用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 VS 根德園 K1
樓主: ccnnbb123
go

德望 VS 根德園 K1  

回覆 wannabefa 的帖子

事實歸事實冇必要睇新聞稿!

回覆 chichun1112 的帖子

呢個係今年嘅事實,上年都大概約七至八成. 嚟緊新一屆有冇就真係冇人知. 記得學校有人講過,今屆嘅親生女普遍來講都好叻!
不過呢個來自學校個別老師嘅講法,唔代表全體人員.

回覆 ILOVEBEAN 的帖子

明白,謝謝你女女讀緊德小?

wannabefa 發表於 21-2-19 15:51
德望中學係講明唔會特登比學位小學生,可以找新聞睇

講係咁,不過小6生1月頭已經收晒offer, 呢幾年都超過70%,之前最小試過收6×%,收晒小6生先揀外校申請學生interview, 德小學生優先係事實

回覆 chichun1112 的帖子

係呀!

學校一直既口徑係,學校不是一條龍,幼稚園考上小學,小學考上中學要睇小朋友能力,無優先。但執行上,會先接受自己小朋友申請,當然條件依然是客觀的。所以只要小朋友達標,就可以升上去。亦解釋到每年升學率不同的原因。而今年,升中率真係過八成,原因是今年小六生整體表現比往年好。值得欣喜的是,今年的小六生,正是德望幼稚園復辨的第一屆畢業生。

kbi 發表於 21-2-21 01:19
學校一直既口徑係,學校不是一條龍,幼稚園考上小學,小學考上中學要睇小朋友能力,無優先。但執行上,會先 ...
今年應是第三屆了如果冇記錯.

ILOVEBEAN 發表於 21-2-21 09:32
今年應是第三屆了如果冇記錯.

我女就是第一年復辦讀K1的,今年已經中二啦!由我女嗰年開始,收德小生超過7成,第二年接近8成,今年超過8成

回覆樓主:

唔好揀kv揀咗就後悔,我嗰女 讀緊kv, kv由得啲家長同小朋友自生自滅

唔怕讀女校就揀GH。
學校環境優美,老師有責任心,學校在疫情下安排得幾好,反應迅速,小朋友十分喜歡上學。

回覆 melodystar 的帖子

可否詳述一下 ? 謝謝

想請問一下,K2插班德望,一樣可以入德小嗎?

hellolulululu 發表於 21-3-14 18:27

一樣可以申請,機會亦一樣。我囡同屆都有一個K2插班生升德小。

hellolulululu 發表於 21-3-14 18:27
機會均等

咁細讀女校,有可能到大學先有男同學,你認為有沒有影響呢?

catf2 發表於 21-3-19 11:36
機會均等

請問德小有幾多位番比德幼學生?

回覆 melodystar 的帖子

唔係個個家長好似您咁諗, 其實唔喜歡學校教學方法可以選擇第二間學校插班.我係KV用家, 我及太太於疫情期間及復課後都覺得KV好盡責, 即使係Zoom堂, 老師亦有辦法令小朋友坐定定,我們亦可以在KV的教育模式下騰出不少時間比小朋友外補, 試問網上唔係又話LH都要好多家長參與, 唔通嗰啲家長都要後悔?

睇了呢個post 好放心了
我都幫女女揀了GH 放棄KV

KV 係好好的學校
我仔仔今年畢業
都考到有龍上band 1A的中學
但考過小學就知道箇中的滋味

一直以來最擔心係上德小的比率
如果有七八成就真的不錯了

hellolulululu 發表於 21-3-20 22:47
請問德小有幾多位番比德幼學生?

位於九龍扎山道的傳統名女校德望小學暨幼稚園(下稱德望),自2010 年重開幼稚園後,每年吸引大批家長爭相報讀。德望是少數設有中、小學及幼稚園的女校,中學部是直資,小學暨幼稚園則是私校,幼稚園畢業生約有70%升上小學部。

https://topick.hket.com/article/1679463/%E5%BE%B7%E6%9C%9B%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E5%8F%AA%E6%94%B6%E5%A4%A7%E5%A5%B3%EF%BC%9F%20%20%E6%A0%A1%E9%95%B7%E8%A6%AA%E8%A7%A3%E6%94%B6%E7%94%9F%E6%BA%96%E5%89%87

melodystar 發表於 21-2-25 11:22
唔好揀kv揀咗就後悔,我嗰女 讀緊kv, kv由得啲家長同小朋友自生自滅

yes, 我嗰小朋友讀緊k3, 這兩年學校真係由得家長和小朋友自生自滅。 而家面對直資私校面試,學校一啲support都冇