用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二插班經驗分享
樓主: francoma
go

小二插班經驗分享  

回覆 francoma 的帖子

DBSPD 6.26 筆試請問今年有冇2 interview 呢?电邮中未提及面试

betaruce 發表於 20-6-10 00:30
唔知今年紅磚屋幾時有信有機會interview?

剛收到信件說收到申請,若30/6沒有收到通知就表示無學位或落選。

Pangel 發表於 20-6-11 16:51
剛收到信件說收到申請,若30/6沒有收到通知就表示無學位或落選。

是否所有人都會收到?其實咁會唔會即係已經落選?

betaruce 發表於 20-6-11 18:29
是否所有人都會收到?其實咁會唔會即係已經落選?

你都收到?

都係今日收到

回覆樓主:

我都系!都想知系唔系即系冇行啦!

Acknowledgement應該是人人都有...入筆試嗰張就遲一點再收到,不是人人有。

francoma 發表於 20-6-1 12:31
小一的學位不理想,其實遊戲未完的。小囡小一讀深水埗某私小,小二插入佐郭MTR門口某女校,同時也有紅磚屋 ...

我亞仔思考刑,反應慢,小一冇任何offer。係咪老師真係覺得我亞仔笨,今年考小二又 try 下,希望好似你個女咁叻!

我當年都係有師兄教路,知道有小二插班這個模式。得唔得都好,小朋友也有得著的。

francoma 發表於 20-6-13 09:15
我當年都係有師兄教路,知道有小二插班這個模式。得唔得都好,小朋友也有得著的。
...

請問各位師兄教咗你啲咩重點?(emoji)(emoji)準備插小二

beauty_lover17 發表於 20-6-13 13:10
請問各位師兄教咗你啲咩重點?(emoji)(emoji)準備插小二

學術成績為皇道!

francoma 發表於 20-6-13 13:12
學術成績為皇道!

今日呀女interview地區一線插班,其實面試是否小朋友家長都正正常常就ok?因自己成日好緊要好驚講錯野

szeszeeee 發表於 20-6-13 14:48
今日呀女interview地區一線插班,其實面試是否小朋友家長都正正常常就ok?因自己成日好緊要好驚講錯野:sick ...

無筆試?

V_CHENG 發表於 20-6-13 17:07
無筆試?

已考~

小曳人 發表於 20-6-2 11:45
個人覺得,孩子本身資質都好重要,响SFA跟到,能夠捱過測考,名列前茅,本身一定係領悟性高,記性好嘅小朋 ...

請教
如果男仔的話,在SFA 考幾多先有機會出去試吓插班?
唔該晒先

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tiffanytobe 發表於 20-6-15 00:59
請教
唔該晒先
睇你target 咩學校,同埋運氣
我大仔嗰年,LS offer都係級4內 (級2同4,同時有九龍3間男校offer) ,級十內有筆試,級50內轉到大圍聖心、附近嗰間聖方濟愛德,級25左右去咗GH (之後嗰年返咗SFA)
細仔嗰年,LS筆試去到20內,收3個,級15-16都收!

其實30內已經好多機會,有KG 同學小三轉到St Paul Boys

我見過有人P1 SFA, P2 YW, P3 LS

恐龍家

小曳人 發表於 20-6-15 06:29
我大仔嗰年,LS offer都係級4內 (級2同4,同時有九龍3間男校offer) ,級十內 ...

點解去咗GH又返咗SFA?返來都係正常插班?

醒目開學勳章 貢獻勳章

deco99 發表於 20-6-15 11:55
點解去咗GH又返咗SFA?返來都係正常插班?
正常插班,個小朋友唔習慣GH嗰邊,媽媽無好詳細講,只係話阿女讀得唔開心,覺得响SFA開心好多

個人估計,係女校同男女校嘅分別
恐龍家

Tiffanytobe 發表於 20-6-15 00:59
請教
唔該晒先

要睇吓有咩對手。通常級20以內有機會,級10以內穩陣些。

也要睇吓你目標是什麼學校吧。

同埋睇吓嗰年同校多唔多人插班。如果最勁果幾個諗住留到六年級,相對上機會當然大些。

小曳人 發表於 20-6-15 06:29
我大仔嗰年,LS offer都係級4內 (級2同4,同時有九龍3間男校offer) ,級十內 ...

多謝分享!

你最後講嗰個情況,年年轉,小朋友都好難適應