用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點睇沙呂小 vs St Mary
樓主: Lam##
go

點睇沙呂小 vs St Mary [複製鏈接]

回覆 sandra9102 的帖子

派左22志願 馬鞍山 泰伯

b3410 發表於 20-5-31 09:01
還是有分別。學習過程來講,龍校英文一定強。不過其他科目沙呂真係可能好過龍校。中文唔使講,數學科因為有 ...

而且最近聽聞原來還會推薦升中去國際學校,學費大幅度減免。
------
從未聽過呢個信息,可否講多d?

deco99 發表於 20-6-4 17:19
------
EK 之前討論過,,search 沙呂小,可以搵到。

deco99 發表於 20-6-4 17:19
------

耀中,不過唔止沙呂可以

St Mary 今年有新校長,係由天神小學轉過黎既,有做研究既家長都應該知道天神小學既學術有幾強架啦,所以未來St Mary中學應該會變更強。谷唔谷?出得名既學校你話呢?DGS/DBS果D第一名校咪一樣谷到爆,學校唔谷,家長都狂比學生出去補習,唔係講少,係真既。世上無免費唔餐,No pain No gain.
只可以話如果學校谷,而小朋友可以捱到跟到,將來既抗壓性同埋能力會比人強,做人最緊要態度,要堅毅。

不過要讀咁多年,真係要揀岩小朋友性格既,有D小朋友岩IB學校,食腦去諗野研究野,有D就唔鐘意諗咁多,你比堆野我照背,比堆功課操我好了。2種性格岩既學校完全不同。而傳統學校一定係岩D唔鐘意諗咁多既小朋友。有D小朋友係2樣都OK既,又鐘意思考,要死記死背野又無難度,咁兩種學校都無咩所謂。

仲有IB搵補習係勁難,因為本地老師極少係IB畢業,當年讀得IB都非富則貴,都唔使靠補習搵食。但傳統學校大把補習衝埋黎搵你添啦。

Lam## 發表於 20-6-4 16:08
回覆 sandra9102 的帖子

派左22志願 馬鞍山 泰伯

叩門加油!幾年前有朋友女派咗呢間,喊咗出嚟,趕著溫校長寫信。雖然用家說呢間關顧很不錯。

lammi2012 發表於 20-6-5 10:03
St Mary 今年有新校長,係由天神小學轉過黎既,有做研究既家長都應該知道天神小學既學術有幾強架啦,所以未 ...

咁天神都係升smcc, 只不過姊妹學校互調校長

回覆 蝦米豬 的帖子

多謝你呀
真係想喊, 不過而家未有時間喊住, 作戰叩門。。。 堅持到底

‹ 上一主題|下一主題