用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天方夜譚… 忽發奇想… 名幼都有學生退學嗎? ...
go

天方夜譚… 忽發奇想… 名幼都有學生退學嗎?

好多幼稚園已經係半停止運作, 好多學生家長退學, 如果而家申請插班入名幼, 會唔會好多位呢😂😂。

利申這些機會不屬於我

你小朋友唔係有PC

同埋SC
九龍區再轉都冇乜好選擇了吧

回覆 sheep2015bb 的帖子

所以呢個機會唔屬於我, 我只不過係忽發奇想 問呢個問題!
再講我阿仔今年九月k1, k1嘅學位一早已經fix咗, 疫情影響好小。

以我知道至少有個鴨仔學校K1
轉去中數強讀K2

又知道有K2 中數強
K3 插走勢強勁嘅對家私幼
半龍,地區私幼及卷校
亦有轉國際學校

Btw, 非常羨慕你有PC
有龍校穩陣好多

近排有超過一個朋友同我講, 點解咁傻唔揀Sc.
我都唔知自己嘅選擇好唔好, 可能十年後就知

回覆 stanleymak2006 的帖子

Right choice (PC)! 85% Dragon school with good prestige!

PC請問係指邊間

sodaleave 發表於 20-5-31 07:51
PC請問係指邊間

培正

stanleymak2006 發表於 20-5-29 23:19
...

佢可能未看透世事.....

stanleymak2006 發表於 20-5-29 23:19
...

無人能擔保 SC 升小呢,SC 也有0 offer

培正幼稚園課程內容同一般無異,但升小只收85%,k2是關鍵時刻,所以家長都各出奇謀。

有,可以試插班

你決定係岩👍🏻👍🏻

回覆 PTL_L 的帖子

升學率 85%不是最大問題. 就算其他沒有直屬小學嘅名幼都係冇保證入返名小學, 有七成升得到傳統名小嘅幼稚園都已經係好 叻叻。喺依個角度睇我已經覺得佢比其他名幼更有優勢。
如果需要擔心嘅地方, 就係佢英文嘅程度。 始終中文學校接觸英文嘅時數相對嚟講 畀英文學校少啲。 唔知佢哋有冇啲咩特別方法 可以令到雖然接觸時數少, 但英文可以追得貼 傳統英文名校水平。

之前睇其他討論區講佢英文DSE成績一啲都唔差, 係講緊考試技巧唔畀人差還是真正英文水平都同樣咁好呢? 咁我就真係唔知。

stanleymak2006 發表於 20-5-31 17:42
回覆 PTL_L 的帖子

升學率 85%不是最大問題. 就算其他沒有直屬小學嘅名幼都係冇保證入返名小學, 有七成升 ...

入到培小也要花很多心機,今年識一個K2小朋友,因為不是坐得定的,已被勸退了,老師叫佢搵定其他小學,但佢學術唔差的。講龍校,d人成日都話民生勸退學生,其實培正也有不少呢d case。

你講緊中學定小學的英文程度?以我所知,雖則是中文中學,但好多科目都是用英文書但中文教。反之,你要考慮另一點係小學升中的階段,點解可以安然升上中學。因為我會係以中學為目標而揀幼稚園。

...

你個咩朋友...肯定pc好好多啦

Sc上到要k2要share NET, 我真心一般般Sc...名過其實...我識入到神校那埋都本身是校友/識人...根本佢地讀邊間幼稚園都會入到神校...

kimlam953 發表於 20-5-31 21:20
你個咩朋友...肯定pc好好多啦

Sc上到要k2要share NET, 我真心一般般Sc...名過其實...我識入到神校 ...

you are so true

回覆 Lilianyu500 的帖子

其實培正入唔入到神校之列呢? 每年都數以千計學生去考 佢嘅幼稚園, 佢嘅DSE成績 都算唔錯, 隔幾年就會出一個狀元。

我估上年應該有二三千人 面試。