用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島14校網統一派位,大家中了那一間小學? ...
樓主: dreamdream081
go

港島14校網統一派位,大家中了那一間小學?  

haharachel 發表於 20-6-9 14:42
我想叩門用,係咪叩門唔放乙一,咪都叩唔到?

滬江揀人面見 放乙三無作用

bugmum 發表於 20-6-9 10:09
咁填法,乙二唔中就入寶了。
都可以,如果有直私backup

你講得岩丫,乙二唔中就咩都無。如果想叩,有無分放係幾多位可以叩?定無所謂?

想問甲部係應填幾多間好?

多謝你地有經驗既,同我一齊分析丫

bugmum 發表於 20-6-9 10:14
如要叩華仁而家就要谷, 傳統名校叩門都以學術能力為基礎。

本身私幼,有外補。但唔知點先叫夠,我會俾佢學,俾佢玩,所以都輕鬆。不過中左面試最大問題,就係內向,識都唔會主動岀面答果啲。有時都火嫁,明明識,又唔岀聲,一係就細聲,第二個聽到就大大聲講,無人知係佢講(emoji)

alankany 發表於 20-6-9 14:19
回覆 Wychai 的帖子

舊年三個一大把人冇機會叩!你有名校直資收,甲一放華仁有機會!我仔當年叩到! ...

你甲一放華仁,甲部仲放左咩?

乙部呢?可以分享一下,你點樣填?

回覆 haharachel 的帖子

我們那年有華仁上午和華仁下午班可以選擇!所以對現在沒有參考價值!😊

Poyau 發表於 20-6-9 14:45
滬江揀人面見 放乙三無作用

明白,姐係我可以照填,唔好因爲要叩門而影響。包括華仁都係?

alankany 發表於 20-6-9 15:01

我們那年有華仁上午和華仁下午班可以選擇!所以對現在沒有參考價值!😊 ...

係喎,仲要唔同區。但我未識甲部點玩發。而且我得15分,自行都無用。第一個1都未明係咩黎

haharachel 發表於 20-6-9 15:11
係喎,仲要唔同區。但我未識甲部點玩發。而且我得15分,自行都無用。第一個1都未明係咩黎
...
第一個1係自行, 第二個係大抽獎甲1, 第三個係大抽獎乙1, 三次揀同一間學校, 咪叫111。

...
15分華仁第一輪自行計分制, 應該會落空。甲一中獎就好靠你運氣了

haharachel 發表於 20-6-9 14:45
你講得岩丫,乙二唔中就咩都無。如果想叩,有無分放係幾多位可以叩?定無所謂?

想問甲部係應填幾多間好 ...
叩門有些小學係要筆試, 有些只係面試, 兩間校長收生要求, 好難有一定準則。

不如你諗下華仁或滬江, 邊間鐘意多一點先。

haharachel 發表於 20-6-9 15:09
明白,姐係我可以照填,唔好因爲要叩門而影響。包括華仁都係?

滬江 獨一無二 乙三無作用
照填 乙一華仁 乙二愛官
考慮 乙三北官 有望免中寶

...

甲部中咗 乙部無得抽
所以甲二甲三唔好填間中咗會後悔

...

華仁20分要抽 自行15分陪跑取1
滬江15分有機 留意中就無得大抽獎

alankany 發表於 20-6-9 15:01

我們那年有華仁上午和華仁下午班可以選擇!所以對現在沒有參考價值!😊 ...

可否分享叩門考咩?是否教友?
我身邊成功叩呢類學校,眼見都係教友,非教友有機會嗎?

Poyau 發表於 20-6-9 15:35
滬江 獨一無二 乙三無作用
照填 乙一華仁 乙二愛官
考慮 乙三北官 有望免中寶

讚成!

Poyau    發表於 20-6-9 22:18

bugmum 發表於 20-6-9 15:57
可否分享叩門考咩?是否教友?
我身邊成功叩呢類學校,眼見都係教友,非教友有機會嗎?
...

非教友都可以叩入

回覆樓主:

如果portfolio 表現到自己,滬江都有機會call面試。
唔試唔知心臟好,我好明,真係想咪試抽華仁囉!我同意甲二甲三唔好放唔想入既學校,因為排完甲部先到排乙部

寫錯!係手握名校直資offer,自行選華仁,好大機會收!我仔同學係咁叩入!沒參加大抽奬!我都係十五分來玩!

回覆 bugmum 的帖子

我非教友!十五分!不過有幾張奧數獎,鋼琴過二級!其實佢答得一般!

回覆樓主:

咁已經好叻仔!可否分享下考咩?