用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀Law畢業難搵工嗎?
go

讀Law畢業難搵工嗎? [複製鏈接]

讀Law畢業難搵工嗎?
   18    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

要夠top上PCLL,一個LLB唔夠用

回覆 Charlotte_mom 的帖子

如果入吾到PCLL通常會搵番邊類工?

BS129 發表於 20-6-2 15:12

Paralegal, legal receptionist.

BS129 發表於 20-6-2 15:12

政府工, 大部分部門主任級工作只要係大學畢業就可以報, 例如入境事務主任......

入唔到pcll基本上得d讀咩(math, bio, sociology)都報得嘅工揀law呢行好簡單,高gpa係入pcll入場券
入咩firm就好睇呢幾樣
1. 個人能力 (中英文,吹水)
2. 咩學校 (英國oxbridge/lse/ucl/kcl>澳洲unsw/usyd bcom/llb>香港2間(/warwick/durham)>其他英國>其他澳洲>city,入細行冇咩所謂,city firm基本上係咁
3. 女仔嘅話係咪靚女 (呢行junior女多過男)
4. intern/父幹,冇屋企人幫手基本上要好辛苦係咁send email搵免費intern (呢個時候名校+女仔有優勢),好多人year 1/2暑假可以做兩份,有啲winter都會,我當年有班諗過讀law最後冇讀嘅大學同學,未上大學已經有比較大嘅law firm intern

好多人都會擺自己profile上linkedin, law firm會將trainee/associate嘅profile放上自己網頁
睇下就知多數咩大學,咩工作經驗,樣子如何

kaion 發表於 20-6-3 02:54
入唔到pcll基本上得d讀咩(math, bio, sociology)都報得嘅工揀law呢行好簡單,高gpa係入pcll入場券
入咩firm ...
咁一個冇背景的讀書人在HKU/CU 讀 Law, 是否付出和回報完全不成比例?

入吾到PCLL同讀個BBA係咪冇咩分別 ?

小鹿揀學校 發表於 20-6-3 08:20
咁一個冇背景的讀書人在HKU/CU 讀 Law, 是否付出和回報完全不成比例?
若然GPA高,冇背景都可以搵到intern,但前提係要成績出色

回覆 小鹿揀學校 的帖子

唔會話冇背景就完全搵唔到工我屋企人同埋幾個朋友都係冇背景入到city firm做
但要比人努力好多

gpa一定要唔錯因為要入pcll
而且中英文要好,要識得interview
如果冇背景就努力d
雖然冇得中學就做(大)law firm
但入到u仲有year 1 2係咁cold email搵intern
盡量唔好計較人工,去chamber跟大眾免費學野
去下d中型law firm

不過始終記住條路真係唔易,特別係男仔
如果只係想入好少少既本地行就應該唔難
努力讀書,盡力搵intern就得

至於hku/cu建議hku bba law或者cu law
hku淨係讀law gpa爛好多
上唔到pcll隨時都搵唔到其他工
bba law至少first degree bba入面d course拉到分
中大law本身知道hku law低分,佢哋d派分鬆手過hku所以歷史斷咁多都有唔少人做city firm (可以linkedin/google睇)
hku同cu最大分別真係收生分數,其他話搵工hku好過cu個d一係hku grad一係行外人

hku同cu一樣3.5就有機會hku好少少
試下hku 3.2對cu 3.5分別已經好大
何況係英國同澳洲grad個班律師角度,兩間local u差唔多,都好過cityu,冇咩分別,不過佢地會覺得gpa高d嗰個叻仔d

法律呢行雖然多父幹但都算係咁起碼好多人既background網上你都搵到

另外答返你入唔到pcll同bba分別
個分別係你讀bba有機會3.3 3.4
入唔到pcll有機會2點幾
搵工個分別係度

回覆 kaion 的帖子

如果冇特別鍾情讀Law, 讀QFin 同Actuarial 呢三科出路好, 易搵工?

kaion 發表於 20-6-3 13:22

唔會話冇背景就完全搵唔到工我屋企人同埋幾個朋友都係冇背景入到city firm做
謝謝分享.....
咁讀 hku government and law 易唔易攞高 gpa 跟著入 PCLL ?

回覆 BS129 的帖子

英文好唔好,好好的話law/qf
有冇特別興趣想做精算師,冇嘅話冇咩原因讀精算

係咪想做ibank (s&t / ibd),係的話qf好d,但我都有讀law朋友做ibank (亦都有個舊同事反而做咗幾年ibank轉返去做trainee solicitor)

職業上面唔會話讀law做唔到qf做嘅工
但planning會好唔同
做律師可能year 1/2搵律師樓intern,做ibank搵細基金/證券行intern,做mt搵大公司intern

律師人工當你英資(magic circle/other city firms),某部份美資好難入,人工好高唔計
pcll完咗4xk,做兩年7xk
之後慢慢加
做十年可能100幾接近200k
partner個d睇幾senior,間firm幾大,你當20幾萬到幾廿萬都有

ibank fo fresh grad入到70k, 3年110k
bonus額外3-4成人工
6年經驗大概200幾300萬一年
但一來唔多人入到,二來入到都未必頂到/生存到咁多年
將來亦都越來越少香港人做到 (我個年fresh grad 20-30%香港人)
三年入嚟個批走咗嘅超過一半,香港人好少走得更好,多數做返普通工 (差過mt嘅startup)
大嘅美資私募基金都係北京,鍾意請大陸人上返去

law好處仲係多香港人,而且唔會好似ibank咁,一間一年3-5個香港人,law firm大嗰幾間一年食10幾個fresh grad
全行比4xk人工嘅law firm唔少

