用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔呈分,遇上不知所謂的校長和老師(順呻) ...
go

阿仔呈分,遇上不知所謂的校長和老師(順呻) [複製鏈接]

阿仔今年第一次呈分,遇上社會問題&疫症已經好無奈,最衰遇啱無經驗嘅校長上任和負責搞校外活動的所謂副校長安排呈分考試。

過往咁多年都係5日考試,點知遇上呢兩件蛋散仆X, 改為3 or 4日要完成,考試科目又亂編,中文有幾份卷考(過往將最重要的比重分兩日考),但今次將最多嘢要溫,比重最多嘅安排同一日。數學和常識又安排同一日考。

曾嘗試早幾個月前電郵給校長,得出白痴副校講明跟學校政策,家長學生意見不作學校考慮,還叫你現在要開始溫書,但最「可笑」是「書未教、考試範圍未知」,只係話你手上有書本、作業(未做)就可以溫,還反問我點會唔知溫乜?真心唔明咁白痴無腦都做到副校。

有呢啲咁嘅校長和老師,累死d家長學生!
   1    0    0    1

我學校一向都係三日考曬甘多科,數學和常識都係同一日考的

一個星期內考曬,無中間隔weekend

LeeCC 發表於 20-6-2 16:55
我學校一向都係三日考曬甘多科,數學和常識都係同一日考的

一個星期內考曬,無中間隔weekend ...

Me too,可能習慣咗又無乜野

coco_1982 發表於 20-6-4 09:49

我中意呀,速戰速決嘛

ar_mak 發表於 20-6-4 12:17
會唔會考慮罷考?

唔明你意思

coco_1982 發表於 20-6-4 09:49

如果由小一開始考試模式係咁,我都接受。不過一轉校長即改變就難以理解。

wang88 發表於 20-6-2 16:21
阿仔今年第一次呈分,遇上社會問題&疫症已經好無奈,最衰遇啱無經驗嘅校長上任和負責搞校外活動的所謂副校 ...

我地小學4日考晒
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

wang88 發表於 20-6-4 12:22
如果由小一開始考試模式係咁,我都接受。不過一轉校長即改變就難以理解。
...

上學期係咪咁安排?依家唯有集中預報考試,起碼數學、中英閱讀理解等等可以讀操咗先。仲有,你上嚟呻好喇,響屋企要扮到胸有成竹咁,搞到小朋友無信心就兵敗如山倒!

wang88 發表於 20-6-4 12:22
...

其實全級一齊考,5日or3日,有乜分別? 又唔係得你果小朋友考3日,有乜問題?
溫書一定係平時做好準備,唔係考試前一日才溫書。

如果真係好似你講到咁唔合理,夾埋其他家長一齊出聲。

如果大部份家長都出聲,校長都好難唔處理。

有d名校,跟本唔會出考試範圍,亦無時無刻特擊測驗或默書。

如果校長答你所有書本都考,你都吹佢唔脹。

wmkcnw 發表於 20-6-5 13:23
其實全級一齊考,5日or3日,有乜分別? 又唔係得你果小朋友考3日,有乜問題?
溫書一定係平時做好準備,唔 ...

呈分家長係會緊張D,體諒下。範圍唔出又真係好難預備既。

pccw2017    發表於 20-6-10 21:24

pta?

我地4日,每日一科(中英常數)
通常都係一份卷搞掂,如果一科分幾份卷考,真係慘D。

MrBeast 發表於 20-6-5 13:50
pta?

家長教師會

little_yolky 發表於 20-6-5 13:45
呈分家長係會緊張D,體諒下。範圍唔出又真係好難預備既。

我地復課後先派範圍,想提早溫 但冇從入手。

KITTYCOW2009 發表於 20-6-5 15:05
我地復課後先派範圍,想提早溫 但冇從入手。

我哋學校好好呀,範圍縮細咗,同埋返去就測驗,範圍一樣,即係老師明同你溫書啦!班主任話個個高分唔係好事,分唔到高低,但我話起碼P5成績表靚,去考直資同自行都好樣D丫

我哋中文分為寫作一 和二 (兩份卷)、閲讀、中聆。寫作一和閱讀比重最多,以前會1日寫作一和二,第二日閱讀和中聆。數學和常識一定分開兩日考。之前校長還會將5日考試分開兩個星期,星期四、五考中文,下星期一、二、三考埋其他科目。一直習慣用這個模式重溫第二日的考試。

現在呈分才轉用新模式考試,真係感覺靠害。加上‘老女人’副校回覆的態度不可一世,講明唔會理家長意見。問佢安排一日考常識和數學,半日放學後難以重溫兩科,得到回覆係你哋其實讀緊邊本(常識)?唔知頭唔知路偏偏卻安排考試。

有啲小朋友記性好,但亦有好多小朋友需要不斷重溫,突然改變模式完全扼殺咗小朋友和家長的努力。

我除咗想呻下之外,都想知其他學校考試係點?

wang88 發表於 20-6-5 15:23
我哋中文分為寫作一 和二 (兩份卷)、閲讀、中聆。寫作一和閱讀比重最多,以前會1日寫作一和二,第二日閱 ...

亦有可以對你個仔有利,考試時間短左,小朋友受壓力時間都短左。

人人都係有咁多時間溫習,人人都係考3日,人人都係無考試範圍。完全唔明點解會扼殺家長和小朋友的努力。

做媽媽放鬆d喇。就算你唔講,小朋友會感受到負能量,咪仲影響學習心情,得不償失。

仲有,如果你第日有需要叩門,可能要校長寫信

little_yolky 發表於 20-6-5 15:08
我哋學校好好呀,範圍縮細咗,同埋返去就測驗,範圍一樣,即係老師明同你溫書啦!班主任話個個高分唔係好 ...

宜家疫情瞬息萬變,3日考晒係絕對好事,越拖得耐萬一考考下又停課,一D都唔好玩,我仔上年考呈二,考左2日遇上社會運動,中間好人以停左成個星期再考,間直係折磨,温嘅已經温完,玩又唔玩得,快快考完了左件事。

全級一齊考,大家一齊同樣面對,加油!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題