用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點睇沙呂小 vs St Mary
樓主: Lam##
go

點睇沙呂小 vs St Mary

medicine 發表於 20-5-30 23:29
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729&extra=page%3D1

有比較,係全部科目4 ...

揾到喇,嘩! 全部科4+68%

4科core咪。。。。。   

2018年已經知跌左,原來2019年跌得仲慘,估佢唔到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl203 發表於 20-5-30 23:44
無絕對嘅選擇,睇樓主意向了,況且,搞得掂先有得諗~~~
當然!你我都係塘邊鶴,置啄幾番之外毫無決定權。

gracelam 發表於 20-5-30 23:47
揾到喇,嘩! 全部科4+68%  

4科core咪。。。。。   
沒錯!

唔知其他人如何解讀全部科目5+33.8%,個人是認爲升中自行個部分以及插班生起唔少作用。當DSE成績繼續探底時,插班沒左,(B1A生)自行(意欲)一樣會下降……真係只有祝福……

medicine 發表於 20-5-30 23:54
沒錯!

呢啲現象根本就會正常咁出現於直或龍校,甚或大比例收自己學生嘅聯中,始終有一定比例嘅B2生,龍校若無施加無型壓力俾學生,連B3生都要收~~~

mcl203 發表於 20-5-31 00:00
呢啲現象根本就會正常咁出現於直或龍校,甚或大比例收自己學生嘅聯中,始終有一定比例嘅B2生,龍校若無施 ...

B3生上到去,年年留班都冇意思,應該未到中六已經唔見人,冇份考DSE, 唔可以入佢地數。

gracelam 發表於 20-5-31 00:15
B3生上到去,年年留班都冇意思,應該未到中六已經唔見人,冇份考DSE, 唔可以入佢地數。
...

咁我又唔清楚若真係有B3生直升,可否去到DSE噃~~~

mcl203 發表於 20-5-31 00:20
咁我又唔清楚若真係有B3生直升,可否去到DSE噃~~~

咁就要call call Ruby姐姐出來問吓   

medicine 發表於 20-5-30 23:41
個人認爲不如直接呂小,以免到時隔山涉水六年后係甘一個局面。(抽得呂小大概沙田住而不會借地址咯)
...

多謝你明我講咩

medicine    發表於 20-5-31 00:29

gracelam 發表於 20-5-31 00:15
...
唔知有沒留意到有會員話,某副校長講,有啲不食人間烟火的家長係都要留,係都要考,你都沒計……(原話唔記得,只係大意)。即係,無形的壓力,對於私小上來個班家長有用,個個有頭有面有XX,小朋友讀得辛苦跟唔到條隊即刻買飛走人(去外國)。津校就未必個個得咯,當然,個個都係有頭有面,不過同樣四個字讀音唔一樣個意思就……

一間小學可以直升,另一間小學有~4X入可以入聯繫,仲未明點引用一間龍中成績去直接評估該兩小學嘅長短處。

如先前所講,有條龍可以直升而放棄,同有間聯我又唔想去,基本上有乜分別?有條龍我可以直升而最終6年後炒咗DSE,同我入咗同區B2中學又係炒咗DSE,又有乜基本上分別呢?~~~

只論學習路上嘅分別,交通上嘅路就自己評估了~~~

Lam## 發表於 20-5-30 19:47
如果抽到沙呂真係會食大餐😁😁
因為我之前無咩做功課🙈🙈(抵打), 呢個月先知 ...

大家似乎都著眼於st mary成績跌緊,可能會6年後跌到b1c,而女兒若成績前列,是b1a,局住直升好唔抵。但假如女兒6年後成績不是前列,是b1c、b2甚至b3呢?咁唔使煩升中、直升st mary,是很好啊!沙呂小也有b2、b3生,這些學生有機會入st mary級數的學校嗎?我同意叩得入st mary在沙呂小也不會讀得差,但這可能只是1、2年級的事,6年流流長很難保證成績由頭帶到尾,唔係話會跌到考尾尾,而係如果係中游分子,在st mary可穩上英中,在沙呂小就有排愁。若真的擔心st mary成績跌緊,可考慮下叩maryknoll 甚至聖羅撒,有升中保障,中學部成績亦穩定

mcl203 發表於 20-5-31 00:46
一間小學可以直升,另一間小學有~4X入可以入聯繫,仲未明點引用一間龍中成績去直接評估該兩小學嘅長短處。 ...

是有分別的,st mary 4+ 5+雖不再是b1a, 甚至會再跌,但3322%仍比一般b2校高很多(最少跟沙田b2校比是高很多)。另外st mary 英文是逾九成3+,而一般b2校通常較弱是英文,沒可能九成3+。即使同是炒了DSE,英文好在升學和就業上仍是較著數。

WinnieCatCat 發表於 20-5-31 00:53
大家似乎都著眼於st mary成績跌緊,可能會6年後跌到b1c,而女兒若成績前列,是b1a,局住直升好唔抵。但假 ...

