用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS or Anfield K1 好?
樓主: SCSL
go

[其他] ICS or Anfield K1 好? [複製鏈接]

gfkwong 發表於 20-6-4 11:36
當然可以啦。我見到有人入中大醫學院個喎。其實佢大學派位都唔錯㗎,不過多數去美國。
...

多謝你嘅分析
介唔介意分享,你哋對小朋友以後升學有咩計劃?

swarovski2011 發表於 20-6-4 13:20
Anfield 小學之後可以去ichk 沙頭角,雖然要interview ,但聽聞都易入的,係遠囉!亦有人考其他學校
...

沙頭角真係好遠
不過如果係好學校又唔介意嘅

我感覺Anfield都係IS之中比較注重academic 嘅學校⋯⋯疫情期間,小學同幼稚園都keep住有好多online learning, 小學係每日4x40 mins, 仲有功課做(大概每日一樣),幼稚園就有好多Facebook live story time, 英文普通話都有,又有運動堂,親子勞作同埋工作紙(聯線嗰啲),
如果你重視academic, Anfield都會幾適合。相反如果你想小朋友有個super happy childhood, 想返學只係玩泥沙嘅話, Anfield 就唔太合適。
但可惜嘅係Anfield 嘅叻學生好多都會轉校走,因為無中學,所以同學之間比較難建立長期友誼。
ICS school tour感覺良好,但唔識人讀佢幼稚園或小學,無法分享。

我諗最主要睇你想唔想讀ICS小學 (中學太長遠,小學發現小朋友適合其他課程唔定、中學決定出國唔定、屋企搬屋移民又唔定,加上一般都話中學學位比較充裕,只要小學keep住正常IS 英文同其他學科程度夠了,所以我唔會o係幼稚園階段擔心中學住,focus o係鍾意o既小學先)。

我對ICS 唔係太深入研究,有錯請各位指正

不過以我所睇過o既資料,ICS 似乎係要俾debenture (不過好似transferable?),first child 25萬,second child 有discount但都18萬﹐生到第4個小朋友先免debenture 而Anfield 係無需要debenture,咁呢個係其中一個大分別。

兩間都係宗教背景,ICS 係Christian,Anfield 係Catholic ,但聽講ICS 宗教色彩係比較濃厚,幾年前有報導話ICS 係唔接受 gay relationship,而website都話有daily bible class。我本身係Catholic 唔抗拒 Christian 學校,自細o係catholic 學校長大,我個人感受如果小朋友o係教Christian values o既學校長大,一般心地都善良,之不過要我上daily bible class.... 視乎家庭教育唔同取捨。
結論係如果你好鍾意ICS小學,咁就一定要入左佢Reception先講,因為似乎唔由幼稚園考上小學機會更微。

Anfield 雖然都冇priority入小學,但係好有愛心o既幼稚園嚟,如果小朋友性格比較緊張,需要一個 extra nurturing o既學習環境o既話,聽講anfield 會係好選擇。

回覆樓主:

可以留意下學校嘅宗教背景,因為2間學校有點不同的

mandy_ng207 發表於 20-6-4 14:22
我感覺Anfield都係IS之中比較注重academic 嘅學校⋯⋯疫情期間,小學同幼稚園都keep住有好多online learnin ...

聽你咁講,Anfield primary疫情期間都有好多堂,唔知道其他IS係咪都會咁樣安排?其實我去完面試都好鍾意佢幼稚園,個感覺好似去咗英國咁

melobi12 發表於 20-6-4 14:55
我諗最主要睇你想唔想讀ICS小學 (中學太長遠,小學發現小朋友適合其他課程唔定、中學決定出國唔定、屋企搬 ...

我知道ICS係一間對紀律比較有要求嘅學校,所以我都覺得揀佢間小學可以令小朋友乖啲!
ICS小學要買債券,雖然transferable   咁樣比較起來Anfield 就真係唔使煩呢樣!

