用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞囡中五,現在才想 drop科
樓主: lam_yau
go

亞囡中五,現在才想 drop科   [複製鏈接]

JJDBB 發表於 20-6-2 19:02
你要由現在好好同佢傾,每日倾下學校,科目等等。

上學時經主動和我傾,但這段時間沒上學,只顧成日打機,好像沒話和我說,現在未升S3,果D科她未有接觸自己也不知道,經常掛在嘴邊不會讀中西史咋

Jessy 發表於 20-6-2 17:24
請問你仔係修邊幾科??

Phy + Chem + Econ + M2.

Jessy    發表於 20-6-3 13:42

妹妹頭 發表於 20-6-2 15:26
我都有咁同阿女講, 叫佢考慮選一科理科, 佢話phy, chem, bio, 佢寧願選phy, 但......我又驚佢讀唔黍, 始終 ...

如果可以我都係建議佢收1科理科, phy 其實又唔係想像中咁難,不過就真係多數計。

瑩希媽媽 發表於 20-6-2 18:41
她好像只補數,數小學到中學也麻麻,之前有補英文,後來話成績上左去沒補了,也考得吾差,選修科無補,也 ...

Chem 唔係難,係好多野要背要记,最近我仔话背顏色都背到暈   , 好花時間,不過如果你肯下苦功一定唔難。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-2 19:22
Chem 唔係難,係好多野要背要记,最近我仔话背顏色都背到暈   , 好花時間,不過如果你肯下苦功一 ...
理解力強,讀Phy容易過Chem,最後Bio
Bio最多嘢背,Phy最少。

lam_yau 發表於 20-6-1 22:45
請教有經驗既高中家長,求意見:
亞囡中五,現想 drop chem, 話想專心讀其他科,但見佢無1科突出,如果drop ...

女女是否讀b1-b2a中學?整體成績是否也不太好?UGC的degree很多也計6科,但如果學校師兄師姐入U率唔高、而女兒在校又不是前列,勉強讀6科可能都入唔到U,咁可能真係讀5科好過。但如果學校是水平不錯,氹下女女捱埋佢,就算Chem只攞2,都符合申請UGC degree 的資格。讀5科就預咗最多是入OU, EdU或自資學位,都唔係差既

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-2 19:14
如果可以我都係建議佢收1科理科, phy 其實又唔係想像中咁難,不過就真係多數計。
...

當初,我女吾修phy,之後我同佢講,第一學期2X,第二學期前過20,我可以比佢吾修,點知真是可以1X。其實理解到就背少好多野。理解最重要。

JJDBB 發表於 20-6-2 19:38

當初,我女吾修phy,之後我同佢講,第一學期2X,第二學期前過20 ...

咁你女依家修什麼科?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-2 19:14
...
其實我女學校,理科DSE成績麻麻,文科及商科成績好好,可能係教理科既老師教得麻麻,近幾年都係。所以,我都偏向阿女選文/商。

妹妹頭 發表於 20-6-2 20:12
其實我女學校,理科DSE成績麻麻,文科及商科成績好好,可能係教理科既老師教得麻麻,近幾年都係。所以,我 ...

會吾會系理科較多人讀,文科多數開一班少人讀,所以好D?我睇返個女學校也是比率系文好些,但只有一班,理果D二三個班

瑩希媽媽 發表於 20-6-2 20:14
會吾會系理科較多人讀,文科多數開一班少人讀,所以好D?我睇返個女學校也是比率系文好些,但只有一班,理 ...
唔係,理科都只有phy係開2班,chem同bio都只開1班,反之econ開2班,所以唔關開幾多班既事。

妹妹頭 發表於 20-6-2 20:30
唔係,理科都只有phy係開2班,chem同bio都只開1班,反之econ開2班,所以唔關開幾多班既事。 ...

我見個女學校只有一班果D,例如雙史4+比率好高,但開兩三班果D4+比率得六成幾,相對低,如果只開一班,多數叻同有興趣D人才讀到,成績應該系好,我吾知理解有無錯

JJDBB 發表於 20-6-2 19:38

當初,我女吾修phy,之後我同佢講,第一學期2X,第二學期前過20 ...

Phy 要成绩好數好重要,數好理解力強 phy 好容易應付,所以點解人人都話數唔得唔好讀 phy.
我仔一向數及解難力強,所以 phy 對佢黎講冇乜大難度。

瑩希媽媽 發表於 20-6-2 18:41
她好像只補數,數小學到中學也麻麻,之前有補英文,後來話成績上左去沒補了,也考得吾差,選修科無補,也 ...

數很麻麻
咁會唔會係計唔掂Chem的數?

例如各式各樣的equilibrium constant
或者rate of reaction?
我是護書簿

妹妹頭 發表於 20-6-2 20:12
其實我女學校,理科DSE成績麻麻,文科及商科成績好好,可能係教理科既老師教得麻麻,近幾年都係。所以,我 ...

既然女女又鍾意,咁咪讀文/商囉

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-2 20:48
既然女女又鍾意,咁咪讀文/商囉
仲有下年比佢試,始終係佢讀,選邊科我都不加意見,除非佢問我意見。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-6-2 20:55

losoco 發表於 20-6-2 20:47
數很麻麻
咁會唔會係計唔掂Chem的數?

我知她一直以來數也麻麻,佢同佢媽媽講CHEM好難無興趣成日話好难咁。

瑩希媽媽 發表於 20-6-2 18:48
家長話要打去學校了解清楚是不是中五不能drop了,同問下有關老師女兒的情況吧
...

我女升中六先drop

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-2 20:45
Phy 要成绩好數好重要,數好理解力強 phy 好容易應付,所以點解人人都話數唔得唔好讀 phy.
我仔一向數及 ...

所以最後我比佢自己決定,佢上到F4,同我講,早知修PHY,我話算罷,數又吾叻。不過佢應該講笑。佢有個同學又系F3phy考2X,F4講左兩個月吾夠轉科。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-6-2 23:07

JJDBB 發表於 20-6-2 21:30
所以最後我比佢自己決定,佢上到F4,同我講,早知修PHY,我話算罷,數又吾叻。不過佢應該講笑。佢有個同學又 ...

我諗女校選Chem 的人數會比physics多。
其實選科真係好重要。如果當初我讀文科,一定讀得辛苦。

‹ 上一主題|下一主題