用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (舊Pauline角度) 聖保羅書院+小學 你問我答 ...
樓主: 麥精豆奶
go

(舊Pauline角度) 聖保羅書院+小學 你問我答  

SPC School Enhancement Project 

https://www.spc-foundation.org.hk/page.php?id=47

St. Paul’s College Campus Enhancement Project

https://youtu.be/lT8r3Tace1A

麥精豆奶 發表於 20-6-1 17:37
我個届就(小學)前後六年有2-3個轉校走,換言之有2-3個插班生。通常係小三或之前。 ...
六年內只有2-3 轉校走? 即是一年都無一個退學, 插班都好低機會

麥精豆奶 發表於 20-6-1 17:37
我個届就(小學)前後六年有2-3個轉校走,換言之有2-3個插班生。通常係小三或之前。 ...

請問小六升中一,大約有幾多人選擇離開去其他學校?通常去邊d學校?thanks

聽聞學校會有 bully 情況,如有,會怎樣處理?

Sheep06 發表於 20-6-2 20:00

可以講下點bully嗎?我都係EK見過有人講,但係從未有人講得到發生過咩事?

應該間間學校都有bully吧,特別男校...

keep-calm 發表於 20-6-2 12:11
請問小六升中一,大約有幾多人選擇離開去其他學校?通常去邊d學校?thanks
...

全級第一同第二由SPCPS升左SPCC
另外比SPC reject左既,我記得有一個升左RC

(2019個超級狀元小一至中六都係SPC)
edit: 小二至中六

我個屆有呢個情況。最後校長同訓導開完會好似比左兩個大過佢 + 見家長。最後佢比SPC reject左冇得升。
所以操行真係好緊要

不過上到SPC我未聽過亦未見過有校園欺凌,弘我藍傲就聽過十萬次;聽一世都唔會厭。通常歸屬感強都唔會有校園欺凌,SPC真係唔洗擔心欺凌問題。成堆師弟而家考完dse日日出黎打麻雀唱K,感情好到不得了。

相信SPCPS既都係小朋友未大個,控制唔倒情緒或慾望遮。

Ryan_baba 發表於 20-6-2 20:36
可以講下點bully嗎?我都係EK見過有人講,但係從未有人講得到發生過咩事?
...

我見過就分派黎玩,有個command chain咁最頂既可以command下面既幫佢交功課/攞薄落教員室/做嘢。基本上係整緊一間公司咁樣,但係會排擠唔入既人。打人就冇既,不過唔知點解Paulines有玩政治既喜好...(包括我自己)
唔自爆咁多啦,費事比師弟兄/同屆知我係邊個

回覆 麥精豆奶 的帖子

你是夜鬼喔

麥精豆奶    發表於 20-6-3 14:30

回覆 麥精豆奶 的帖子

有沒有試過私人補習

Bullying 連神校也有

回覆樓主:

請問SPB 係咪好谷好傳統呢?我睇左SPC campus enhancement 條片,請問㴟校長係咪都鼓勵學生多d ,符合工作中要多思考,多表達的模式?也想知道SPB PS 係咪好spoon feed 呢?thanks!

醒目開學勳章

麥精豆奶 發表於 20-6-2 23:28
全級第一同第二由SPCPS升左SPCC
另外比SPC reject左既,我記得有一個升左RC

超級狀元是小二插入SPCPS的

回覆樓主:

有冇人申請插班?剛寄左信,有冇人被call?

Sadonnahon 發表於 20-6-3 03:16
回覆 麥精豆奶 的帖子

有沒有試過私人補習

小學試過,不過用處不大;個人唔明小學可以補倒啲乜...中學就要,尤其是揀科之後。睇返師兄們考DSE都唔係hea或者天才波就可以5*

Sadonnahon 發表於 20-6-3 03:16
Bullying 連神校也有
有人的地方就會有政治,係睇下多或少、暴力不暴力而已。

gino123 發表於 20-6-3 06:43
請問SPB 係咪好谷好傳統呢?我睇左SPC campus enhancement 條片,請問㴟校長係咪都鼓勵學生多d ,符合工作 ...

個人覺得好傳統係真,不過=/=守舊,係宣揚各種精神及操行等等方面遮。

谷就SPCPS (觀感上) 冇以前陳校長咁谷,小弟讀個陣就係spoon feed;不過香港成個教育制度都係spoon feed架啦...
中學部谷唔谷,個人覺得上到SPC貴公子care讀書自己就會讀...有冇谷無關係
唔care讀書,學校點谷都冇用;care讀書,學校唔谷都自己谷自己

不過若果撞正某SPC校內Chem名師,而貴公子呢方面成績又唔太好,經常1:10、谷到恆不是夢
(1:10 意解食飯時間期間,一點十分上去班房改正/操卷)
個人認識有位同學因為頂唔順drop左Chem添...

麥精豆奶 發表於 20-6-6 04:45
個人覺得好傳統係真,不過=/=守舊,係宣揚各種精神及操行等等方面遮。

谷就SPCPS (觀感上) 冇以前陳校長 ...

謝謝指引(emoji)(emoji)(emoji)