用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs. St Stephen Girls
樓主: picalo
go

DGJS vs. St Stephen Girls   [複製鏈接]

Baby.caroline33 發表於 20-6-11 08:12
同意呀
如果係FTM 當然可以唔駛補習 ,自己坐響屋企親自教導啦⋯⋯
在職父母要返工,真係冇時間去教佢嘞
問題就係,好多時候,錢解決唔到

Baby.caroline33 發表於 20-6-11 08:12
同意呀
如果係FTM 當然可以唔駛補習 ,自己坐響屋企親自教導啦⋯⋯
在職父母要返工,真係冇時間去教佢嘞

子女唔需要補習既FTM,通常得呢兩種:
1. 真係完全唔care子女成績既
2. 比魔鬼教練更魔鬼既

正常唔外判既FTM,就預咗要長期買定抗衰老補品同埋控制飲食(預防爆血管)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-11 08:32
子女唔需要補習既FTM,通常得呢兩種:1. 真係完全唔care子女成績既

Exactly
仲要長期量血壓

子女唔需要補習既FTM,通常得呢兩種:1. 真係完全唔care子女成績既

唔比係小朋友專心上堂,領悟力高嘅咩?

醒目開學勳章

子女唔需要補習既FTM,通常得呢兩種:
1. 真係完全唔care子女成績既
喺呢啲水平較高嘅學校,只要子女成績保持中游以上,家長又唔係要求子女攞獎,咁就算唔補習,都唔算係唔care。

回覆 kimlam953 的帖子

你應該未有讀高小既小朋友?初小ok既,可以樣樣自己處理搞掂,但高小時,父母同子女都玩左好多次測考,係會現疲態既,除非完全唔care成績啦,否則,有個人幫下手差好遠。
我大囡係級頭,從小學業我都唔駛擔心,自律、自覺、記性好,主科長期A,有時B啦,真係唔駛點補習,靠自己上堂吸收,但發覺,學校課程較淺,擔心佢升中的銜接,所以搵舊職老師教英文,效果非常好,確實好似海綿咁不停吸收,一星期一堂,輕鬆到不得了,又可以為升中打好底(係就係貴啲)我又可以外判一科,win win 雙贏

PTL_L 發表於 20-6-11 11:10

你應該未有讀高小既小朋友?初小ok既,可以樣樣自己處理搞掂,但高小時,父 ...

你大囡級頭好叻啊

你應該未有讀高小既小朋友?初小ok既,可以樣樣自己處理搞掂,但高小時,父 ...

只可以講世事無絕對嘅,無一個絕對嘅答案和方法。每個人唔同,初小和高小又可以唔同,初小得可以高小失,谷亦未必谷得起,去補習班亦可以唔係補習~~~

理想和現實可以係兩件事。仲記得當年考RC,老師問若你小朋友PTH唔得咁點算?我話家校合作囉,電話到即搵補習。有需要咪盡做囉,無理由睇住跟唔上進度,補唔補,各施各法~~~

自爆咗,我嘅護航嘅其中一校原來係~~~

回覆 mcl203 的帖子

前輩,轉移視線當年見RC,啲老師又係咁問喎,冇進步

PTL_L 發表於 20-6-11 11:27
回覆 mcl203 的帖子

前輩,轉移視線當年見RC,啲老師又係咁問喎,冇進步 ...

可能宜家仲係面試必備嘅問題~~~

你大女只需補英文保到級頭,好叻

回覆 princesscupcake 的帖子

唔叻,好普通,仲有好多人叻過佢,但佢學習態度真係抵讚,每年既老師見到我都讚佢呢樣野。呢個態度最令我覺得引以為傲既。

客氣喇,真心唔覺佢好叻,不過確實幫我慳左幾多補習錢,但咪一樣用嚟學興趣班

其實大囡咁叻,升中有冇考慮轉去更有挑戰性的學校?上堂已經可以做海綿去吸收?

回覆 b3410 的帖子

只會考慮spcc,但我囡真的未夠班,都話佢唔係好叻,所以唔收都無辦法

PTL_L 發表於 20-6-11 11:46
回覆 b3410 的帖子

只會考慮spcc,但我囡真的未夠班,都話佢唔係好叻,所以唔收都無辦法 ...

你女係今年?
我有朋友今年in都無in過就收waiting call..今年太倚重rank order啦,你女可能被師兄師姐成績累事,唔關你女事

係今年呀,不過我都覺得如果有得interview,勝算會大啲(馬後砲)另一方面,自己小朋友呈一失策,我又冇經驗,呈二追返上嚟都冇用喇。
講清楚先,我小朋友係級頭咋,唔係最叻喎,大把進步空間。
‹ 上一主題|下一主題