用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二插班經驗分享
樓主: francoma
go

小二插班經驗分享  

講多句。插班試當日,真係要睇醒小朋友小心check卷。有朋友試過到最後先發覺做溜二大頁。

francoma 發表於 20-6-1 12:31
小一的學位不理想,其實遊戲未完的。小囡小一讀深水埗某私小,小二插入佐郭MTR門口某女校,同時也有紅磚屋 ...

請問係咪要上website check 幾時交表? 定website 唔會有資料,自己5、6月submit 信就得?

新手求教,謝謝(emoji)(emoji)

moledy 發表於 20-6-5 10:34
唉..我老公仲要將D卡通轉番中文配音比我仔睇...其實我係想用番英文, 好聽D...
...
cartoon or not, 我所有劇無論中日韓泰英法德都是聽original sound track 看中或英字幕,久而久之小朋友已對配音十分抗拒,覺得很不自然。若老公一意孤行,咁就自己搵d無中文配音的片中和一下

nicoleyying 發表於 20-6-5 13:10
請問係咪要上website check 幾時交表? 定website 唔會有資料,自己5、6月submit 信就得?

新手求教,謝謝( ...

一定要好小心咁樣每一間上網睇。間間都唔同嘅。

MrBeast 發表於 20-6-5 13:14
cartoon or not, 我所有劇無論中日韓泰英法德都是聽original sound track 看中或英字幕,久而久之小朋友已 ...

係配音怪怪的。

同埋經驗上,小朋友會講返做過聽過D咩。如朋友間quote角式名字用英文便可能溝通唔到了。

MrBeast 發表於 20-6-5 13:14
cartoon or not, 我所有劇無論中日韓泰英法德都是聽original sound track 看中或英字幕,久而久之小朋友已 ...
我都鍾意用番原聲...原汁原味D..係我老公鍾意轉中文配音...我都覺得係影響佢學英文..

插班 係唔係一定要成績好?
有冇家長 的小朋友 成績唔太好 都插班成功?

KITTYCOW2009 發表於 20-6-5 14:54
插班 係唔係一定要成績好?
有冇家長 的小朋友 成績唔太好 都插班成功?
好睇間學校點間....

請問紅磚屋要求兩年學習成績,但考P2插班點會有兩年成績呢?新手一名,請多指教,謝謝(emoji)(emoji)

tttlll 發表於 20-6-6 21:55
請問紅磚屋要求兩年學習成績,但考P2插班點會有兩年成績呢?新手一名,請多指教,謝謝(emoji)(emoji)
...

我不清楚「二年成績」的要求。但如插P2,只需俾一年吧。

但今年好多學校都無成績提供,不清楚學校如何界定學生成績了。

回覆 tttlll 的帖子

可以提供幼稚園高班的學校評估,唔好理咁多,有咩就俾咩。

tttlll 發表於 20-6-6 21:55
...

唔知今年紅磚屋幾時有信有機會interview?

francoma 發表於 20-6-7 10:44
我不清楚「二年成績」的要求。但如插P2,只需俾一年吧。

但今年好多學校都無成績提供,不清楚學校如何界 ...

謝謝回覆

加油!今年大家都不容易過。

PTL_L 發表於 20-6-7 20:36
回覆 tttlll 的帖子

可以提供幼稚園高班的學校評估,唔好理咁多,有咩就俾咩。 ...

我都咁諗,有幾多比幾多

betaruce 發表於 20-6-10 00:30
唔知今年紅磚屋幾時有信有機會interview?

今年都唔知有冇得in,成績都無

2jkidsfather    發表於 22-12-28 23:11

請問有冇插班DBS P2的呢可以傾吓?

francoma 發表於 20-6-1 15:46
回覆 Yfyh 的帖子

請問你女是否級頭幾名,所以才有得見?紅磚屋是。應該級十內都有。但要視邊一間學校。

想問一下,藍白校服是 SFA 嗎?

bbcar23 發表於 20-6-10 18:11
想問一下,藍白校服是 SFA 嗎?

係呀

tttlll 發表於 20-6-10 17:16
今年都唔知有冇得in,成績都無

你可以試考DG。不理校內成績,報名就有筆試機會。