用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (舊Pauline角度) 聖保羅書院+小學 你問我答 ...
go

(舊Pauline角度) 聖保羅書院+小學 你問我答  

自己係SPCPS P1-P6,直升SPC初中之後轉走外國讀高中+大學。Class of 201幾。可以比既info都幾updated同埋係校內人既角度。
可以拉埋少少SPC問題,盡答;始終唔係六年讀曬。
歡迎隨便問

麥精豆奶 發表於 20-5-30 22:16
自己係SPCPS P1-P6,直升SPC讀完幾年初中轉走外國讀高中+大學。Class of 201幾。可以比既info都幾updated同 ...

想問呢間小學部喜歡邊類型小朋友?要有什麼特質?

兔兔子 發表於 20-5-31 01:50
想問呢間小學部喜歡邊類型小朋友?要有什麼特質?
個人認為
兩主:兄弟情、歸屬感 (Proud to be Pauline)
四副:禮貌、品德、謙虛、樸素

兩主:
保羅最著重就係兄弟情,小學到中學都係
面試期間表達既方式有 E.g. 邀請唔講野既其他同學講野
冇就同其他同學有少少溝通都得,say個hi或者幫人頂住度門入面試室...etc
心態上唔好當其他同學係直接競爭者咁去面試,好容易fail

大忌-自己好多野講搞到人地講唔到,同brotherhood精神南轅北轍;如果貴公子性格係咁樣我建議入DBSPD好過SPCPS

歸屬感就...入學先。尤其是中學,個氛圍會培養呢樣嘢,學界個個dem cheers dem到聲沙都繼續

四副:
1. 禮貌
E.g. 面試既師弟自己一定要同面試老師打招呼、講唔該、臨走師弟微微鞠個躬等等
好似好基本但係Paulines非常之睇重呢樣嘢
唔洗做過左,但係必定有show到有誠意地禮貌

2. 品德
言行舉止之間會show到呢樣嘢,面試好難表現出黎,教育上要三觀端正
切忌粗魯行為 E.g. 亂咁郁、手亂fing、插嘴
聖保羅唔係要絕對乖仔,絕對乖仔似co-ed要既人
spcps係要適當正當地活躍, 對的時候做對的事
中學部直頭寧願要品行端正全級no.30好過花曬底全級no.1

3. 謙虛
自我簡介/面試師弟講野時候唔好驕傲態度、高人一等咁
內容方面冇乜大忌
切忌曬命,again若果係咁DBSPD歡迎你

4. 樸素
呢方面衣著上體現得最好
無論幾有錢都好,全身名牌、花紋多多,未必直接bye bye不過同聖保羅非常唔夾
面試師弟純色恤衫/polo,短斜布褲就ok;著西裝就...過左
家長們西裝當然無問題,始終成人
個人覺得淺色衫褲會好啲,精神啲

綜擴而言,聖保羅要既係適當地(__)。講好似好容易/基本,做起上黎其實好難。
面試加油,希望貴公子能夠為我校爭光,弘我藍傲

回覆 麥精豆奶 的帖子

我知SPCPS 是中文教學,但GS 和 religion 也會加英文去教。請問他們上中學時,會否難適應? 尤其是數學,小學是全中文教。
英文方面,你覺得SPCPS教得如何?
謝謝!

回覆樓主:

小學時活動多嗎
有活動build up brotherhood?

lazylion 發表於 20-5-31 03:48
回覆 麥精豆奶 的帖子

我知SPCPS 是中文教學,但GS 和 religion 也會加英文去教。請問他們上中學時,會否難適應? 尤其是數學,小學是全中文教。
英文方面,你覺得SPCPS教得如何?
謝謝!