另外,我哋屋企冇宗教背景,但對基督教唔反感!Daily Bible Class 我覺得都唔差,起碼小朋友諗嘢會正面啲呱!(可能我諗多咗

JanetCMC 發表於 20-6-4 18:44
可以留意下學校嘅宗教背景,因為2間學校有點不同的

其實基督教或者天主教我哋都唔反感
大家都係導人向善吧!

回覆樓主:

Ics 。小學我2間都去過面試,感覺各方面都係ics 比較好,同意Anfield 易入好多,到時ics想轉Anfield 會易過Anfield 去ics

其實兩間都得嘅。不過如果唔係一條龍,小學考國際學校係競爭大。如果鍾意讀IS就入咗一間先到其時插班轉校都會易啲。

回覆樓主:

好簡單,如果揀Anfield, 日後如果考ICS pregrade 1, 只有8+ 個位.

考到ICS R1係好好認識ICS的時候...努力考慮呀!

回覆 gfkwong 的帖子

可否借位問下
AP 跟 IB 跟IGCSE 的分別?

其實是否讀邊個stream 最後去邊度都冇所謂?

ababCc 發表於 20-6-4 20:04

Ics 。小學我2間都去過面試,感覺各方面都係ics 比較好,同意Anf ...

ICS石門campus真係無得輸
Anfield primary我淨係睇過YouTube,相對細,但始終佢都唔使買債券,所以我覺得佢細又OK

gfkwong 發表於 20-6-4 20:06
其實兩間都得嘅。不過如果唔係一條龍,小學考國際學校係競爭大。如果鍾意讀IS就入咗一間先到其時插班轉校都 ...

我哋已經一心一意諗住行IS呢條路
絕不回頭
點都會入一間

Sanmama 發表於 20-6-4 22:44
回覆 gfkwong 的帖子

可否借位問下

我同你有一樣疑問啊
其實美式嘅教法同英式係咪有好大唔同?
咁究竟有啲咩類型嘅小朋友係啱美式呢?

SCSL 發表於 20-6-4 23:29
ICS石門campus真係無得輸
Anfield primary我淨係睇過YouTube,相對細,但始終佢都唔使買債券,所以 ...

Anfield 我上次去面試咁岩佢哋學校小朋友上緊中文定音樂堂,唔係記得好清楚。我哋向圖書館等其實都聽到幾嘈,因為佢哋向個類似common area 到上堂。唔知圖書舘個層有冇其他班房,如果係都真係幾嘈。ics 活動空間會大好多 . Ics 雖然要買債卷。但campus 多啲設施,其實都係用返小朋友到。Anfield 今年開始都要比其他費用好似建校費如果我無記錯

ababCc 發表於 20-6-4 23:47
Anfield 我上次去面試咁岩佢哋學校小朋友上緊中文定音樂堂,唔係記得好清楚。我哋向圖書館等其實都聽到幾 ...

Anfield primary都要比建校費喇?我暫時冇聽過啊
聽你咁講,ICS都好似整體優勢好啲

SCSL 發表於 20-6-5 00:14
Anfield primary都要比建校費喇?我暫時冇聽過啊
聽你咁講,ICS都好似整體優勢好啲
...

唔好意思我講錯,應該係個個FACILITY DEVELOPMENT Fee,唔係建校費(emoji)

回覆 Sanmama 的帖子

最終去哪裡都無所謂。ICS也有去英國,留香港。但如果有心將來去美國留學,美國制學校支援可能好點

另外讀美國制所有單位都學美國的,口音也可能偏美。

回覆 SCSL 的帖子

其實小朋友還那麼小,適應力強,對他們應該沒設麼分別吧。我是ICS用家,最欣賞學校對德育的注重。幼稚園老師全都很有經驗,對小朋友很有心。其他沒特別在意,等小朋友長大再看他自己對什麼有興趣。也有人讀完小學轉校或出國

‹ 上一主題|下一主題