用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 ______________
樓主: medicine
go

little_yolky 發表於 20-6-1 11:29
你留過洋點解成日話自己英文差呢又?
底差……十幾歲先去,我又唔似人地有毅力同聰明……

gigayan 發表於 20-6-1 11:03
唔係咩大件事唔会麻煩人,將心比己,係-个責任。 搞得掂既-定自己試左先,唔会下下求救打乱人地生活。

Yanamami 發表於 20-6-1 12:30
唔係咩大件事唔会麻煩人,將心比己,係-个責任。 搞得掂既-定自己試左先,唔会下下求救打乱人地生活。 ...

一定係,但知有個照應會安心d.....

我朋友仔女係英國,沒有人照應,11-12歲,年頭時真係要過去湊返佢地.....

gigayan 發表於 20-6-1 12:48
一定係,但知有個照應會安心d.....

我朋友仔女係英國,沒有人照應,11-12歲,年頭時真係要過去湊返佢地.. ...
十-、二歲太細了……俾著我都唔捨得~話說上年接送果个韓國朋友个仔,英文非常好,原來11,2歲就送左去加拿大,我问佢媽做乜禁捨得,佢話其實都唔知点解傻左,可能一心只想佢学好英文……

little_yolky 發表於 20-6-1 11:26
唔係個個咁疊水嘛老友。讀四年一層樓首期就無咗,去一年都仲負擔得起。
...

對比以前。現在留學抵讀咗。
20年前倫敦留學一年接近50萬港元,當時香港樓價……
現在留學費用差不多,樓價升咗好多。

Yanamami 發表於 20-6-1 12:53
十-、二歲太細了……俾著我都唔捨得~話說上年接送果个韓國朋友个仔,英文非常好,原來11,2歲就送左去加拿 ...

阿女呢個年紀我都唔捨得,佢有時處事好成熟,但有時都係要痴阿媽(我有時話索阿媽陣除)......由其是病個陣,見佢有時內心好需要我,但又怕羞唔敢講,個樣天人交戰咁......

bbc2018 發表於 20-6-1 12:57
20年前倫敦留學一年接近50萬,當時香港樓價……
現在留學費用差不多,樓價升咗 ...

宜家英鎊仲要平咗....

Yanamami 發表於 20-6-1 12:53
十-、二歲太細了……俾著我都唔捨得~話說上年接送果个韓國朋友个仔,英文非常好,原來11,2歲就送左去加拿 ...
我會傾向中五或大學去。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-6-1 11:26
唔係個個咁疊水嘛老友。讀四年一層樓首期就無咗,去一年都仲負擔得起。
...
以前個代多數過到去捧餐做兼職,駛鬼1層樓咩

gigayan 發表於 20-6-1 13:16
宜家英鎊仲要平咗....
前排英磅、澳元跌好多時,换咗一些

Yanamami 發表於 20-6-1 12:26
底差……十幾歲先去,我又唔似人地有毅力同聰明……

我前老細個女都係同你咁上下去,佢重唔係名中,依家學得好好,不過佢去無耐就識咗個男友⋯⋯

bobbob 發表於 20-6-1 13:22
以前個代多數過到去捧餐做兼職,駛鬼1層樓咩

以前打工好似非法喔!

gigayan 發表於 20-6-1 13:15
阿女呢個年紀我都唔捨得,佢有時處事好成熟,但有時都係要痴阿媽(我有時話索阿媽陣除)......由其 ...

乜你阿女都會咁我以為佢乜都講出口,即係日日10次I love U果D。

little_yolky 發表於 20-6-1 13:27
我前老細個女都係同你咁上下去,佢重唔係名中,依家學得好好,不過佢去無耐就識咗個男友⋯⋯
...
名甚麼中?係你先當PC係宝~連上英文堂都講中文既,我聽英文机会係近乎零,連听芝蔴街都有困難。

Yanamami 發表於 20-6-1 13:42
名甚麼中?係你先當PC係宝~連上英文堂都講中文既,我聽英文机会係近乎零,連听芝蔴街都有困難。 ...

我哋個年代聽英文機會係無依家咁多。

BTW,下禮拜復課,阿大又發癲。真係唔知幾時捱到佢畢業。

bbc2018 發表於 20-6-1 13:23
前排英磅、澳元跌好多時,换咗一些

little_yolky 發表於 20-6-1 13:31
乜你阿女都會咁我以為佢乜都講出口,即係日日10次I love U果D。
...

佢外表女仔,但係要keep住有霸氣嘅氣勢..... 所以情情愛愛唔會流於表面,但有時又要索下阿媽陣除嚟拎安全感,好似BB咁~~~

little_yolky 發表於 20-6-1 13:47
我哋個年代聽英文機會係無依家咁多。

BTW,下禮拜復課,阿大又發癲。真係唔知幾時捱到佢畢業。

我以前間中學初中已有外籍老師,要改英文名,我自己改用到現在。
大女緊張返學?阿囡就習慣咗home schooling, 返學又要適應

bbc2018 發表於 20-6-1 13:17
我會傾向中五或大學去。

如果英國,睇吓會唔會過去考GCSE/A-Level,夾下時間......

bbc2018 發表於 20-6-1 12:57
20年前倫敦留學一年接近50萬港元,當時香港樓價……
現在留學費用差不多,樓 ...
如果你識揀,20幾年前留學都可以好平, 當年有個同學去 Edmonton(Alberta,Canada) 讀 U of Alberta (one of top 10 Universities in Canada), 每年學費只要 2000 加元,佢話學費仲平過香港中學”名“私校”新法“....只因當年石油價格暴漲, Alberta 大把水, 唔志在你的學費, 若同一科去安省的大學讀, 要比貴四倍學費....