SPCPS教英文個人覺得係小學黎講top tier (之前用 “首屈一指” 用錯左意思,係度道個歉);僅次於SPCCPS, 培正及極其量另外兩三間(e.g. LSC, DB/GS...etc),分別都並非特別大。但記住上述兩間都係本地(講錯 “英中”)入面特別出名英文所以無需擔心。
我自己開頭去外國講英文都同溝通本地英國人溝通到。Accent當然差少少,但要明白同埋表達完全冇問題。

小學升中學部,個人覺得英文難並非難文科,而係理科。Phy, Chem, Bio, Maths 好多新既特別名詞要記。
一開頭有啲辛苦但係一個學期之後都慣曬。

Wildlly 發表於 20-5-31 09:54
小學時活動多嗎
有活動build up brotherhood?
各式各樣校隊、乜隊都有。全部玩曬幾乎冇可能。E.g. 奧數、Wind band、choir、童軍、交通安全隊、聖經朗讀、足球、羽毛球、游泳、劍擊、籃球...etc

每五年仲有類似慈善行/concert/carnival,同中學部夾埋一齊搞。
黎緊2021年會慶祝170週年,有興趣時間的話不妨去睇睇。

但呢啲校隊同中學有分別,始終小學生對歸屬感呢樣嘢未有概念住。

不過個人完全唔會擔心冇歸屬感,升到中學九成Paulines會有。
除非你anti-social靜係咪書啦...

麥精豆奶 發表於 20-5-31 12:23
SPCPS教英文個人覺得係小學黎講首屈一指;僅次於SPCCPS, 培正及極其量另外兩三間,分別都並非特別大。但記 ...
其實你點知spcc和培小英文做得好呢?
首屈一指,謙虛點好!

另培正是中文學校,英文還算可以,但不算十分好!

73662710 發表於 20-5-31 15:11
其實你點知spcc和培小英文做得好呢?
首屈一指,謙虛點好!

(戴個頭盔先個人觀感遮 + 另加我用錯左成語
因爲有識兩個多年SPCC frd,小一至中六,一個收UK imperial offer讀med,一個收Cambridge offer讀EEE,英文真心勁...
另外都有培正 frd,一樣小一至中六,又係UK Golden Triangle大學收
相反SPCPS升SPC既可以跳板去外國讀書(golden triangle)唔多,大多數都係HKU/CUHK
(唔係話HKU/CUHK唔好,但同golden triangle堆比較輸甘解)

回覆 73662710 的帖子

小弟我純粹用錯成語,誤以爲係另一個意思而已,絕不覺得SPC/PS係英中第一...在此再次為誤會道歉
我校者最忌過於驕傲,小弟不敢有辱校譽...

麥精豆奶 發表於 20-5-31 12:33
各式各樣校隊、乜隊都有。全部玩曬幾乎冇可能。E.g. 奧數、Wind band、choir、童軍、交通安全隊、聖經朗讀 ...

感謝
很詳細
其實講以前好谷,麥校長上場後改革。你作為舊生覺得點?
有人話過我知以前spcps係死谷。
在下學年小兒將加入spcps大家庭,希望知多啲,謝謝

麥精豆奶 發表於 20-5-31 12:23
SPCPS教英文個人覺得係小學黎講top tier (之前用 “首屈一指” 用錯左意思,係度道個歉);僅次於SPCCPS,  ...
本來覺得spc非常唔錯,但係你話英文水平竟然僅次於一间中文學校 :培正。
如果你是指自己的英文差過培正畢業生,還可说得通,但是如果本意是spc英文水平整體上僅次於培正,咁我要重新評估spc的語文水平!

另外你也要温一下甚麼是 sampling error.

73662710 發表於 20-5-31 16:28
本來覺得spc非常唔錯,但係你話英文水平竟然僅次於一间中文學校 :培正。
如果你是指自己的英文差過培正畢 ...

