用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 VS 根德園 K1
樓主: ccnnbb123
go

德望 VS 根德園 K1  

去年德幼升小收近八成,兩成左右另謀高就,何況考小是可怕遊戲,希望你選對。

我上年有德望,KM, LH 同KV offers, 最後㨂GH, 就係因為想買個保障

Krislee1509 發表於 20-8-8 08:53
我上年有德望,KM, LH 同KV offers, 最後㨂GH, 就係因為想買個保障

小朋友讀得開心嘛?

hfnyd 發表於 20-8-7 22:00
去年德幼升小收近八成,兩成左右另謀高就,何況考小是可怕遊戲,希望你選對。
...

最後揀GH,希望無揀錯(emoji)(emoji)(emoji)

Poyau    發表於 20-8-11 14:21

回覆 ccnnbb123 的帖子

其實你想你女將來讀甚麽學校,選Gh半隻腳己入了Band1A而Kv仲要考壓力仲大仲不一定入到B1A。Gh返學小朋友係好開心,學校好注重小朋友情緒。不過gh多數家長多谷,如不同人比較會讀的好開心。特别英文,德幼生k3考flyer都很平常。

joeyma 發表於 20-8-4 22:35
如果你知道考小一及中一個競爭有幾可怕,你就會識選。
無錯。考小一嘅過程裡面,唔係成績好就一定考得入,又要睇小朋友怕唔怕羞,又要睇小朋友狀態,係咪表現自己。
小女讀KV,都有好多小朋友(包括我女)都考唔到好嘅私小。 0 offer 都係好普遍。不過,又咁講, KV學生學術好好,基本上係叩門階段都好搶手。好易叩 到一線津校。

但係,你要諗,呢個升小一遊戲,玩你年幾兩年,你有無耐性等到叩門先有學位?唔係嚇你,你要有最壞打算。

除非經濟有問題,未必供到佢讀私小,否則,我諗唔到原因唔讀GH.

如果不想上小學部,德幼生出去考其他小學都好有競爭力。

creambun 發表於 20-8-13 09:43
如果不想上小學部,德幼生出去考其他小學都好有競爭力。

唔好意思,
想請問如果出去考津校都大機會成功嗎?

Update 下,
最後我女揀左GH(emoji)

回覆樓主:

我聽唔少kv上到小學都喺班上考頭幾名

回覆 chocolatebbb 的帖子

係呀,重要係一線小學。

ccnnbb123 發表於 21-2-7 00:12
Update 下,
最後我女揀左GH(emoji)

當年我都係唔想靠抽獎/叩門,所以揀龍,K1 全年都愉快上堂,K2 係家長們知道K2下學期有小學老師來揀人/考核,先開始預備(其實都係跟緊佢d功課,無去面試班(有都係打算考神校/ 名津)

收到P1 offer出面小一大作戰好似平行時空咁()),除非想更有一層樓拎住個offer再考其他,所以龍校係吸引

GH 一條龍去到中學,佢中學係 B1A, 老實講,讀根德園都係想佢考間好小學再入間好中學,現在你一步到位喇喎

chicken9 發表於 21-2-10 00:53
GH 一條龍去到中學,佢中學係 B1A, 老實講,讀根德園都係想佢考間好小學再入間好中學,現在你一步到位喇喎
...

面對過考小一同考中一既家長,就知幾痛苦折磨,當年踏入左GH, 升德小升德中都算順利。讀龍校大人和小朋友壓力都唔算大,學校都教得很好,心儀讀幾年,唔滿意升小一外闖喔

我大囡當年係LH 讀左一年K1,才轉去GH。細囡放左KV,選GH。無悔。

回覆 chicken9 的帖子

認同,不過有一點要留意,GH 升中係冇留位比自己小學,係開放同外來生競爭

回覆 chichun1112 的帖子

GH中學部應該係會揀咗自己小學的學生,剩餘嘅位先至會比外來生. 上年年尾已經有約八成小學部學生收到中學Admission letter. 依家先至開始揀選外來生.

回覆 ILOVEBEAN 的帖子

德望小學8成升中學,如果有就真係唔錯。 不過呢d 可能要用家或行家先最清楚,我記得之前新聞都有講過,校方指不會劃分特定數目的學額予德望學校小學部學生。

chichun1112 發表於 21-2-19 15:29
回覆 ILOVEBEAN 的帖子

德望小學8成升中學,如果有就真係唔錯。 不過呢d 可能要用家或行家先最清楚,我記 ...

德望中學係講明唔會特登比學位小學生,可以找新聞睇