用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀Law畢業難搵工嗎?
樓主: BS129
go

讀Law畢業難搵工嗎?

回覆 kaion 的帖子

2017/18 HKU PCLL 有287個HKU LLB / double degree學生報數據係FT+PT offer 有259個
得也offer rate = 90.2%
更正上個回覆: 該屆PT PCLL cut-off係law GPA2.65

入得去讀,有心讀嘅好難入唔到PCLL

至於人工方面,做唔到top嘅的確工作選擇會少一截不過上Stealjobs睇吓就知其實份糧一定唔會差過EO
唔計paralegal搏上大firm嗰堆
一般華資中小型local firm嘅trainee都已經一萬尾起跳
Train完兩年做associate大部分起碼加到兩萬尾+bonus
亦有PT PCLL出嚟喺中至大local firm做一年paralegal換TC

optimist 發表於 20-6-30 21:02

2017/18 HKU PCLL 有287個HKU LLB / double degree學生報FT+PT offer 有259個
PT就唔好計上面都講咗FT唔一定有飯開
但PT個班就好大機會冇TC

我幾個朋友當年入唔到FT
寧願做big 4算
2年時間做paralegal之後入細間local firm
不如入big 4 3年3萬
行到big 4呢條路又問當初點解law唔讀bba

你朋友一早跳船,你又唔係law出身,不如睇吓數據就大家唔使估
上回提到八至九成HKU入到PCLL
再睇吓2018 HKU PCLL出嚟嘅人(包括其他U入嚟嘅)

92% employed 有工開
7% further studies 繼續讀
0.7% not seeking job 冇搵工
0.0% unemployed 冇工開

Median salary $44,000 (中位)
Mean $40,348 (平均)
Minimum $15,000 (最低)
*只係first-year trainee價,過兩年上asso仲高

份survey嘅response rate係八成,我諗都夠representative
講咁多,只係唔想有人覺得冇家底讀law係一個伏

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
回覆 Charlotte_mom 的帖子

有朋友話佢仔已pass PCLL....係咪即係已經成為律師?

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
kaion 發表於 20-6-30 15:28
https://www.law.hku.hk/career/wp-content/uploads/2017/Career/Employer_Kit_2017.pdf
hku 1年出250個llb ...

補充返,應該講,係鍾意請靚女。
但講真,做local firm 又未至於搵得咁少。初入行16-20k 應該正常,之後捱3-5年升到去associate, 叻的做local firm 都可以分紅,做普通樓宇買賣果d soli 仔,做3-5年應該都有40k gei. (家人20年前買樓果陣的solicitor 同我地分享的).做到partner 都有80k, 不過一定係唔夠做Magic circle 好搵錢。

但講真,如果做過law firm, 都可以考慮轉去做compliance, 人工唔錯。

有 law background, 亦可以去保險公司度做claims/arbitator.

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
optimist 發表於 20-6-30 21:50

講咁多,只係唔想有人覺得冇家底讀law係一個伏
今時今日,讀 Law 要的 DSE分 已經同 理工三寶 差不多
對一個睇 一號皇庭 長大的人來說真係要d時間去消化同接受...

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Hku pcll fail rate 幾高,而好多ifirm TC 要求一take pass

小鹿揀學校 發表於 20-7-4 08:55
今時今日,讀 Law 要的 DSE分 已經同 理工三寶 差不多
對一個睇 一號皇庭 長大的人來說真係要d時間去消化同 ...

以前讀Law是神科,尢其是文科人的目標。
有親戚個女,文科人,去年DSE成績可入Law,父母想佢讀Law,做專業人士,但佢個女話讀Law辛苦,唔抵謮,寧願謮一個普通科學位算了吧。
亦識一個hku law and pcll畢業,入政府做eo,都唔做law ,問佢原因,佢唔講

入唔到city firm做律師
唔會好過做eo
eo ii都3萬
升eo i 5萬幾
唔炒
其他冇咩分別

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
HL7646 發表於 20-7-3 20:09
補充返,應該講,係鍾意請靚女。
但講真,做local firm 又未至於搵得咁少。初入行16-20k 應該正常,之後捱3 ...
(做到partner 都有80k)

Earn only 80k even partner role?  

Salary of SEO can reach 110k.

kaion 發表於 20-7-5 11:32
入唔到city firm做律師
唔會好過做eo
eo ii都3萬
如果考eo, 如 interview 表現, 筆試成績相若....
hku/cu law degree 但爛gpa, or 水泡科但靚gpa, 邊様有優勢?

lovebb2 發表於 20-7-6 11:09
(做到partner 都有80k)

Earn only 80k even partner role?  

蚊型行係咁上下,如果計埋bonus 都有10幾萬一個月。分紅多唔多就睇公司。

發表於 1 小時前 |顯示全部帖子
小鹿揀學校 發表於 20-7-4 08:55
對一個睇 一號皇庭 長大的人來說真係要d時間去消化同 ...

係真,由其今年,入學要求低過好多科

發表於 1 小時前 |顯示全部帖子
yslysl 發表於 20-7-5 09:29
以前讀Law是神科,尢其是文科人的目標。
有親戚個女,文科人,去年DSE成績可入Law,父母想佢讀Law,做專業 ...

我囡又係覺辛苦,收左都唔想考慮
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