用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 可否homeschooling
go

可否homeschooling [複製鏈接]

在台灣,美國,homeschooling 似乎更多人選擇,反正資優學生根本不想上學local schools 的課程。

香港,似乎沒有這種支援。是嗎?可以大家交流下,給點意見。

2    0    0    0

好似要向教育局申請,需審批條件

醒目開學勳章 貢獻勳章

FB 有唔止一個home schooling 家長分享嘅page,你可以留意一下
恐龍家

Wonderlady 發表於 20-5-29 00:46
在台灣,美國,homeschooling 似乎更多人選擇,反正資優學生根本不想上學local schools 的課程。

香港,似 ...
過來人非常明白你的感受! 小朋友幾大呀?學校課程是有點悶, 但成長需要朋友, 需要社交

auntykw 發表於 20-6-1 16:25
過來人非常明白你的感受! 小朋友幾大呀?學校課程是有點悶, 但成長需要朋友, 需要社交 ...

升小三。我自己教,數學已經教去到六下程度,英文準備考KET, 中文,我和他看封神演義,三國,西遊,鄰居教他德文,也似乎進展不錯。

音樂perfect pitch. 什麼樂器也可以聽過彈/拉/吹到個音。動靜皆宜,性格開朗。

從來沒有想過要早教,但疫情尼三個月,才教得多一點。所以才忽發奇想咋。哈哈

上學嗰陣,都無學得咁好,反而覺得上學有D浪費時間。大部分時間才交功課,默書上糾纏,有點無聊

Wonderlady 發表於 20-6-1 16:32
上學嗰陣,都無學得咁好,反而覺得上學有D浪費時間。大部分時間才交功課,默書上糾纏,有點無聊
...
香港嘅教育制度真喺會扼殺學生嘅才能

auntykw 發表於 20-6-5 17:59

完全同意

auntykw 發表於 20-6-5 17:59
對,呢個就係點解我要小朋友讀傳統男校,而唔讀新晉名校既原因。死讀書,谷成績,只求證書,其實係害咗小朋友。

王家爸爸 發表於 20-10-20 09:12
對,呢個就係點解我要小朋友讀傳統男校,而唔讀新晉名校既原因。死讀書,谷成績,只求證書,其實係害咗小朋 ...
好奇請教一下, 傳統男校/新晉名校在這方面有如始分別? 新晉名校是指...?

setom 發表於 20-10-20 13:55
好奇請教一下, 傳統男校/新晉名校在這方面有如始分別? 新晉名校是指...?
傳統男校因為課外活動多,好多古靈精怪既學會(只要有幾個學生有興趣,就可以開新學會),學生可以係呢啲活動到學到更多野(從招收會員,搵校友財政支持,諗計令學會收支平衡甚至賺錢,出學會年報,交捧俾師弟等);加上學校本身成績都好,無人會谷學生既成績。
新晉名校因為近年先上位(考試成績上),校長、老師都怕跌返落去,所以會谷學生。

‹ 上一主題|下一主題