用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真vs天神
樓主: sar1216
go

崇真vs天神  

sar1216 發表於 20-6-5 20:54
因為我問過學校及外補老師,佢讀天神,畢業st mary,今年yr 1,佢地講的有唔同,所以求答案。
學校話協恩全 ...

眼突係因為:

你好多資料都係錯,好多有心人士已經係其他post講出正確既資料俾你,但你依然覺得自己既理解係對的

你心裏有好多想法,有不同人士提供了大量有用既意見,你好似聽極都唔入耳。

請盡快放位, 功德無量。 亦你祝你叩門成功, 盡早放出天神

alsonl 發表於 20-6-5 22:49
眼突係因為:

你好多資料都係錯,好多有心人士已經係其他post講出正確既資料俾你,但你依然覺得自己既理解 ...

連睇樓主兩個post,完全同你感覺一樣
真係膠都費事派

回覆樓主:

https://www.bookofschool.com/hk/bos/league-table.html?schooltype=all&type=league&categoryid=1&limit=100

這個網有看過嗎?天神完全100名都唔入嘅

咁為何之前又放天神在乙一

sar1216 發表於 20-6-6 00:07
https://www.bookofschool.com/hk/bos/league-table.html?schooltype=all&type=league&categoryid=1&limit= ...

真的,請放天神,要崇真,崇真排名真係好高

依個網站可信性, 認受性係極高
個個家長都跟住佢選校的

alsonl 發表於 20-6-5 22:49
眼突係因為:

你好多資料都係錯,好多有心人士已經係其他post講出正確既資料俾你,但你依然覺得自己既理解 ...

X2

回覆 alsonl 的帖子

同感,完全9588,唔做定功課就報,抽完開n 個post問意見又掩埋對耳,信埋啲錯嘅資料!不如留返個位俾真心想讀既叩門生啦!

sar1216 發表於 20-6-6 00:07
https://www.bookofschool.com/hk/bos/league-table.html?schooltype=all&type=league&categoryid=1&limit= ...

點解你咁信呢啲網頁排名呢?網頁咩人整,用咩準則,你有無考究過呢?

天神最大吸引力,係一條龍直升St. Mary 中學,小五六唔駛擔心呈分試Band幾等等問題,總之升到班就一路直上中學。當然天神亦出名唔易讀,要付出努力,但係你當初大抽獎填得佢做乙一,都應該了解過先揀嘅啫,如果怕囡囡跟唔上,咁當初又點解咁選擇呢?其實你應該諗吓,係咪唔鍾意St. Mary中學,係就唔好勉強,叩過第二間或者讀崇小算啦,好多家長應該會感激你放個位出嚟。

無錯,一定要睇住呢個網嚟選校,唔入流既真係唔好選,太差勁! 同埋其實天神真係唔多人識!

回覆樓主:

有人過五關斬六將先入到天神,偏偏有人就唔珍惜靠填一個number就入到嘅機會,真諷刺~
樓主放天神比其他有心讀天神嘅小朋友啦~天神好谷又無乜名氣唔啱你,未開學已有功課,開3次家長會,好chur的! 20/8分班試,你留崇真個位留到29/8,如果你當日要照肺你去崇真啦…勉強無幸福
另13/6你去天神門口睇下有幾多女仔嚟叩門,就知你出埋啲膠po有幾身在福中

99dogdog 發表於 20-6-6 00:35

同感,完全9588,唔做定功課就報,抽完開n 個post問意見又掩埋對耳,信埋啲錯嘅資料! ...
做人最緊要有運。這是膠post 一則!

回覆 milkteabb 的帖子

請問多唔多測驗考試評估默書之類?

