用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 ______________
樓主: medicine
go

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-5-30 22:15
台灣的大學,實在水平有限。可能三大排名再跌都好過佢。
其實多唔多國家承認?識人移咗去台灣好幾年,都無諗住俾仔女響台灣讀大學

新加坡好D

又系喎,我會考慮大陸或者新加坡。大陸不算洋

回覆樓主:

nillnill 發表於 20-5-30 23:06
新加坡好D
好過台灣。新加坡應該和香港最接近,最容易適應。不過,新加坡幾間大學的學術水平也是靠高薪聘請外援來提升。
咁不如留香港以不變應萬變。

原先覺得身在氣侯得宜、熟悉水土的地方,無需要考慮。但昨日個場大雨後發現呢排落親都勁~大~雨~!為怕終有一日淋病,唯有積極考慮下.....

bbeasy25    發表於 20-6-1 11:22

calendula 發表於 20-5-30 09:55
加拿大留學是否最平,約要幾多錢一年?

公立學校的話,以2020年 9月入學為例, Alberta 省公立學校學費~HKD$8萬 + 寄宿家庭~HKD5萬,另加~HKD十幾廿萬申請學生簽証時要有嘅半年財力證明(eg 銀行户口內)。
Source:加拿大公立中學Canada Public School Boards & Priviate Boarding Schoolhttps://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3789614

calendula 發表於 20-5-30 09:55
加拿大留學是否最平,約要幾多錢一年?

日本平
Source:日本高中留學 - 唔洗十萬一年包埋學費+寄宿費用https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3764441

日本,好多好嘅大學

b3410 發表於 20-5-30 13:20
擔心排華,種族歧視等等。
我及阿女都係最擔心呢點

gigayan 發表於 20-5-31 09:36
原先覺得身在氣侯得宜、熟悉水土的地方,無需要考慮。但昨日個場大雨後發現呢排落親都勁~大~雨~!為怕終 ...

b3410 發表於 20-5-30 13:20
擔心排華,種族歧視等等。
考慮 加拿大 啦...
有別於美國,加拿大主張 multi-culture,尊重你本身文化,不會硬要你融入,
況且加拿大華人人多勢眾,要排走華人的話,加拿大可能得番個空巢..

medicine 發表於 20-5-31 12:02
如果係地理考題,問的是某日該場大雨,結合當時的環境,以自己的知識,談利弊以及對學生未來的睇法的話,層 ...

十二字可概括呢題地理考題:連場大雨,渠道淤塞,水浸眼眉!

gigayan 發表於 20-5-31 12:47

十二字可概括呢題地理考題:連場大雨,渠道淤塞,水浸眼眉 ...

醒目開學勳章

小鹿揀學校 發表於 20-5-31 12:22
考慮 加拿大 啦...
有別於美國,加拿大主張 multi-culture,尊重你本身文化,不會硬要你融入,
況且加拿大 ...
https://calgaryherald.com/news/graffiti-attack-on-calgary-chinese-consulate-reflects-rising-racism-against-asians-say-activists

連calgary都咁,真心覺得而家出國要好大勇氣。。

醒目開學勳章

gigayan 發表於 20-5-31 12:47

十二字可概括呢題地理考題:連場大雨,渠道淤塞,水浸眼眉 ...
實際啲講,走去邊好?

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-5-31 08:19
好過台灣。新加坡應該和香港最接近,最容易適應。不過,新加坡幾間大學的學術水平也是靠高薪聘請外援來提升 ...
除咗nus同ntu我乜sg uni都唔識,但sg自己人都爭產懵,hk人夠人哋爭

bobbob 發表於 20-5-31 13:12
https://calgaryherald.com/news/graffiti-attack-on-calgary-chinese-consulate-reflects-rising-racism-a
連calgary都咁,真心覺得而家出國要好大勇氣。。

加拿大是情緒主導,終會見頂回落……
香港是溫水煮蛙,低處未算低…….

bobbob 發表於 20-5-31 13:13
實際啲講,走去邊好?

走去邊好?如果實際當然帝都最好,魔都都唔差。

不過,我覺得落大雨最安全嘅地方始終係自己嘅家~

medicine 發表於 20-5-31 13:02
係哦,大雨而去水渠道不暢致汎濫成災固然唔好。但以爲池中有水瀨而涸澤爆曬,又有利於魚蝦未來?
...

可能通渠佬覺得d魚蝦唔聽話、唔乖,唔肯通返塞咗嘅渠,懶理d魚蝦將來會點~

Calary, 原本阿女今年9月會去(最後因個人原因唔去了)。Calary 原來都有咁情况,真係世界無淨土