, 集中討論返小學先,中學如何已經係6年後嘅事,升中如何,繼續或放棄係可以自由選擇~~~

WinnieCatCat 發表於 20-5-31 01:15
是有分別的,st mary 4+ 5+雖不再是b1a, 甚至會再跌,但3322%仍比一般b2校高很多(最少跟沙田b2校比是高很 ...

,之前我都有提,只要係St Mary跟到隊就可以讀足12年,始終我都係有品牌情義結。至於學生成績,若非中學主觀條件不變,6年後DSE嘅output 都係主要睇返S1嘅input吧,生源係影響output嘅可能主要原因~~~

回覆 WinnieCatCat 的帖子

樓主話,萬一抽中XX,又叩入XX……

在尼個預期下,有回復話萬一B1C,甚至B2,B3甘樣的成績升中,至少龍校必定升英中,唔使愁……

如果係尼個回復的假設成立,就算入了英中又如何?然後又搬出3322率%來講……別忘記,數據是過往,將來必然就得?在2018.2019兩年DSE成績出來前,估計更多的人是著眼於該校靚到幾乎可媲美於佐敦女校的DSE成績吧,殊不知……

目前食物受追捧,須知食材是決定性,厨師,厨房硬件兩者是其次(當然不可或缺)。過度放大“厨房”與“厨師”,到“食材”質素下降時帶來的直接結果·卻……

medicine 發表於 20-5-31 07:20
回覆 WinnieCatCat 的帖子

樓主話,萬一抽中XX,又叩入XX……

我始終都係咁回應樓主:

抽到沙呂小就去慶祝,等9月開學,仲叩乜鬼門。

1. 叩門唔係一件容易事,心身壓力都大
2. 同區返學對小朋友唔洗舟車勞頓
3. 6年後小朋友無論係top定係中游,沙田區中學都有好多選擇

mcl203 發表於 20-5-31 00:46
一間小學可以直升,另一間小學有~4X入可以入聯繫,仲未明點引用一間龍中成績去直接評估該兩小學嘅長短處。 ...
還是有分別。學習過程來講,龍校英文一定強。不過其他科目沙呂真係可能好過龍校。中文唔使講,數學科因為有男仔,通常會好過女校。
課外活動方面,沙呂一定多。
功課多唔多,谷唔谷,見仁見智,當打和。

升中方面,
聯繫位雖然唔穩陣,不過自由度也大。直資,自行,任考,前列同學多出路選擇。
沙呂同一些中學關係不錯,校長推薦位好似也有不少。

而且最近聽聞原來還會推薦升中去國際學校,學費大幅度減免。

一條龍就唔係,例如之前DG校長升中講座講過,報DG,如果入咗1st in, 就會交名單去EDB,已經冇咗個龍校位。

所以,如果你期望將來小朋友成績唔錯,再上一層樓的,讀龍校要慎重,特別是龍校成績下滑中。
如果覺得小朋友平平安安就是福,一讀12年唔想再轉,就去考龍校。

b3410 發表於 20-5-31 09:01
還是有分別。學習過程來講,龍校英文一定強。不過其他科目沙呂真係可能好過龍校。中文唔使講,數學科因為有 ...

先來,若果認為某學校有啲弱點,唔好揀~

再來,沙田係英中較多選擇,龍校係12年穩健之選~

極端例子開始:
1. P6 1B成績-入1B中學-DSE 1B成績-正常
2.P6 1B成績-入1B中學-DSE 2B成績-問吓自己點解
3.P6 2B成績-入2B中學-DSE 1B成績-開心到跳起
4.P6 2B成績-入2B中學-DSE 2B成績-正常
5.P6 2B成績-入1B中學,DSE 2B成績-機會已經俾咗你,起碼1B中學畢業

當然,以上先假設學校/學生主+客觀條件不變。若一個1A學生,6年後就讀學校變成2C,可能都係諗諗原因,佢都係學生一份子,是否有參與令學校成績下跌。至於,若佢小學1A成績,都係果句,只要佢肯放手,無理由直升一間2C龍校,機會仍然係自己雙手~~~

gracelam 發表於 20-5-31 08:17
我始終都係咁回應樓主:

抽到沙呂小就去慶祝,等9月開學,仲叩乜鬼門。

叩門未必一定有壓力,第一你未必有得面試,第二睇你自己心態~~~

至於中游,沙田區係多選擇,除咗交通考慮因素,6年後又可能反問自己,點解當年有龍唔龍了~~~

都係果句,自己中意邊間揀邊間~~~

mcl203 發表於 20-5-31 00:00
呢啲現象根本就會正常咁出現於直或龍校,甚或大比例收自己學生嘅聯中,始終有一定比例嘅B2生,龍校若無施 ...

佐敦女校都是直龍,小學生源影響咁大麼?