用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今年升學英國會點?
go

[英國] 今年升學英國會點?

係咪會全面遠程教學嫁。。

回覆樓主:

直至現在,暫時只有少量大學講左9月會進行online授課。中小學,有待英國教育部公布,留意新聞報導。

應該唔會,如果地方大果d boarding school,應該真係可以做到小班教學,大家分得幾開下,當然家長同學生放唔放心,就另一回事

請問若小朋友今年是第一年過去,會推遲點如1月左右第二個term 先過去嗎?

Joba 發表於 20-6-2 12:49
請問若小朋友今年是第一年過去,會推遲點如1月左右第二個term 先過去嗎?
...

我們也正在考慮這個問題,現在先看看學校將會有甚麼措施再決定。

其實寄宿學校入面的話,比市區更安全
Samuel同BSA之前的訪問都講過
留意返佢地講嘅野就得
英識教育創辦人陳思銘(Samuel),明白家長的憂慮,疫情下確應以學生的健康安全為大前提。早在疫情爆發之初,Samuel 已迅速聯繫各間英國寄宿院校,並取得正面的回應,指會做足防疫措施。Samuel更打趣說:「如果世界一定要跟這個病毒共存,留在寄宿學校可能更安全。」

Sana2010 發表於 20-6-2 12:55
我們也正在考慮這個問題,現在先看看學校將會有甚麼措施再決定。

9月過去又要隔離....或係香港上網課....那不如等到疫情消退,考慮遲一個term先過去,大家安心....

Joba 發表於 20-6-2 14:19
9月過去又要隔離....或係香港上網課....那不如等到疫情消退,考慮遲一個term先過去,大家安心....
...

我都考慮中

rururuyaua 發表於 20-6-2 12:56
其實寄宿學校入面的話,比市區更安全
Samuel同BSA之前的訪問都講過
留意返佢地講嘅野就得
同學留在 Boarding 係安全過在市區內, 但都要睇返學校有咩國家既學生多同埋老師係會收工回家既.

回覆 Joba 的帖子

我都覺得係.

Joba 發表於 20-6-2 14:19
...

呢幾日好多寄宿學校都開始發郵件話今年會如期9月開學,宿舍會提早2星期開放比外地留學生做隔離,期間安排工作紙比學生做,仲安排埋機場直接送學生回校。

10月中既halfterm break宿舍亦一樣開放,而防疫措施亦做足,學生可以自由戴口罩,學校會做好消毒/清潔同時亦會每日幫學生量體溫,仲有肺炎測試可以做,學校個medical centre 亦長開,萬一嚴重個案會送地區醫院,我相信其他寄宿學校處理手法都差不多。我仔學校亦比學生自選9/10月中OR遲一個term至返。

yuyueng 發表於 20-6-4 10:39
呢幾日好多寄宿學校都開始發郵件話今年會如期9月開學,宿舍會提早2星期開放比外地留學生做隔離,期間安排工 ...

謝謝分享,但我囝係新生,應遲一個term先過去。佢新到境地,怕佢處理吾到突發事情