回覆樓主:

天神校舍舊到乜咁,唔好去讀呀,課室會漏水架

拿拿利    發表於 20-6-9 08:51

sissysze 發表於 20-6-8 11:30
天神校舍舊到乜咁,唔好去讀呀,課室會漏水架

藏巧於拙 用晦不明
寓清於濁 以屈為伸

http://www.hacs.edu.hk/學校簡介

winniebikoo 發表於 20-6-7 13:23
回覆 milkteabb 的帖子

請問多唔多測驗考試評估默書之類?
2測2考, 默書一學期中英各有6-7次, 日子不定期, 有時中英可能巧合撞埋同一星期, 又有時唔會。

可能細個自己讀邨校 (已殺), 個時成日每星期都要默書, 對比返天神唔覺得特別多默書

Poyau 發表於 20-6-8 11:50
藏巧於拙 用晦不明
寓清於濁 以屈為伸

知道,thanks

D排名真係唔可以信,真真假假,魚龍混雜。
其實揀小學,都是希望小學有口碑,升中好,學校老師同學相處愉快,交通方便等等。

你比較的幾間學校,其實天神屬於官津學校中神級學校,一條龍直升st mary, 本身學術方面好好。唯一就係要求好高,也就是說比較“谷” (小心打頭)會讀的比較辛苦。st mary 小學一樣直升st mary 中學,所以其實兩間小學殊途同歸,辛苦程度也接近。st mary 校舍靚DD。

協恩小就係一樣“谷”,而且還要加上體藝,所以可以講更加辛苦,當然也令課外活動豐富一些。升中方面已經脫龍,暫時前40名中學收,之後10-20睇情形,在之後唔收。所以保障方面差一截。不過中學方面,協恩中學斷龍轉直資之後,成績逐步提高,要俾學費。而st mary 接龍後,成績有所下降,但是免費。所以這兩間中學可以說打和。如果小朋友很喜歡運動,可能協恩適合一些。

還有一點要主要,龍校雖然升中保障,不過自由度也低。出去報其他學校的話,中學學位就會被收回,所以,如果小朋友好叻,升中想再出去大戰江湖,就要有勇氣放棄直升。協恩相對沒有負擔,直資自行任試。

至於你考慮的坑真,也屬於不錯的女校,中學也很好,不過比不上前面講的兩間。

崇真的話,中學不如前面幾間,升中如果想入到前面任何一間,都需要好努力,保持前列。

真心覺得我家姐做得好好, 可以比有兩姊妹既媽媽參考下, 我本身有 3 個家姐連我即係 4 姊妹啦, 3 位家姐都係讀天神村 (我地係 70 後), 我就唔爭氣當年考唔到天神, 我記得 80 年代要憑自己努力去考小學, 我 3 個家姐都入, 我就考唔到連小二插班都唔入, 一直到現在我們都有兒女, 我家姐有 2 個女, 順利成章用舊生抽入, 大姨生係出生人口最低時出世, 故沒有爭崩頭爭學位, 順利用媽媽舊生抽入, 佢地住新界, 搭保母車返放學, 由頭車 06:00 上車至尾車放學 (小一開始由 05:30 起身至小六, 冬天一樣), 大女谷得捱得 (有 70 後的影子), 沒有快樂的童年係真既, 天神考最尾都上到 St. Mary, 因為到小六有份通告要簽問家長會否放棄一條龍, 你係 Band 3 生家長去到依個環境, 我估唔會放棄 B1A 的學校吧.

至於細女應順利入埋做天神女, 但我家姐沒有安排, 原因考小一分班試的時候, 細女成績完全不達標, 老師召見我家姐, 說細女的能力讀天神會十分吃力, 當時我家姐已買晒書同校服, 佢都想左 2 日後決定放棄天神.
有幾多個家長真係可以做到放棄天神的光環.

上到去中學部, 親生女 (St. Mary 小學) 都有人留級的. 樓主其實你當日乙一選天神, 如果入到已知道沒有 6 年的快樂童年. 仍然要扣 St. Mary 的話, 你覺得去到 St. Mary 小學就有快樂童年 ?

b3410 發表於 20-6-9 00:07
D排名真係唔可以信,真真假假,魚龍混雜。
其實揀小學,都是希望小學有口碑,升中好,學校老師同學相處愉 ...

多謝清楚分拆,唔同其他家長一味得個鬧字

拿拿利 發表於 20-6-9 09:10
真心覺得我家姐做得好好, 可以比有兩姊妹既媽媽參考下, 我本身有 3 個家姐連我即係 4 姊妹啦, 3 位家姐都係 ...

明白,多謝意見