用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀Law畢業難搵工嗎?
樓主: BS129
go

讀Law畢業難搵工嗎? [複製鏈接]

回覆 kaion 的帖子

2017/18 HKU PCLL 有287個HKU LLB / double degree學生報數據係FT+PT offer 有259個
得也offer rate = 90.2%
更正上個回覆: 該屆PT PCLL cut-off係law GPA2.65

入得去讀,有心讀嘅好難入唔到PCLL

至於人工方面,做唔到top嘅的確工作選擇會少一截不過上Stealjobs睇吓就知其實份糧一定唔會差過EO
唔計paralegal搏上大firm嗰堆
一般華資中小型local firm嘅trainee都已經一萬尾起跳
Train完兩年做associate大部分起碼加到兩萬尾+bonus
亦有PT PCLL出嚟喺中至大local firm做一年paralegal換TC

optimist 發表於 20-6-30 21:02

2017/18 HKU PCLL 有287個HKU LLB / double degree學生報FT+PT offer 有259個
PT就唔好計上面都講咗FT唔一定有飯開
但PT個班就好大機會冇TC

我幾個朋友當年入唔到FT
寧願做big 4算
2年時間做paralegal之後入細間local firm
不如入big 4 3年3萬
行到big 4呢條路又問當初點解law唔讀bba

你朋友一早跳船,你又唔係law出身,不如睇吓數據就大家唔使估
上回提到八至九成HKU入到PCLL
再睇吓2018 HKU PCLL出嚟嘅人(包括其他U入嚟嘅)

92% employed 有工開
7% further studies 繼續讀
0.7% not seeking job 冇搵工
0.0% unemployed 冇工開

Median salary $44,000 (中位)
Mean $40,348 (平均)
Minimum $15,000 (最低)
*只係first-year trainee價,過兩年上asso仲高

份survey嘅response rate係八成,我諗都夠representative
講咁多,只係唔想有人覺得冇家底讀law係一個伏

回覆 Charlotte_mom 的帖子

有朋友話佢仔已pass PCLL....係咪即係已經成為律師?

kaion 發表於 20-6-30 15:28
https://www.law.hku.hk/career/wp-content/uploads/2017/Career/Employer_Kit_2017.pdf
hku 1年出250個llb ...

補充返,應該講,係鍾意請靚女。
但講真,做local firm 又未至於搵得咁少。初入行16-20k 應該正常,之後捱3-5年升到去associate, 叻的做local firm 都可以分紅,做普通樓宇買賣果d soli 仔,做3-5年應該都有40k gei. (家人20年前買樓果陣的solicitor 同我地分享的).做到partner 都有80k, 不過一定係唔夠做Magic circle 好搵錢。

但講真,如果做過law firm, 都可以考慮轉去做compliance, 人工唔錯。

有 law background, 亦可以去保險公司度做claims/arbitator.

optimist 發表於 20-6-30 21:50

講咁多,只係唔想有人覺得冇家底讀law係一個伏
今時今日,讀 Law 要的 DSE分 已經同 理工三寶 差不多
對一個睇 一號皇庭 長大的人來說真係要d時間去消化同接受...

Hku pcll fail rate 幾高,而好多ifirm TC 要求一take pass

小鹿揀學校 發表於 20-7-4 08:55
今時今日,讀 Law 要的 DSE分 已經同 理工三寶 差不多
對一個睇 一號皇庭 長大的人來說真係要d時間去消化同 ...

以前讀Law是神科,尢其是文科人的目標。
有親戚個女,文科人,去年DSE成績可入Law,父母想佢讀Law,做專業人士,但佢個女話讀Law辛苦,唔抵謮,寧願謮一個普通科學位算了吧。
亦識一個hku law and pcll畢業,入政府做eo,都唔做law ,問佢原因,佢唔講

入唔到city firm做律師
唔會好過做eo
eo ii都3萬
升eo i 5萬幾
唔炒
其他冇咩分別

HL7646 發表於 20-7-3 20:09
補充返,應該講,係鍾意請靚女。
但講真,做local firm 又未至於搵得咁少。初入行16-20k 應該正常,之後捱3 ...
(做到partner 都有80k)

Earn only 80k even partner role?  

Salary of SEO can reach 110k.

kaion 發表於 20-7-5 11:32
入唔到city firm做律師
唔會好過做eo
eo ii都3萬
如果考eo, 如 interview 表現, 筆試成績相若....
hku/cu law degree 但爛gpa, or 水泡科但靚gpa, 邊様有優勢?

lovebb2 發表於 20-7-6 11:09
(做到partner 都有80k)

Earn only 80k even partner role?  

蚊型行係咁上下,如果計埋bonus 都有10幾萬一個月。分紅多唔多就睇公司。

小鹿揀學校 發表於 20-7-4 08:55
對一個睇 一號皇庭 長大的人來說真係要d時間去消化同 ...

係真,由其今年,入學要求低過好多科

yslysl 發表於 20-7-5 09:29
以前讀Law是神科,尢其是文科人的目標。
有親戚個女,文科人,去年DSE成績可入Law,父母想佢讀Law,做專業 ...

我囡又係覺辛苦,收左都唔想考慮

冇野做咪學麥明C去選美
我是護書簿

其實除咗law firm同EO,有不少律師選擇响law firm做幾年後轉去私人公司做in house counsel,人工福利待遇視乎公司大小,不過整體上比law firm安定、少咗billing壓力,exposure更闊。

kaion 發表於 20-6-3 16:51
可能我講嗰啲嘢比較冷門呢啲除非有親戚/好熟朋友做緊如果唔係冇咩人會周圍講
不過我都做咗幾年心灰意冷唔想 ...
"識人a level年代揸住3條A讀qf
最後去咗做ibank bo,做咗幾年搵4萬頭
佢講咗一句
話後悔自己讀咁多書
揸住3條A,人工少過護士,工作冇佢哋咁穩定,又冇得移民
咁究竟渣住一個ibank卡片,係鰂魚涌/觀塘back office返工
搵得少過護士同big 4,自己有冇諗過理想同現實嘅落差
呢個值得諗清楚"

好認同. 我覺得近年巧立名目, 大學開左好多新興科目, 實際係肥左一班有得開位昇職既大學教員. 如你說, 讀LAW 係咪做唔到QF, 我唔知, 但讀MEDIC 做唔到BIO MED 我就唔係好信... 相等於好多年前, 讀EEE 點會做唔到COMP ENGG, 或者 讀SSOC 做唔到BBA 既做工, 一樣咁不可理喻.

不過有另一版D 家長爭QF, LAW, ... 邊D 先係神科, 樂此不疲 !
‹ 上一主題|下一主題