咁講啦,整體上 SPC+SPCPS 英文的確好過培正。
只不過培正會週不時出產幾個成績亮眼既考生,加印象分咁咯。

SPC則因為上一任校長Dr. Kennard唔係好做嘢(舊生+校董會意見) 所以有一段低潮期,冇咩突出成績,中上咁啦。
源迪恩校長接任SPC後,2019 dse出左個超級狀元就其實代表左全部都係SPC教出黎既dse考生*既實力 (ie 小一至中六),所以近排我個人會睇好SPCPS+SPC成績多過培正。
*註 即係SPCPS 六年 + SPC Dr. Kennard 一年、源迪恩校長 五年

再一次為講錯野及導致誤會道歉

73662710    發表於 20-5-31 16:50

Wildlly 發表於 20-5-31 16:24
感謝
很詳細
其實講以前好谷,麥校長上場後改革。你作為舊生覺得點?
有人話過我知以前spcps係死谷。
在下學年小兒將加入spcps大家庭,希望知多啲,謝謝

我讀既時候係陳陳慕珍校長做SPCPS,升中係源迪恩校長。
個人觀感陳校長既年代的確有啲谷,尤其是呈分試及TSA。

麥志豪校長接任後我覺得師弟們多左啲課外活動嘢,成績冇咁谷,但唔代表唔睇操行
想直升SPC操行一定要好,寧願成績中等都唔要操行差。

感覺而家策略係:
小學部 - 玩多啲,睇操行揀人升中學
中學部 - 玩再多啲,谷成績

不過升中唔洗特別擔心,無大錯特錯都可平平安安;小五後大過不可有,小過唔好太多就ok。
我自己係SPCPS六年俾人記一次大過都冇事;有同屆同學俾人記過3-4個大過就冇得直升。估計記大過cutoff係3個;小過應該係4-5個(六年計)。

麥精豆奶 發表於 20-5-31 03:18
個人認為
兩主:兄弟情、歸屬感 (Proud to be Pauline)
四副:禮貌、品德、謙虛、樸素

回應返你講小朋友特質,我侄子讀了六年小學部

“大忌-自己好多野講搞到人地講唔到”:佢永遠系有佢講,無人講

切忌粗魯行為 E.g. 亂咁郁、手亂fing、插嘴”:佢三句唔埋就出手,同佢出街最怕佢手多多搞人地D野,插嘴是常態

我由佢出生睇到佢12歲,我唔覺得佢有以上特質,讀左六年無改

所以,就算無以上特質的小朋友一樣會收的

麥精豆奶    發表於 20-5-31 17:36

LeeCC 發表於 20-5-31 17:35
回應返你講小朋友特質,我侄子讀了六年小學部

“大忌-自己好多野講搞到人地講唔到”:佢永遠系有佢講,無 ...

(再戴頭盔)個人觀感同校內經歷比我個感覺係SPCPS及SPC想要啲咁樣既師弟,唔代表唔係咁就入唔到,而係有呢啲特質機會大啲。Exceptions就一定有既...

Sidenote: SPCPS 及 SPC 有世襲分
家長/兄長係舊生/現在就讀會係第一輪面試加10分。
總分50分,總計兩輪面試。第二輪面試無世襲分。

麥精豆奶 發表於 20-5-31 17:43
(再戴頭盔)個人觀感同校內經歷比我個感覺係SPCPS及SPC想要啲咁樣既師弟,唔代表唔係咁就入唔到,而係有 ...

佢無任何關係的分入讀的

麥精豆奶 發表於 20-5-31 17:43
(再戴頭盔)個人觀感同校內經歷比我個感覺係SPCPS及SPC想要啲咁樣既師弟,唔代表唔係咁就入唔到,而係有 ...

還有一點講漏左:謙虛

佢自信心大到爆炸的

可能佢系學校唔係甘,系屋企就表現真我啦

LeeCC 發表於 20-5-31 17:45
佢無任何關係的分入讀的
我完全冇咁既意思...只係想比得幾多information得幾多...希望我校可以成功遮...自己都識大把同學仔係世襲都入唔倒,反而唔係世襲就入到

麥精豆奶 發表於 20-5-31 17:52
我完全冇咁既意思...只係想比得幾多information得幾多...希望我校可以成功遮...自己都識大把同學仔係 ...

哥哥仔,唔洗喊

我無話你有誤會