用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS or Anfield K1 好?
樓主: SCSL
go

[其他] ICS or Anfield K1 好? [複製鏈接]

SCSL 發表於 20-6-4 19:23
我知道ICS係一間對紀律比較有要求嘅學校,所以我都覺得揀佢間小學可以令小朋友乖啲!
ICS小學要買債券,雖 ...
Wikipedia 講的 (我冇仔細 fact check,但 spot check 左學校curriculum grade 6 係教Old Testament) :
Bible classes at ICS are compulsory in all grade levels. Grade 6-7 students study the Old Testament in their Bible classes and Grade 8 students study the Gospels. Grade 9 students study the New Testament, Grade 10 students study Biblical Ethics and World Religions. Grade 11 students study Life Calling and Grade 12 students take a course on Christian Apologetics. Bible class grades count toward a student's GPA in high school.

咁樣真係唔少野,你可以睇成多一科history嚟讀 不過已經係high school o既事了~

ababCc 發表於 20-6-5 00:19
唔好意思我講錯,應該係個個FACILITY DEVELOPMENT Fee,唔係建校費(emoji)

Facility fee應該唔會太大筆錢掛

Jenjanjan 發表於 20-6-5 10:29
回覆 SCSL 的帖子

其實小朋友還那麼小,適應力強,對他們應該沒設麼分別吧。我是ICS用家,最欣賞學校對德 ...

我希望小朋友獨立思考,批判性!
你係用家都好欣賞學校的德育發展,我個人都對小朋友紀律有要求,只希望搵間適合自己小朋友的學校

melobi12 發表於 20-6-5 11:58
Wikipedia 講的 (我冇仔細 fact check,但 spot check 左學校curriculum grade 6 係教Old Testament) :
Bib ...

多謝你咁詳細嘅講解
原來Bible class去到中學就好似一個科目咁!
我細細個都有聽過基督教故事同聖經故事,我覺得用嚟教小朋友都唔係一件壞事呀?有啲都幾有趣,例如五餅二魚

SCSL 發表於 20-6-5 22:00
多謝你咁詳細嘅講解
原來Bible class去到中學就好似一個科目咁!
我細細個都有聽過基督教故事同聖 ...

Bible 係 ICS 是重中之重
係R1,R2 有Friday chapel, Christmas & Easter 有 Christian-related 表演
初小開始每人有一本bible (Nir-V 及 NIV)
要用的. 做textbook用來默書,查經
好記得Grade 1已經要背齊新舊約所有章名(勁過我)
跟住Grade 2 研究bible characters and traits
大女已經Grade 3. 就算因為得半日學,每日30分鐘Bible class
Bible 係計分的

咁信天主教係咪唔駛諗ICS?

usagi3 發表於 20-6-5 22:48
咁信天主教係咪唔駛諗ICS?

知有天主教徒,無神論,佛教家庭在ICS. 你accept 到學校好Christian 就得

SCSL 發表於 20-6-3 15:52
兩間都係好好嘅國際學校,
ICS收咗Reception 1 PM,Anfield K1收咗全日班!
我哋大概係一個月前先決定由傳 ...

一定ICS.我小朋友以前有ICS reception offer我reject左之後報佢小學都冇回音。Anfield小學反而易收。

木子兔媽媽 發表於 20-6-5 22:44
Bible 係 ICS 是重中之重
係R1,R2 有Friday chapel, Christmas & Easter 有 Christian-related 表演
初小 ...

唔該你咁詳細嘅解釋
ICS聽個名都知道同基督教有好密切嘅關係!
不過如果Bible要默書咁我又覺得好似太深入,我會同屋企人研究吓!

新手提問,請問ICS同anfield的stem教育如何?我家小朋友暫時對機器較有興趣,想了解一下

Lok0211878 發表於 20-6-6 18:06
一定ICS.我小朋友以前有ICS reception offer我reject左之後報佢小學都冇回音。Anfield小學反而易收。
...

咁最終有冇讀Anfield 小學呀?

magmum 發表於 20-6-6 21:41
新手提問,請問ICS同anfield的stem教育如何?我家小朋友暫時對機器較有興趣,想了解一下
...

我小朋友只係二歲多
我未對啲課程有更深了解,幫唔到你啊

SCSL 發表於 20-6-8 00:21
咁最終有冇讀Anfield 小學呀?

冇AISHK收左

想請教一下,ICS今年疫情期間,唔知多唔多網上教學?R1 R2進度會唔會有影響呢

希望黎緊8月可以正常開學

Lok0211878 發表於 20-6-8 13:08
冇AISHK收左

AISHK good ar
你個小朋友學成點?鍾唔鍾意間學校呀?

001khuc 發表於 20-6-8 13:14
想請教一下,ICS今年疫情期間,唔知多唔多網上教學?R1 R2進度會唔會有影響呢

希望黎緊8月可以正常開學 ...

我都想知呀!

SCSL 發表於 20-6-3 21:50
如果有90%直升咁都值得嘅
我知道ICS係美式教學考AP,想問到時讀完Primary,如果想轉考IB
唔知有冇所謂最佳時間轉走讀IB,但我見過幾個轉出去嘅,都係升Middle School (即升G6 或Year 7)轉出,有同學轉走是因為哥哥已在ESF,也有人是因為想讀IB。至於轉入ICS,見過是因為siblings,也有由傳統學校轉入的,有位就轉,每年都有幾個新同學。
美式教育似乎冇乜銜接問題,因為除了core subjects 必修外,選科有很多彈性,夠學分meet graduation requirements 就可畢業,我見有同學初中時轉出去一、兩年又返番嚟,甚至去傳統學校,返嚟升大學都冇問題。轉IB 點銜接我就唔清楚。

swarovski2011 發表於 20-6-3 22:30
我都聽好多人講Anfield kindergarten 好,但都好多人讚完好嘅又考其他小學,反而讀ICS嘅人又冇咁多人轉去其 ...
轉去其他學校唔多,只見過去ESF和HKIS,高中離開多數是去英、美預備入大學。

多謝大家咁多有用嘅資料
我哋最後揀咗ICS
相信我哋唔會後悔決定

SCSL 發表於 20-6-16 14:45
多謝大家咁多有用嘅資料
我哋最後揀咗ICS
相信我哋唔會後悔決定
congratz! my kid will go to ICS R1 pm too, see you in Aug~
‹ 上一主題|下一主題