用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真vs天神
樓主: sar1216
go

崇真vs天神  

sar1216 發表於 20-6-9 15:17
多謝清楚分拆,唔同其他家長一味得個鬧字

你真係要自己好好諗下,我識人放棄天神讀二線直資龍校,因為唔想小朋友咁辛苦。但崇真都谷,又唔係龍校,學費又貴,如果係我,都會揀天神

拿拿利 發表於 20-6-9 09:10
真心覺得我家姐做得好好, 可以比有兩姊妹既媽媽參考下, 我本身有 3 個家姐連我即係 4 姊妹啦, 3 位家姐都係 ...
純吹水但恕直言,不太認同你姐的做法,首先阿大b3 上b1a 理性考慮係轉校,不過我明感性上捱左6年無理由放。但既然有大的經驗唔早一點去prepare 阿細就咁放棄,真的有d講唔通。我們都有朋友是st mary 舊生,雖然25分都會考慮送唔送個女返母校,因為自己知唔易讀。
不過總是傻人有傻福,kg 有同學又係抽到,happy kg 兩公婆雙識沒有太多時間理學業,小二就轉左校了

sar1216 發表於 20-6-9 15:17
多謝清楚分拆,唔同其他家長一味得個鬧字
咁你e加點決定呢(好奇一問)?

MrBeast 發表於 20-6-9 18:13
純吹水但恕直言,不太認同你姐的做法,首先阿大b3 上b1a 理性考慮係轉校,不過我明感性上捱左6年無理由放。 ...
阿大係 B1 女 (今年已經 DSE 了), 阿妹 check 有障礙, 所以當年唔跟阿大讀, 阿妹現在讀直資了, 很開心又有自信. 依個故事是帶出家長係選合適的學校給自己的小朋友, 唔係盲目去追光環.

拿拿利 發表於 20-6-10 09:56
阿大係 B1 女 (今年已經 DSE 了), 阿妹 check 有障礙, 所以當年唔跟阿大讀, 阿妹現在讀直資了, 很開心又有 ...
原來係咁,明白,呢d傳統名校對sen support 唔會好多,其實直g都唔好好多,anyway, 妹找到間適合的就好了

MrBeast 發表於 20-6-10 10:01
原來係咁,明白,呢d傳統名校對sen support 唔會好多,其實直g都唔好好多,anyway, 妹找到間適合的就好了 ...
係的, 所以依定見到 D post 問天神村點點點又乜乜乜, 真係點滴在心頭

回覆 milkteabb 的帖子

Thank you

拿拿利 發表於 20-6-10 10:08
係的, 所以依定見到 D post 問天神村點點點又乜乜乜, 真係點滴在心頭

Thank you
受用