用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Clare 同聖心
go

St Clare 同聖心 [複製鏈接]

我未報嘅想問下呢兩間有自己幼稚園,小一收幾多外校生? 是否多人報和難考?
Thanks!

2    0    0    0

yiqiyihui 發表於 20-6-1 00:46
我未報嘅想問下呢兩間有自己幼稚園,小一收幾多外校生? 是否多人報和難考?
Thanks!
兩間冇撞時間就考左先, 睇下邊間收先再問啦

兩間都只係一次面試,以往SC早考(10月)、SH遲考(12月),只係上年社會活動SC延遲咗,如果一切如常,撞時間機會唔大。

前年我女兩間都有offer,感覺SC睇重英文,英文好有優勢;SH鍾意表達能力強,講嘢叻,兩間面試時間都短,20-30分鐘。

收幾多要視乎當屆幼稚園同小學班數。

taiyeung 發表於 20-6-1 22:52
兩間都只係一次面試,以往SC早考(10月)、SH遲考(12月),只係上年社會活動SC延遲咗,如果一切如常,撞時 ...
好的唔該。
囡囡好叻呀

ruudi82 發表於 20-6-1 22:39
兩間冇撞時間就考左先, 睇下邊間收先再問啦

我係想知競爭大唔大會唔會得少過十個位之類咋
太難考的我未必報。

yiqiyihui 發表於 20-6-8 17:43
太難考的我未必報。

首輪外校生收offer係少
但之後會陸續有人放位
聖心可以大抽獎(聖嘉勒不可)
每年放榜後備取生考筆試
筆試後會一路call人註冊

Poyau 發表於 20-6-8 18:02
首輪外校生收offer係少
但之後會陸續有人放位
聖心可以大抽獎(聖嘉勒不可)
多謝你咁詳盡嘅資料!St Clare 大抽獎不可即係自行可不可? Sorry if this question is stupid

yiqiyihui 發表於 20-6-8 18:06
多謝你咁詳盡嘅資料!St Clare 大抽獎不可即係自行可不可? Sorry if this question is stupid
...

不用客氣 自行交表時 SC未出offer

yiqiyihui 發表於 20-6-8 17:43
太難考的我未必報。

St Clare可自行,但註冊咗就唔可以抽獎。據我經驗SC好快call waiting(註冊當日下午)因為一經註冊就要俾首期學費,有部分人11月有自行或其他直私offer會放棄。

聖心waiting學生可以在六月參加復活筆試,一開始無報過就失去機會。聖心可抽獎,所以六月都多人放位。

結論:兩間都報試咗先。

taiyeung 發表於 20-6-8 19:22
St Clare可自行,但註冊咗就唔可以抽獎。據我經驗SC好快call waiting(註冊當日下午)因為一經註冊就要俾 ...
但聖心好似無reject, 只有取錄和waiting, 請問是否學校揀waiting的人去參加復活試,還是個個waiting都可參加?

kwokbobo 發表於 20-6-8 23:45
但聖心好似無reject, 只有取錄和waiting, 請問是否學校揀waiting的人去參加復活試,還是個個waiting都可參 ...

之後聽話係。人人都有得去考

但聖心好似無reject, 只有取錄和waiting, 請問是否學校揀waiting的人去參加復活試,還是個個waiting都可參 ...

個個waiting都可以參加,好似想參加既六月既時候寄信去學校(有錯請指正)
筆試對學術好但面試麻麻既小朋友有利,大抽獎派得唔好仲有一線生機

寄求位信有筆試 唔寄唔清楚有無

回覆 Poyau 的帖子

今年係備取生會收到電郵問你考唔考筆試。考就俾錢。
至於之前冇考過可唔可以報,我就唔知了,寫封信去問下無妨。

Poyau 發表於 20-6-9 01:35
寄求位信有筆試 唔寄唔清楚有無
明白,謝。

tummypooh 發表於 20-6-9 01:38
回覆 Poyau 的帖子

今年係備取生會收到電郵問你考唔考筆試。考就俾錢。

謝謝告知 今年出電郵問方便咗
‹ 上一主題|下一主題