用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島14校網統一派位,大家中了那一間小學? ...
樓主: dreamdream081
go

港島14校網統一派位,大家中了那一間小學?   [複製鏈接]

alsonl 發表於 20-6-8 21:50
想問北衛,北循,丹循升中邊間好d?

男仔

北衞2019年升中派位如下:

Band 東區+他區
B1* 26+13=39 (34.21%)
B2A-1C* 3+2=5 (4.39%)
B2* 29+3=32 (28.07%)
NR 34+4=38 (33.33%)
本地 92+22=114 (100.00%)
國際 1+2=3
總數: 92+24=116人^

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六116人(男女不詳)
   名單上東區明細表比合共多1人

2018-2019年度小六升中派位資訊
https://www.npmps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=16&pageId=819&cpmId=431

回覆樓主:

thx。照咁睇好似丹循好好多,點解咁少人選佢既

bobo101^*^ 發表於 20-6-8 22:01
中基跌左少少,否則滬江升中率應該過55%.....

滬江B2A-1C比例算高
中基13+播道3+羅氏基金1=17人

B1* 46 (40.35%)
B2A-1C* 17 (14.91%)
B2* 26 (22.81%)
NR 25 (21.93%)
本地 114 (100.00%)
國際 3
總數: 117人

中學派位概況
https://www.sap.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?webPageId=11&nnnid=13

2019年度六年級學生升中學校名單

bobo101^*^ 發表於 20-6-8 12:17
北官升B1比例有1/3算唔錯 --> 好彩有聯繫中學位, 否則可能梗低.情況同愛官好似! ...

我諗佢哩間個selling point都係聯繫位,起碼成績好都叫穩入b1英中

alsonl 發表於 20-6-8 23:08
thx。照咁睇好似丹循好好多,點解咁少人選佢既

不用客氣
丹偱學額少 自行超收 大抽獎位少
今年大抽獎34個位 去年得17個位

phoenix_hailey 發表於 20-6-8 23:18
我諗佢哩間個selling point都係聯繫位,起碼成績好都叫穩入b1英中

我都爬文見到好多負評,但係其他group睇又有人讚哩間,同埋我見佢哩間學校都幾多課外活動,好似都5錯,有啲人話哩間學校多功課,又有人話係happy school, 我覺得兩睇,多功課咪可以5駛再外補,講真,你唔谷,何來好成績(emoji)(emoji)‍♀️

dreamdream081 發表於 20-6-8 15:03
乙二填北官
乙三填愛官/筲官

我唔鐘意北官,應該乙二會簡愛官/基灣

Poyau 發表於 20-6-8 15:18
14網華仁/嘉諾撤 有直聯中 頂頭大熱
滬江升B1有4成 自行15分有機
之後5間3x%升B1 北循/北官乙一穩

多謝你回答,好具體。

你甘講我應該乙一滬江,乙二愛官/基灣。乙三好唔好放華仁博叩門?

華仁有中學係好吸引。

有無人甲一放華仁,乙一滬江。乙三再華仁甘呢?

甲部放一間定三間好?

haharachel 發表於 20-6-9 00:01
多謝你回答,好具體。

你甘講我應該乙一滬江,乙二愛官/基灣。乙三好唔好放華仁博叩門?

乙三放華仁灑咗, 一定唔中同埋叩門唔放一冇作用.

phoenix_hailey 發表於 20-6-8 23:18

北官 筲官外B1有12間(他區6)共34人
只計升其他B1%已可能係愛官整體%

愛官 2019年筲官外B1得3間(他區1)
假設各1/2/3人 升B1 21%/24%/26%

Band 聯繫+(東區+其他)
B1* 24+(2+1) → ≥27 (21.43%)
B2A-1C* 0+(0+2) → ≥2 (1.59%)
B2* 4+(4+3) → ≥11 (8.73%)
NR 16+(13+4) → ≥33 (26.19%)
總數: 44+(82)=126人 (男72 女54)

