高,D女叻,不過我並不認同功課壓力細,所謂happy,係多元化活動,教學上感覺老師effort不算大,都係靠自己,同我大仔那間學校比,細女的老師感覺弱D。但樓主自認虎媽又谷,讀dg一定冇問題,不過我絕不認同這間是happy school。

picalo 發表於 20-6-4 12:09
我其實係一個虎媽
本身喜歡好嘅津校
虎媽到升中的時候,就會後悔當初冇揀DG佛係就兩間都好。

synthesis 發表於 20-6-4 09:20
我兩個女分別讀呢兩間,聖提學啲嘢好淺,中文教學,所以睇吓你prefer 英小定中小。 DGJS 多好多活動,功課 ...

請問⋯⋯照你咁講,聖提學啲野好淺,但極大部分可以上中學部。咁直上中學部既小學生,上到中學部跟得辛苦嗎?
謝謝!

ceresves 發表於 20-6-4 12:28
Dgjs for sure. 名氣高,D女叻,不過我並不認同功課壓力細,所謂happy,係多元化活動,教學上感覺老師effor ...

所謂happy school 真係睇你點睇,我唔係虎媽,亦都唔會同人比較,只要佢自己做哂功課就先,而且功課少,阿囡讀得好happy

JJ_KK 發表於 20-6-4 12:35
請問⋯⋯照你咁講,聖提學啲野好淺,但極大部分可以上中學部。咁直上中學部既小學生,上到中學部跟得辛苦 ...

小女仲係一年班,所以唔太清楚,不過聽人講四年班開始深