用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Epsom or Concord College, How do you choose?
樓主: rororolee
go

[英國] Epsom or Concord College, How do you choose? [複製鏈接]

golulu2002 發表於 20-6-7 10:23
其實又唔駛咁怕A工廠嘅,我家孩子現已唸大學year 2, 四年前入讀concord sixth form, 由香港中四轉到英國, ...

絕對同意你呢句,Sixth form 去到,谷下又何妨!但係我個小朋友係去讀g10, 諗緊係咪要咁快去到咁盡,定係俾佢過吓啲正常嘅校園生活,例如Epsom 呢啲傳統寄宿生活!有時透過活動嘅體驗,亦都會令人成長!我小朋友本身好自律,鍾意讀書,成績中上!有時諗,只要有心,乜嘢學校都會出精英!所以真係心大心細,唔知點揀好。

golulu2002 發表於 20-6-7 10:42
完全同意,所以好彩我有貨比三家,不只相信名牌大Agent. 佢哋太多客,未必有時間去睇清楚小朋友嘅特質同興 ...

香港好多無良agent老點香港學生去咗啲九流學校

rororolee 發表於 20-6-7 11:17
絕對同意你呢句,Sixth form 去到,谷下又何妨!但係我個小朋友係去讀g10, 諗緊係咪要咁快去到咁盡,定係 ...

對,我也贊成低於sixth form應去傳統寄宿學校先享受一下。去到sixth form先比小朋友自己考慮是否選擇進取一點的學校。

其實我建議父母
拿晒EPSOM , 同CONCORD COLLEGE

PRESENT 俾仔女選, 將客觀的事實, 陳列出來

講2間學校, 的成績, 情況, 講出來

之後踢返個BALL 俾仔女, 佢地讀, 佢地選返, 廢事選錯, 有得懶父母

佢地選

十幾歲, 大個了, 我 有個朋友個仔, 法官, 十零歲, 問佢, 父母離婚, 想跟爸爸, 定媽媽生活

重要決定, 佢地做返

EPSOM 的ALEVEL RESULT 也是非常非常優勢, 看看自己適合什麼(A-A星ALEVEL 一過60% 是唔容易)

不過, 我為免拖太長 我估不少網友,收到兩間OFFER, 不知自己進入一間什麼的學校

想補充埋CONCORD COLLEGE的I/GCSE 升Y12 的制度

因為CONCORD COLLEGE 的 EK 父母 相當多會有OFFER ., 特別疫情下

我所講的, 是2019-2020年發生的事, Y9 開始讀CONCORD , 讀到現在,  讀左4年, 是整體開心的

有不開心的地方, 但整體仍是開心

CONCORD 要原校升Y12, 學校的條件是, 計最好的I/GCSE 六科

要50分, 滿分54 分, 最好的6科, 每科最高9分

Y11, 的TERM 1, 你會有個MOCK

有PREDICTED GRADE,  如果你個GRADE BEST 6 唔夠50分

學校會SEND EMAIL 俾你, 叫你 諗定BACK UP PLAN, 因為有機會升唔到原校

我仍記得, 當時佢考MOCK< BEST 6 Y11  只有48分, 眼濕濕,  在香港, 一邊報名 返 香港 國際學校讀Y12

驚I/GCSE 失手, 唔夠50分, 我同佢講, BOY, 盡左力就OK (下刪 500字), 最後52分

學校PREDICTED 較緊., 制做了一個非常緊張的氣氛

而ALEVEL Y12,升Y13, 真GRADE 要3B  或以上

大學仲難讀 .  大學好易讀到轉系, 所以, 高中, 保持高度嚴格

你這些中學出來 去到大學,那關, 多數捱到

每個仔女人生想如何, 我不知道, 我只能盡量講出學校客觀出來 及適合什麼人

回覆樓主:

之前agent 都有推介Concord, 但我哋因以下原因無報:
1. 太貴 (£45000+/yr)
2. 太多國際生,尤其中國及香港人
3. 小朋友唔適合太 chur

Overall speaking , seems Epsom is  more like a balanced campus life compared with A factory concord,  less pressure but equipped with both good academics and adequate school activities! Consultant told us The place for year 10 entrance is limited in Epsom, guess it’s not easy to get a place even meeting the entrance requirement

Epsom alevel成績唔錯,應該冇concord 咁chur, 但Epsom 每年都會有唔少人考到醫生律師,有啲考返香港港大中大,有啲留係英國,我細佬就留咗係英國繼續讀醫,佢當年係由香港中二果年轉過去嘅。

Epsom A level 2019 result 67% A”/A vs Concord 84% A*/A.  67% is well above national average, so is a very good academic school already.

Ayamalki 發表於 20-6-15 23:23
Epsom alevel成績唔錯,應該冇concord 咁chur, 但Epsom 每年都會有唔少人考到醫生律師,有啲考返香港港大中 ...

想問一啲好似 Epsom, Caterham, Dulwich 呢類 A level 超過 60% 有A/A*的學校係咪好 chur, 同埋好似入咗間香港 B1A/B 學校嘅精英班咁個個學生都好叻,如小朋友 just above average 都好大壓力?

Isaacmommy 發表於 20-6-16 12:23

想問一啲好似 Epsom, Caterham, Dulwich 呢類 A level  ...

My brother said it really depends on the English level of the student, if he/she is good in English, can pick up various subjects really fast, however, if overall English level is not above average, could be ‘chur’ and stressful in the beginning, but still can gradually catch up if they work hard.

hehehaha2017 發表於 20-6-2 07:34
CONCORD COLLEGE
狂操, 狂操, 狂操

我記得以前某d科仲會貼成績係課室門外去有曬排名

不過我覺得concord的日子其實都幾快樂

醒目開學勳章 貢獻勳章

關於 Concord 6th form,想問一下大家意見

小兒係讀緊初中,但已考緊IAL,近排不停問英國d大學先知,好多都限收16+,有人建議我俾仔讀Concord 6th form,消耗佢多兩年先入大學
想問下,如已有AL成績,唔打算retake,咁會學到乜?你地講到好chur 成績,咁好似無乜意思喎...另,功課多嘛?(想逃避HK嘅重覆性大嘅功課,唔想再被chur...)

thanks a lot!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題