用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞囡中五,現在才想 drop科
樓主: lam_yau
go

亞囡中五,現在才想 drop科   [複製鏈接]

女2年前畢業 讀 phy chem ict 然後f5 drop左m2 搵佢講下:
首先講到 想drop chem 其中1個原因係好多野溫好哂時間
呢個絕對係, chem既內容喺咁多個elective應該係最多 最煩
我用既時間係 chem > phy+ict
然後要溫既內容量都係 chem > phy+ict然後成績係 chem < phy = ict ^v^(亦係能力同性格問題……
--
問題係 如果你對藥劑/乜醫物醫有興趣既話, 你冇可能對chem反感,因為當中涉及好多chem,就算比你drop左都仲要考到,你升到上去一樣係要讀番哂,仲衰因為啲野仲難仲覆雜
所以 如果你好似我咁 又懶又怕煩 吾想花太多時間讀書
要drop就drop chem, 不過就吾好諗讀藥劑/醫啦
讀果啲科上到去要付出比而家n倍既時間同努力,背多n倍既野,我果班大部份走去讀醫同物理治療,見倒我都驚到彈開
--
最後 chem 難吾難追呢?
自問我係個超級極度懶+記性超差既人
差到我中文12篇範文係背吾倒 求其背幾句入左去考
然後佢考到果句我都係吾記得左個exact wording....
Chem係咁多科入面我花左最多時間
但都吾係話好多 同埋我盡量用理解
去到最後背左好少野入去考都考倒個5
((其實勤力少少應該5*倒 我core part應該5*
但elective part 考衰左…… T T))
只要你吾抗拒chem, 拎5係真係吾難

YmOra    發表於 20-6-3 10:01

只要你吾抗拒chem  -- 我相信係重點. 唔好講係CHEM, 任何一科都一樣. 唔好講考到5. 因我相信考5除了唔抗拒. 勤力都一定好重要.

如果自己讀個科係抗拒. 連拎出來睇一睇O既動力都無. 噉事實係好辛苦. 我見好多學校都可以升F.6再有一次機會DROP, 就算學校唔比DROP, 自己都可以自己放棄唔去讀, 只係可能在校上課時. 一樣要上堂. 而唔係用佐個O的時間去溫其他書. 一樣要做功課同校內考試. 因報大學時. 雖然都係睇DSE 成績. 但都要報校內成績上JUPAS. 大學都會睇到. 所以亦不能太差.

依家我相知都係要好好跟囡囡傾下. 升大學想讀咩科. 加油  

lam_yau 發表於 20-6-1 22:45
請教有經驗既高中家長,求意見:
亞囡中五,現想 drop chem, 話想專心讀其他科,但見佢無1科突出,如果drop ...
淨返一選科, 咁好危呀
囡有無出去補習, 多點睇題型同取分技巧

lam_yau 發表於 20-6-1 22:45
請教有經驗既高中家長,求意見:
亞囡中五,現想 drop chem, 話想專心讀其他科,但見佢無1科突出,如果drop ...
Drop咗chem唔係問題,問題係drop咗chem之後得返1X,點報大學?

王家爸爸 發表於 20-6-4 16:13
Drop咗chem唔係問題,問題係drop咗chem之後得返1X,點報大學?
其實依家係用5科定6科報大學?

妹妹頭 發表於 20-6-4 16:25

睇下大學報咩科,有D計best 5, 有D計best 6

妹妹頭    發表於 20-6-4 18:36
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 20-6-4 16:25
香港有啲5科,有啲6科;英國就睇6科,但係要求3科達到某啲條件,例如5*55。

妹妹頭    發表於 20-6-5 07:15

我諗要先搞清楚一樣野
就係
有個別科系計分時用best 5
都唔代表間大學接受申請人只得5科
望清楚個general requirement
好多都係要332233架

王家爸爸    發表於 20-6-6 08:50
2jkidsfather    發表於 20-6-5 08:54
我是護書簿

回覆 losoco 的帖子

對. 好似BU, 佢入學最低入學條件係要6科. 332233.

但又唔等於你想報讀個科係計6科. 即係話, 你入學要先計6科. 有了6科你才可以再睇讀咩科.

hku 332233

cuhk, hkust, polyu 332233,接受m1/m2

cityu 332233, 接受 m1/m2 and cat C other language

hkbu 332233 不接受 m1/m2

ln 33222, 接受 cat C other language

eduhk 33222, 接受 cat B applied learning attained with distinction

ouhk 33222, 接受 cat B applied learning attained, cat C other language grade E

THEi 33222, 接受 cat B applied learning, cat C other language

hsu 33222

我是護書簿

losoco 發表於 20-6-4 22:44
我諗要先搞清楚一樣野
就係

學下野先, 咁係咪即係要同阿女 (依家升S3) 講, 依家大學入學資格係 332233 BEST 6 ?? 等佢有所準備, 佢學校要佢地收 4C+3X (另M1/M2)

妹妹頭 發表於 20-6-5 10:41
學下野先, 咁係咪即係要同阿女 (依家升S3) 講, 依家大學入學資格係 332233 BEST 6 ?? 等佢有所準備, 佢學 ...

332233係個門檻
你跨過左門檻
就再按大學內各學院/學系/學科各自的要求
來計4C+2X, best 6, best 5或其他計法
還要再顧及不同科目的比重
所以愈少科,就會愈少走盞位,甚至是孤注一擲
我是護書簿

losoco 發表於 20-6-4 22:44
我諗要先搞清楚一樣野
就係

即是說332233是最底入場分,請問有無話第一個3是什麼科,然後接下去。如果大家想入同一科A同學取20分,我取剛好這個入場分,得一個位的話我是沒機會了?

JJDBB 發表於 20-6-5 12:34
即是說332233是最底入場分,請問有無話第一個3是什麼科,然後接下去。如果大家想入同一科A同學取20分,我 ...

中英数通 + 2x

DSE報大學係鬥高分,手持越高分越有把握。

gracelam 發表於 20-6-5 12:58

我又想問, conditional offer 係咩? 自己apply? 定係大學會搵同學in? 佢地用咩方法去決定搵邊個學生in?

太多問題了, 依家玩完升中, 又開始學升大學既野了

妹妹頭 發表於 20-6-5 13:05
我又想問, conditional offer 係咩? 自己apply? 定係大學會搵同學in? 佢地用咩方法去決定搵邊個學生in?

太 ...

我想問校長推薦計劃又是什麼

JJDBB 發表於 20-6-5 13:24
我想問校長推薦計劃又是什麼
你個女s4, 大我女2年, 又係元朗區, 真係要向你多多學習至得

妹妹頭 發表於 20-6-5 13:28
你個女s4, 大我女2年, 又係元朗區, 真係要向你多多學習至得

我都吾清楚,所以問Jm有冇幫忙。

妹妹頭 發表於 20-6-5 13:05

太 ...

用中學校內成績報定海外大學,合乎資格就出co來招攬學生
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-6-5 13:31
用中學校內成績報定海外大學,合乎資格就出co來招攬學生
但我見有師兄師姐係有本港degree既co喎, 唔係海外果d
‹ 上一主題|下一主題