用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀完FOUNDATION唔再返英國?
go

[英國] 英國讀完FOUNDATION唔再返英國? [複製鏈接]

英國疫情令人不安心, 還在十五十六, 如果唔返英國都唔知應該在香港可以報讀咩課程.....有無人可以指引下,比啲意見?
   3    0    0    0

Smurf_luck 發表於 20-5-28 23:20
英國疫情令人不安心, 還在十五十六, 如果唔返英國都唔知應該在香港可以報讀咩課程.....有無人可以指引下,比 ...

幫你推吓,估入三大機會微,另可考慮兩年副學士之後入大學三年斑!foundation讀是什麼科?估容易入open U....

Smurf_luck 發表於 20-5-28 23:20
英國疫情令人不安心, 還在十五十六, 如果唔返英國都唔知應該在香港可以報讀咩課程.....有無人可以指引下,比 ...

我孩子在英國讀書幾年,英國的教育超合適佢,所以佢從未考慮回港升學,我亦無太大的擔心。疫情,在世界各地都出現,香港都一樣。如果你孩子想在本地升大學,應該過左non-jupas的報名期,能報的,是自資副學士,又或者是一些本地大專院校跟海外學校合辦的自資課程等等。

回覆 Smurf_luck 的帖子

foundation 好似在香港的大學不大接受, 因它不是正式公開試成績, 就算在英國的 univ 都係要有開辦foundation 的一條龍才比較容易入讀

謝謝各位, 我有睇緊副學士, 但起碼要讀二年, 亦未必能升返到大學. 有興趣本地大專院校跟海外學校合辦的自資課程, 請問知唔知邊度有, 邊間出的成績認受性比較好呢?

你的孩子怎样睇法? 佢都唔想再返去?

回覆 Siuchoi 的帖子

佢好想架, 佢好鐘意英國的校園生活, 不過疫情太令人不安, 雖則可以話這疫症係世界性, 但會儘量留在感覺較安全的地方

絕對同意TTEE1819,疫情全球都有,只係因為呢個原因,讀完foundation唔去英國繼續升大學實在太可惜。留喺香港讀副學士絕對不是好選擇。已經讀完foundation,暑假後返英國就可以入大學,三年后就攞到個degree. 留在香港就算副學士有位入學,兩年后都只係攞個唔湯唔水嘅副學士學位,何必呢。最緊要係孩子都想返去讀,點解要比疫情呢個問題左右?其實學校不在倫敦,問題一點也不大,無需自尋煩惱。我囡大學在倫敦,我十月會照比佢反去開學。自己做好衛生防禦就得啦

阿女話若果學校要Zoom上課嘅話,佢令願返英國上課

好明白你嘅心情,因為我曾經都有咁樣諗過,但我個女都好喜歡英國讀書 ,同埋當初去英國讀書係因為香港暴動和教育出咗問題,所以先至選擇去英國讀書 ,希望十月開學嘅時候, 學校會做好防疫嘅安排。

英國疫情完全見唔到好轉,明白你心情,因為我地都一樣,希望6月8號開始實施14日隔離措施後情況會好轉。
原本就唔中意香港將學校變搞政治既地方,又亂又唔安全(心身),讀完foundation返香港,我估得副學士果D可以報,甘我會選擇繼續留英,尤其令郎希望留英。

我個仔好想返去,學校上星期通知咗boarders 開學日期,我地班香港家長都即刻訂機票,冇人唔返。

英國升大學v香港讀副學士,我一定會揀前者。再加上呢個係仔女嘅抉擇,負擔到一定俾佢自己揀。

醒目開學勳章

Chole 發表於 20-6-2 13:58
我個仔好想返去,學校上星期通知咗boarders 開學日期,我地班香港家長都即刻訂機票,冇人唔返。

英國升大 ...

請問比正常日期早幾多日返去? 在學校宿舍隔離?

Chole 發表於 20-6-2 13:58

英國升大 ...

幾時開學呀?系咪預留14日隔離?有無話學校宿舍可以做隔離?可否講下具體情況?

早14至16日返宿舍隔離,大部分boarders 都係香港/大陸人,小部分係Asians /中東人。嗰幾日學校會安排機場接送。

學校歡迎學生戴口罩,提醒當地未必有貨,最好自己帶去。

校長話已經諗好多唔同應變方案去應對政府可能實施嘅措施,details 冇講。

希望大家可以順利開學!

Chole 發表於 20-6-2 17:27
早14至16日返宿舍隔離,大部分boarders 都係香港/大陸人,小部分係Asians /中東人。嗰幾日學校會安排機場接 ...
呢個安排幾好!Thanks for your information!

yuyueng 發表於 20-6-2 22:47
呢個安排幾好!Thanks for your information!

Sure!  希望疫情快啲過,你嘅小朋友開學一切順利!
‹ 上一主題|下一主題