用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (舊Pauline角度) 聖保羅書院+小學 你問我答 ...
樓主: 麥精豆奶
go

(舊Pauline角度) 聖保羅書院+小學 你問我答  

想問問樂器和課外活動方面,還有第一輪面試。感謝

請問SPBPS 要必學一種樂器和運動嗎?
他們要帶運動衫和鞋回學校換,他們的書包和運動袋,在班房有櫃俾佢哋放,還是掛在自己枱旁邊?

謝謝!

回覆 lkwkenneth 的帖子

我都想申請插班, 但今年學校一次考試都冇考過.. 唔知可以交咩出去比學校

stz_1001 發表於 20-6-9 17:37
回覆 lkwkenneth 的帖子

我都想申請插班, 但今年學校一次考試都冇考過.. 唔知可以交咩出去比學校 ...

小一?上學期都無考過試?
我仔考左但唔計分,所以無成績表。
可以照寄試卷比spc試下。

對啊!小一,今年全年考試都取消晒!所以我都唸唔到交咩比學校!

lazylion 發表於 20-6-9 15:07
請問SPBPS 要必學一種樂器和運動嗎?
他們要帶運動衫和鞋回學校換,他們的書包和運動袋,在班房有櫃俾佢哋 ...

[size=1.25em]請問SPBPS 要必學一種樂器和運動嗎?

唔洗

[size=1.25em]他們要帶運動衫和鞋回學校換,他們的書包和運動袋,在班房有櫃俾佢哋放,還是掛在自己枱旁邊?

每個同學係班房裡面都有自己的locker. 不過locker唔算大, 通常用放D立離野.

Hello sorry 呀,雖然係好舊嘅post,但係弱弱一問,什麼是Pauline??

麥精豆奶 發表於 20-6-6 04:45
個人覺得好傳統係真,不過=/=守舊,係宣揚各種精神及操行等等方面遮。

谷就SPCPS (觀感上) 冇以前陳校長 ...

請教一下,傳統教學模式,steam方面會唔會比較少好玩的探索機會?

有冇outing活動,例如露營等野外活動?

始終男孩子會比較喜歡探索同玩

富貴逼人 發表於 21-1-16 02:26
Hello sorry 呀,雖然係好舊嘅post,但係弱弱一問,什麼是Pauline??

Pauline係Paul Boy學生嘅稱呼.

Waiting, 有沒有機會?
住得比較遠, 有沒有機會? 會不會因為地點而考慮收唔收?

Macy 發表於 21-1-19 15:22
Waiting, 有沒有機會?
住得比較遠, 有沒有機會? 會不會因為地點而考慮收唔收?
...

甘快知道waiting??

富貴逼人 發表於 21-1-16 02:31
請教一下,傳統教學模式,steam方面會唔會比較少好玩的探索機會?

有冇outing活動,例如露營等野外活動? ...

同問,請問有無在讀家長可以幫幫手呢,十分感謝

lkwkenneth 發表於 20-6-1 08:34
小學部每年多人退學嗎? 插班生多唔多?

相信今年五、六月會好多插班位

2個仔, 大仔明年K3, 有咩裝備有助入SPC

Forgetmenot999 發表於 21-2-27 14:14
相信今年五、六月會好多插班位

用家?

wyan16 發表於 21-3-2 15:14
2個仔, 大仔明年K3, 有咩裝備有助入SPC

首先過到first in先諗其他,學左拍片技巧、四格圖畫講故事和背左自我介紹先(最好中英練晒),有second in先再諗

麥精豆奶 發表於 20-5-30 22:16
自己係SPCPS P1-P6,直升SPC初中之後轉走外國讀高中+大學。Class of 201幾。可以比既info都幾updated同埋係 ...

想請問一下,學校或同學之間會睇重家庭背景嗎?因我哋只係非常普通雙職家庭,都有啲擔心入到SPB 後小朋友或家長之間會唔會比較家境

成績一般嘅同學,學校會唔會俾壓力家長或小朋友?

衷心感謝

回覆 mastermama 的帖子

放心,唔會!
利申:小一用家

學校唔會
同學就,小學應該唔會
不過有人既地方就一定有呢d嘢

相信你都清楚st.paul系列既學校都比較多富家子弟 (始終直資)
其他同學未必會特登歧視令郎,但係舉手投足之間 - 因為家庭背景既然關係 - 或會顯露 “有錢仔” 既氣息
當然可能完全冇嘢,至少我讀個時讀得開心

不過如果歧視呢d嘢,其實出到黎社會都要面對
呢d嘢,遇唔到則好
遇到既話,當係學習機會

麥精豆奶 發表於 21-3-3 23:53

學校唔會

多謝分享,講得好啱,其實成長過程中都要學習同唔同背景嘅人相處,知道SPB已算聖公會系列下校風最樸素學校,會教小朋友內心強大,返學開開心心就好了