用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS or Anfield K1 好?
go

[其他] ICS or Anfield K1 好?

兩間都係好好嘅國際學校,
ICS收咗Reception 1 PM,Anfield K1收咗全日班!
我哋大概係一個月前先決定由傳統學校轉去讀國際學校,好好彩兩間都收咗
唔知讀邊間好?

不如試下ICS先,Anfield 易入好多,ICS唔容易入的,唔啱隨時轉去Anfield 都相對易好多

ICS應該不是直升grade 1 ?

兩間都不是直升,但99% 升回小學。ICS有中學,Anfield無,而且小學校舍ICS較優勝,我都會投ICS一票。

回覆樓主:

正路揀有中學的ICS。

ICS的reception 係比Anfield 遲一年,要repeat?

swarovski2011 發表於 20-6-3 16:27
不如試下ICS先,Anfield 易入好多,ICS唔容易入的,唔啱隨時轉去Anfield 都相對易好多
...

但係我見到Anfield kindergarten 真係好多人讚,口碑真係冇得比
我老公同事兩個女都係呢間幼稚園畢業之後考去澳洲國際學校
真係好掙扎

wingxsunny 發表於 20-6-3 16:54
ICS應該不是直升grade 1 ?

見我哋嘅老師有講到
要keep住小朋友屋企語境,話佢哋唔係直升上去
聽到我都好緊張

mandy_ng207 發表於 20-6-3 17:00
兩間都不是直升,但99% 升回小學。ICS有中學,Anfield無,而且小學校舍ICS較優勝,我都會投ICS一票。
...

校舍嘅話,我淨係睇過啲YouTube介紹學校
ICS冇得輸

Jane1983 發表於 20-6-3 18:03
正路揀有中學的ICS。

ICS的reception 係比Anfield 遲一年,要repeat?

冇話要repeat
係咪因為出生月份嘅關係先要repeat?

主要考慮點肯定是想不想入ICS 小學。ICS 幼稚園入ICS小學肯定最大機會。

我去過School tour。90%上小學,一樣要interview。但係因為都係問返平時教過嗰啲嘢所以就冇問題。校長其實強調左好多次話唔係一條龍。主要兩樣嘢係有機會升唔到小一。 第一就係唔適合英語環境上堂即係英文唔夠好。第二係行為問題。校舍好大,有游水有音樂堂,應該會讀得幾開心。

SCSL 發表於 20-6-3 18:18
冇話要repeat
係咪因為出生月份嘅關係先要repeat?

係因為cut off唔同,有時會被逼讀低一班,有d家長可能會介意。

gfkwong 發表於 20-6-3 19:08
我去過School tour。90%上小學,一樣要interview。但係因為都係問返平時教過嗰啲嘢所以就冇問題。校長其實 ...

如果有90%直升咁都值得嘅
我知道ICS係美式教學考AP,想問到時讀完Primary,如果想轉考IB

大概咩年級轉IB學校好?
同埋到時會唔會銜接唔到?

我都聽好多人講Anfield kindergarten 好,但都好多人讚完好嘅又考其他小學,反而讀ICS嘅人又冇咁多人轉去其他學校

ICS 幼稚園大部份都會上返小學,如果你唔係幼稚園上呢其實好難入嘅得個10個位。中學先轉IB冇問題㗎.美式教學都唔會有問題㗎,其實去英國美國澳洲加拿大讀書就算紐西蘭都一樣銜接得到。

Jane1983 發表於 20-6-3 20:02
係因為cut off唔同,有時會被逼讀低一班,有d家長可能會介意。

我個女面試個日啲同學仔都係細B,大家都係七月,八月出世
我個女係八月出世,咁即係爭少少唔收我個女,我哋真係好好彩

swarovski2011 發表於 20-6-3 22:30
我都聽好多人講Anfield kindergarten 好,但都好多人讚完好嘅又考其他小學,反而讀ICS嘅人又冇咁多人轉去其 ...

Anfield kindergarten 我就係聽到好多正面評價
我諗佢大圍小學都係好嘅,但係佢冇中學真係一個好大問題
到時又要再搵學校

gfkwong 發表於 20-6-4 10:12
ICS 幼稚園大部份都會上返小學,如果你唔係幼稚園上呢其實好難入嘅得個10個位。中學先轉IB冇問題㗎.美式教 ...

聽完你講我個人都定啲
如果唔轉去IB,用ICS嘅AP成績可唔可以報啲香港大學㗎?

當然可以啦。我見到有人入中大醫學院個喎。其實佢大學派位都唔錯㗎,不過多數去美國。

Anfield 小學之後可以去ichk 沙頭角,雖然要interview ,但聽聞都易入的,係遠囉!亦有人考其他學校