用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (舊Pauline角度) 聖保羅書院+小學 你問我答 ...
樓主: 麥精豆奶
go

(舊Pauline角度) 聖保羅書院+小學 你問我答   [複製鏈接]

回覆樓主:

可能面試表現好好,但實際上唔係咁
學校又唔會話踢佢走

麥精豆奶 發表於 20-5-31 03:18
個人認為
兩主:兄弟情、歸屬感 (Proud to be Pauline)
四副:禮貌、品德、謙虛、樸素

多謝你(emoji)(emoji)

麥精豆奶 發表於 20-5-31 17:52
我完全冇咁既意思...只係想比得幾多information得幾多...希望我校可以成功遮...自己都識大把同學仔係 ...

我好同意你所講嘅特質架

請問考到入中學嘅係咪大部分名校小學入或者係運動同音樂特異功能?一般官津小學係咪只收級頭?

回覆 麥精豆奶 的帖子

謝謝你的詳盡資料,令我對SPCPS更有信心,我小朋友下年讀這間小一!我知學校紀律是嚴的,學校容易記過嗎? 犯了什麼事會記過? 可否講少少例子

vinevinebaby 發表於 20-5-31 22:12
請問考到入中學嘅係咪大部分名校小學入或者係運動同音樂特異功能?一般官津小學係咪只收級頭?
...

恕我SPCPS直升所以對SPC收生政策唔太熟悉。

不過可以答到你,轉校過黎中學部既唔少都係Band 1中學既附屬小學。同時官津都有,但較名校小學少;或者係名校小學本身多課外活動機會。
SPC精神本身就好包容;比名校小學No.1同官津No.1,唔會因為名氣就揀前者。

特異功能方面,個人覺得有玩 (e.g.) 樂器/運動 就得,冇要求一定要攞獎/好勁...etc。

要展示師弟玩得,唔係只讀書就ok。目前覺得SPC收生係同小學特質差唔多,不過要考慮埋成績咁解。

個人估計,未來收生應該會更加倚重音樂+體育方面既才能;SPC有意加強呢方面發展。

有擴建plan重點正正放係音樂同體育,好似有四期工程。詳細唔太清楚;第一期工程已經洗左成一億港紙,應該唔會let it go to waste。

vinevinebaby 發表於 20-5-31 22:12
...
SPC擴建及focus:
"傳統名校聖保羅書院今年4月展開大型擴建校舍計劃,預計斥資3.8億港元,2023年完成工程。工程分為4期,包括擴建課室、改建游泳池、增設演奏廳、STEM實驗室及室內運動場等。"

學費及教學方向:
"校長源迪恩指,暫未有加學費計劃,稱該校是大眾化的直資學校,"

source: 東方

麥精豆奶 發表於 20-5-30 22:16
自己係SPCPS P1-P6,直升SPC讀完幾年初中轉走外國讀高中+大學。Class of 201幾。可以比既info都幾updated同 ...
小學部每年多人退學嗎? 插班生多唔多?

lkwkenneth 發表於 20-6-1 08:34

唔多, 一級都可能都係1-2個退學, 有時候亦會有人留班. 同時亦會有插班生fill up學位.

麥精豆奶    發表於 20-6-1 13:30

麥精豆奶 發表於 20-5-31 16:56
我讀既時候係陳陳慕珍校長做SPCPS,升中係源迪恩校長。
個人觀感陳校長既年代的確有啲谷,尤其是呈分試及T ...

請問小學部犯什麼錯會記小過、大過?

麥校長上場後, 收生有唔同, 大家要留意下.....

另外, 個人覺得 SPC 精粹在於校歌中嘅呢句:
“Brothers, here we stand together, all for each and each for all”

麥精豆奶    發表於 20-6-1 13:39

請問樓主,在男校成長,如何改善和女孩子溝通的機會?

麥精豆奶 發表於 20-5-31 17:52
我完全冇咁既意思...只係想比得幾多information得幾多...希望我校可以成功遮...自己都識大把同學仔係 ...

多謝以舊生角度分享。學校始終唔係工廠,唔會個個學生都倒模一樣。各位網友都係講吓自己所見所聞,唔需要太介意

麥精豆奶 發表於 20-5-30 22:16
自己係SPCPS P1-P6,直升SPC讀完幾年初中轉走外國讀高中+大學。Class of 201幾。可以比既info都幾updated同 ...
靖問考小學時,

1) 樓主讀邊間幼稚園? 同學仔又多數來自哪間幼稚園?

2)有沒有話有咩CERT, (STARTERS, MOVERS, FLYERS是基本入2ND IN 既條件)?
3)教友會唔會有分加?

lkwkenneth 發表於 20-6-1 08:34
我個届就(小學)前後六年有2-3個轉校走,換言之有2-3個插班生。通常係小三或之前。

lyhjjjk 發表於 20-6-1 11:24
請問樓主,在男校成長,如何改善和女孩子溝通的機會?

相信問緊中學。SPC有唔少joint school活動,唔怕認識唔到女仔;有唔少都從呢個途徑識女朋友。
E.g. 同 Belilios joint choir,同埋有同DGS exchange

另外有唔同莊可以上 (未必全部係SPC自己開既)
E.g. SA 一向有有同其他傳統名校合作既習慣
本屆2019-2020 SA 合作陣容有:BPS, CCSC, KC, LSC, QC, RC, SHCC, TLGC, TLMSHK, TWGSS, WYHK, WYK, YWC

Lsm948 發表於 20-6-1 09:47
請問小學部犯什麼錯會記小過、大過?
我好難完全答曬...可以列舉既

小過:(俗稱比老師 “寫手冊”)
講粗口
偷野* 視乎嚴重程度
...etc
通常係非肢體接觸過錯

大過:(俗稱比老師 “打交叉”)
打交
打人
...etc
通常係有肢體接觸過錯

不過以上並非定死曬既大過/小過,好多時候睇嚴重程度多過個行爲本身係乜野。
通常會審視行爲本身 + 原意 + 嚴重程度去比小/大過

其實特異功能是指什麼?🤔

kk1979 發表於 20-6-1 14:33
靖問考小學時,

1) 樓主讀邊間幼稚園? 同學仔又多數來自哪間幼稚園?
1)唔好介意我唔係好想答...自爆唔係太好...老實講師弟咩幼稚園我覺得無太大關係,都無成績可以參考;成績方面想入SPC就要好,SPCPS無太大參考成分。

真係性格岩聖保羅先會收;名校直屬幼稚園但性格唔岩 vs 普通幼稚園但性格岩,會收後者。

2)恕我無知答唔到...
都係果句,性格岩係大前提;有呢類cert當然好過無,不過唔會代替到性格合適既重要性。

3)以我所知教友 (宗教) 係無分數加,世襲先有。
ie 家長/弟兄 係SPC/SPCPS 任職老師/任職校董/舊生 會加10分。(兩輪面試總分100)

Sadonnahon 發表於 20-6-1 18:09
其實特異功能是指什麼?🤔
應該係指課外活動成就,e.g. 音樂/體育
‹ 上一主題|下一主題