用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 ______________
樓主: medicine
go

bobbob 發表於 20-5-31 13:15
除咗nus同ntu我乜sg uni都唔識,但sg自己人都爭產懵,hk人夠人哋爭

呢度有網友分享
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3789605,唔單只同星加坡人争,更加要同上面最Top嘅人争
你真的要問問自己為什麼讓孩子到新加坡讀書,新加坡的競爭很劇烈每個小朋友放學之後都會去補習。因為當地政府是有補習津貼的

如果去新加坡讀書,是想銜接到新加坡大學的話,那小朋友一定要係天之驕子。因為最近很多中國的優等生及超等新過了去新加坡讀書,你們不是和新加坡本地人讚,而是和中國最top 的爭

如果去星加坡的話,其中一條路讀政府理工學院然後再駁入大學

gigayan 發表於 20-5-31 13:39

所以都係決定唔理佢風吹雨打,狂風雷暴,我哋跟自己的軌跡。落兩日雨,今日又係晴天。
留學還是不留學,從一世人的角度睇,唔想受其他因素左右。

翻風落雨冇的避,唯有自強。有本事的話,去哪裏也不怕。

最近同事之間也多討論子女將來教育問題,各種心態,取態都有,焦慮彷徨一定有。不過,最終覺得,還是自己的家最好

小鹿揀學校 發表於 20-5-31 12:22
考慮 加拿大 啦...
有別於美國,加拿大主張 multi-culture,尊重你本身文化,不會硬要你融入,
況且加拿大 ...
加拿大的大學之前沒有研究過

b3410 發表於 20-5-31 15:35
所以都係決定唔理佢風吹雨打,狂風雷暴,我哋跟自己的軌跡。落兩日雨,今日又係晴天。
留學還是不留學,從 ...

天氣反覆不定,唯有兩手準備,如果有朝一日水浸到雨林咁,沖爛咗間屋,都要搵地方避下風雨嘅.....

gigayan 發表於 20-5-31 15:52
天氣反覆不定,唯有兩手準備,如果有朝一日水浸到雨林咁,沖爛咗間屋,都要搵地方避下風雨嘅.....
...
咁我會諗辦法整返間屋有D野避唔開的,終究要面對。
家中長輩經歷過日本人,新中國,文革等等。百年左右已經興衰,分合,喜怒哀樂。有留下的,有避開的,不過,調返轉頭睇,最終結局如何,還是睇個人能力,EQ等等。

gigayan    發表於 20-5-31 17:11

小時了了 發表於 20-5-31 10:29
公立學校的話,以2020年 9月入學為例, Alberta 省公立學校學費~HKD$8萬 + 寄宿家庭~HKD5萬,另加~HKD十幾 ...

Alberta 好凍

小鹿揀學校 發表於 20-5-31 13:27
加拿大是情緒主導,終會見頂回落……
香港是溫水煮蛙,低處未算低…….
依家唔係溫水,滾水碌下,可能都會見頂回落。

bobbob    發表於 20-5-31 16:34

醒目開學勳章

小時了了 發表於 20-5-31 15:29
呢度有網友分享
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3789605,唔單只同星加坡人争 ...
當地教育競爭好劇烈,識唔止1個當地人去澳洲讀書,澳洲相對hea,當地大學幾乎肯讀就收,even所謂go8

LeeCC 發表於 20-5-31 16:04
Alberta 好凍
Vancouver 啦,冬天仲暖過香港…
水質全球排名前三,飲到出產了幾多位港姐冠軍.....

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-5-31 15:39
ut 同 ubc

b3410    發表於 20-5-31 17:42

b3410 發表於 20-5-31 15:39

加拿大,有好多世界排名高嘅大學,不妨考慮吓(但加拿大大學讀4年的)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416

b3410    發表於 20-5-31 17:42

bobbob 發表於 20-5-31 16:36
ut 同 ubc

McGill University 及University of Waterloo都唔錯

醒目開學勳章

小時了了 發表於 20-5-31 17:18
McGill University 及University of Waterloo都唔錯
mcgill唔識人讀,waterloo嗰個唔錯

U Waterloo 離 Toronto 差不多1-2小時車程,附近寧靜,無乜嘢玩,適合讀書....

安省,都可以留意多一間 University of Western Ontario.....

McGill 在 Quebec, 是法語地區

gigayan 發表於 20-5-31 17:52
U Waterloo 離 Toronto 差不多1-2小時車程,附近寧靜,無乜嘢玩,適合讀書....

安省,都可以留意多一間 University of Western Ontario.....
安省出名的還有 Queen's, McMaster....

小鹿揀學校 發表於 20-5-31 18:12
安省出名的還有 Queen's, McMaster....

呢兩間

安省都多選擇

gigayan 發表於 20-5-31 15:52
...

各人考量同承擔風險力不同。正如入直資,有人怕入边同学非富則貴,仔女会有hard feelings;有人怕入边盡是精英,仔女会墊底;有人怕入边咩都貴;有人怕跟唔上被勸退……林林種種理由卻步,但亦不乏趨之若鶩既人。实情係点,讀左先知,唔同心态與性格亦会有唔同感受。
我问两个女同-个住係Edmonton既朋友,佢地話新闻上見到,但身边無呢个感觉。

Yanamami 發表於 20-6-1 09:44
各人考量同承擔風險力不同。正如入直資,有人怕入边同学非富則貴,仔女会有hard feelings;有人怕入边盡是 ...

今朝股市一開就升700幾點,其實真係‘沒事兒’的,呢個特殊地區就係咁有特式,好快就會消化晒利淡消息......

gigayan 發表於 20-6-1 10:20
今朝股市一開就升700幾點,其實真係‘沒事兒’的,呢個特殊地區就係咁有特式,好快就會消化晒利淡消息.... ...
从我自己以至而家两个女,出国对於我同佢地都好正面,有好多得著,並唔係只係完成个学位攞張沙紙禁简单。就算係福地,都係彈丸之地,能夠接觸唔同既人唔同环境唔同既思維,对自己都係有啟示。