報告 / 計劃
https://www.abgps.edu.hk/Content/03_school_info/document/style01/index.aspx?ct=document&styleId=1&nnnid=7

2018-2019 校務報告 (p.5 p.37)
https://www.abgps.edu.hk/download/document/2019120517152576872591718583677.pdf

2017-2019升中派位結果(中學名單)
https://www.abgps.edu.hk/CustomPage/18/2017-2019升中派位結果(校網).pdf

2017-2019中學學位分配派位結果

72%獲派首三志願
79%獲派首五志願
35%獲派聯繫中學  

本學年升中獲派學校如下:
(排名不分先後)

香港第三中學網(港島東區):
1. 皇仁書院 9^
2. 筲箕灣官立中學 15^
3. 筲箕灣東官立中學 16^
4. 金文泰中學 4^
5. 港島民生書院
6. 香港中國婦女會中學
7. 中華傳道會劉永生中學
8. 顯理中學
9. 北角協同中學
10. 文理書院(香港)
11. 閩僑中學
12. 嶺南中學
13. 聖公會李福慶中學
14. 明愛柴灣馬登基金中學
15. 中華基督教會桂華山中學
16. 福建中學 (小西灣)
17. 慈幼英文學校
18. 寶血女子中學
19. 張振興伉儷書院
20. 東華三院李潤田紀念中學
21. 衛理中學
22. 巔南衡怡紀念中學
23. 蘇浙公學

其他中學:
1. 英皇書院
2. 聖母無玷聖心書院
3. 中華基金中學
4. 寧波第二中學
5. 聖貞德中學
6. 中華基督教會基智中學
7. 寧波公學
8. 梁文燕紀念中學
9. 香港教育工作者聯會黃楚標中學
10. 玫瑰崗學校

^ 據校務報告

vlming88 發表於 20-6-9 00:11
乙三放華仁灑咗, 一定唔中同埋叩門唔放一冇作用.

姐係如果我想叩華仁,只可以放乙一?但華仁真係好難入,放左又唔一定有得叩,好難選舉。

甘乙一放華仁,乙二愛官/基灣,乙三灣滬江,叩門用呢?係咪都好危?

haharachel 發表於 20-6-9 02:49
姐係如果我想叩華仁,只可以放乙一?但華仁真係好難入,放左又唔一定有得叩,好難選舉。

甘乙一放華仁, ...

乙三滬江機會係零!

甘乙一放華仁, ...

咁填法,乙二唔中就入寶了。
都可以,如果有直私backup

滬江,華仁叩門都要111?

haharachel 發表於 20-6-9 00:01
多謝你回答,好具體。

如要叩華仁而家就要谷, 傳統名校叩門都以學術能力為基礎。

oebaba 發表於 20-6-9 10:09
滬江,華仁叩門都要111?

滬江冇3條1揀見,3條1一定見,有人000叩入左。
傳聞華仁3條1不一定見,正如st jo ,我朋友3條1冇得見

bugmum 發表於 20-6-9 10:15
滬江冇3條1揀見,3條1一定見,有人000叩入左。
傳聞華仁3條1不一定見,正如st jo ,我朋友3條1冇得見
...

幾年前我朋友揀華仁110, 000都冇得見!
另外, 我小朋友幾年前用000叩新基, 有得見, 做埋筆試, 但入唔到最後。

甘乙一放華仁, ...

想叩華仁,不一定放乙一,可自行揀或放甲一,有一個1就可以

回覆 Wychai 的帖子

舊年三個一大把人冇機會叩!手握名校直資offer,自行填華仁!好大機會收!我仔同學係咁!我當年都係15分三無人士叩到!

bobo101^*^ 發表於 20-6-9 08:52
乙三滬江機會係零!

我想叩門用,係咪叩門唔放乙一,咪都叩唔到?
‹ 上一主題|下一主題