我覺得唔應該假設自己讀law做到top law firm partner/讀qf做到ibank vp
問下如果如果只係去到好嘅local firm (3xk->5xk), ibank做back office (3xk,做5年6xk)
接唔接受到
年頭年尾好多人覺得自己一定係被選中嘅嗰個結果失望
好似去讀lse嘅小朋友咁,2016個batch一年40個香港人,你估唔到做到ibank fo (7xk)嘅人唔過5個,有幾個仲要defer讀master/轉過工

唔太清楚以我認知易過llb
因為social science d科鬆手

可能我講嗰啲嘢比較冷門呢啲除非有親戚/好熟朋友做緊如果唔係冇咩人會周圍講
不過我都做咗幾年心灰意冷唔想有人冇諗清楚就行我條路

大學admission亦唔會有人同你講佢哋好多個goldman sachs/jpmorgan背後嘅故事
有幾多個係nds,有幾多個係做bo搵2萬幾

識人a level年代揸住3條A讀qf
最後去咗做ibank bo,做咗幾年搵4萬頭
佢講咗一句
話後悔自己讀咁多書
揸住3條A,人工少過護士,工作冇佢哋咁穩定,又冇得移民
咁究竟渣住一個ibank卡片,係鰂魚涌/觀塘back office返工
搵得少過護士同big 4,自己有冇諗過理想同現實嘅落差
呢個值得諗清楚

當然亦都有成功例子
當年見過幾個老細,中大qf畢業
一個去咗top嘅對沖基金 (做咗成10年先去,最快手有啲fresh grad/做兩年就去)
已經做咗幾年,佢以前話5年經驗1m usd一年
亦都見過有人生存到係ibank fo,做10幾年做到md都係差唔多
只不過呢d都係百中無一

kaion 發表於 20-6-3 13:22

Very useful info.
3.5平均要B+ , 好似幾難喎. CUHK/HKU/CityU 要GPA 多少才穩入PCLL, ?

小鹿揀學校 發表於 20-6-3 14:25
謝謝分享.....
咁讀 hku government and law 易唔易攞高 gpa 跟著入 PCLL ?

冇關係,PCLL 只係計 law course (LLAW) 嘅 gpa

樓上資訊唔準確  HKU咁計 有八成幾九成讀law嘅入得返HKU PCLL
連government funded full-time都唔使CGPA 3.5
至於self-funded FT/PT 都只係law GPA 3.1左右

https://www.law.hku.hk/career/wp-content/uploads/2017/Career/Employer_Kit_2017.pdf
hku 1年出250個llb/jd學生 (當一部分人唔執second degree llb)

FT pcll 240-260個位,份野faq都寫60%留比hku
即係150個左右
就算有人唔執pcll轉行,個admission rate都只係60-70%

FT pcll self funded定係政府埋單我覺得冇分別
反正都係law firm比錢你讀

同理, PT個班應該都接近100%冇city firm tc
自己要比20萬
如果唔識人,喺法律界冇關係嘅,邊做paralegal邊讀,邊讀PT邊做嘢
出嚟都只係local firm搵萬幾二萬頭

如果係在職人士轉工轉行個班本身做緊嘢讀uol/mmu cpe都冇乜所謂
但中學生入到hku出嚟要咁真係冇野好講,作為家長到時你實見到仔女日日後悔
講真讀得law 10個有9個都只係為錢
part time個班讀完去local firm做萬幾蚊

為咩
嘥4年llb 2年part time pcll
讀完先萬幾
不如唔讀走去考eo或者督察

唔係做bar嘅話
做solic仔如果唔係入city firm,讀law根本唔抵
工時同工資同其他工比冇咩分別
當初讀bba 3.4 gpa,4年走人隨時仲多選擇

law競爭好激烈
我上面都講咗
headcount方面睇我自己唔覺得好難搵到工
全港700幾個pcll,一年city firm淨係magic circle都一間10個以上
計埋美國firm (人工仲高),澳洲/silver circle/兩間local都有100個
其他工競爭一定激烈過1/7
只不過law搵工真係好多人有父母,行內一堆澳洲英國grad (呢班人prefer自己友多過local u),又鍾意請女仔

個玩法

可能我講既野好多人未必buy
但我都只係用比較功利角度分析
我自己唔係讀law但屋企人同唔少朋友都係city firm律師
真係建議大家諗清楚,特別係諗住hku淨讀llb (唔係blaw執llb)
想做律師hku blaw/cu llb/澳洲英國都好d
無謂爛grade
pcll睇law course,請人個個唔係咁分

kaion 發表於 20-6-30 15:28
https://www.law.hku.hk/career/wp-content/uploads/2017/Career/Employer_Kit_2017.pdf
hku 1年出250個llb ...

“pcll睇law course,請人個個唔係咁分“

呢個講法係啱嘅,想有firm 俾錢你去讀 pcll 就先要攞到 tc offer, 有啲甚至喺你讀緊pcll都已經每月有 allowances. 個個想逗 magic circle $ (人工高). 請人嗰個亦係睇 cgpa, 呢方面的確係 double degree 著數d

‹ 上一主題|下一主題