用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二插班經驗分享
樓主: francoma
go

小二插班經驗分享   [複製鏈接]

回覆 agnesletgo 的帖子

咁做卷方面有什麼特別操練準備嗎?或是靠平日打好底子?謝謝

其實小朋友要明老師上堂教的事情。但如果諗住插班,最好自己教定下一學期的內容吧。

francoma 發表於 20-6-2 10:12
回覆 agnesletgo 的帖子

咁做卷方面有什麼特別操練準備嗎?或是靠平日打好底子?謝謝

謝謝回覆

同埋講真咁細個小朋友,D嘢唔會好深。但最大問題是唔小心。要教佢check卷。

少些唔小心,真係會高分好多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

個人覺得,孩子本身資質都好重要,响SFA跟到,能夠捱過測考,名列前茅,本身一定係領悟性高,記性好嘅小朋友

男仔通常數理好,所以會比較多比賽可以"發揮",但女孩子初小能夠玩嘅比賽好有限,特別唔係數理人,就更加無cert 人睇
名校收得嘅插班生,入到去都會係名列前茅,如果明白呢點,就會知一d都唔簡單
但有樣嘢一定啱嘅:培養孩子閱讀興趣,愛學習,有求知慾,受用一世

男校,唔一定睇成績表,LS比較重視筆試成績
我仔當年正選係校內總名次較低嘅同班同學,小兒只係後補,校長面試時話:筆試成績未係最好
而我仔就係求知若渴嘅人,睇書比食飯重要!唔駛返學可以學得更多嘅人

恐龍家

明白首要校內成績先。謝謝分享。

咁見校長面試,全程用英文?

兩間都係廣東話。

小曳人 發表於 20-6-2 11:45
個人覺得,孩子本身資質都好重要,响SFA跟到,能夠捱過測考,名列前茅,本身一定係領悟性高,記性好嘅小朋 ...

Agree!

同學當中,鍾意睇書果一批,成績真係好啲。

謝謝分享

回覆樓主:

sfa今年改咗小一第一學期成績表不顯示名次。今年疫情關係第23學期考試取消。所以成績表冇嘢睇。

fadgare 發表於 20-6-3 20:41
sfa今年改咗小一第一學期成績表不顯示名次。今年疫情關係第23學期考試取消。所以成績表冇嘢睇。
...

Yes. 今年各學校都頭痕,衡量學生能力的準則平時不同。

francoma 發表於 20-6-3 20:42
Yes. 今年各學校都頭痕,衡量學生能力的準則平時不同。

有些學校都有派名次的。ek有人分享有得in。唯有等下年....

回覆樓主:

讀SFA的?放心。可以對學校有信心。

回覆 francoma 的帖子

咁請問有安排什麼課外活動給小孩?有補習嗎? 要平時在家用英語溝通嗎?

Poon89 發表於 20-6-4 10:27
回覆 francoma 的帖子

咁請問有安排什麼課外活動給小孩?有補習嗎? 要平時在家用英語溝通嗎? ...
我地都係學正常嘢。Ballet,繪晝等 。
全無補習,我地自己跟中英數。這樣最好,自己子女自己了解。

但有搵NET上門教會話。小囡讀SC,所以英文口音都OK。

要平時在家用英語溝通嗎?無可能哪,除非你對自己口音好有信心,如果唔係害左佢。

小曳人 發表於 20-6-2 11:45
個人覺得,孩子本身資質都好重要,响SFA跟到,能夠捱過測考,名列前茅,本身一定係領悟性高,記性好嘅小朋 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

francoma 發表於 20-6-4 11:10
要平時在家用英語溝通嗎?無可能哪,除非你對自己口音好有信心,如果唔係害左佢。
唔一定係咁
我係HK長大,HK讀大學,仔出世後頭年半,我係全英語,佢認到英文字之後就開始學中文
佢係KM 讀am班,SFA P1時,NET 入課室揀英文大使,我仔係全班唯一一個被選,所以佢口音/英語能力絕對比同班嘅同學好 (當中最多york/KV, 亦有SC, LH, KM pm)

當然,佢細個時我有俾佢睇學英文節目,好口音應該係睇英文節目學嘅,但起碼我無害咗佢

不過想提一點,對聲音敏感,有perfect pitch 嗰d細路,應該識分到口音,亦能控制自己嘅口音

恐龍家

小曳人 發表於 20-6-5 10:15
唔一定係咁
我係HK長大,HK讀大學,仔出世後頭年半,我係全英語,佢認到英文字之後就開始學中文
佢係KM 讀a ...
唉..我老公仲要將D卡通轉番中文配音比我仔睇...其實我係想用番英文, 好聽D...

小曳人 發表於 20-6-5 10:15
唔一定係咁
佢係KM 讀a ...
明白。自問發音不正。所以英文這個工作,都係交俾校方。我有搵NET在家教小朋友英文會話。

醒目開學勳章 貢獻勳章

moledy 發表於 20-6-5 10:34
唉..我老公仲要將D卡通轉番中文配音比我仔睇...其實我係想用番英文, 好聽D...
...

睇卡通呢d咁壞眼嘅野,當然要俾d有益嘅野中和下啦! 轉返英文好!
恐龍家

moledy 發表於 20-6-5 10:34
...
我地果時都有睇,但真係睇英文多。
成功插班後,便「千與千尋」都有睇哪。哈哈。

‹ 上一主題|下一主題