用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學的計算機问题,學校老師有否介紹用那款給學生呢? ...
樓主: @@2019
go

中學的計算機问题,學校老師有否介紹用那款給學生呢? [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-5-29 15:20
阿女回來問咗佢,佢話中一第一次考試唔俾用,之後都可以用了。間間學校唔同。
...

當然應該間間學校老師會有啲唔同,不過我覺得中一唔好咁急比佢哋用都係好事 , 因為一用計數機其實個腦就會懶,我仔話一開始用計數機就會懶得再用心算

losoco 發表於 20-5-29 15:16
3650p啦
對於重要的公式和計法,周街有programming教學
買其他款你要靠自摸多,浪費時間

參考資料:
https://www.youtube.com/watch?v=mNjsTtkkymg

Poyau    發表於 20-6-1 07:39

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-29 15:24
當然應該間間學校老師會有啲唔同,不過我覺得中一唔好咁急比佢哋用都係好事 , 因為一用計數機其 ...

係呀!自從用計數機之後,我就連買餸嘅婆仔數都只會用計數機解決。成日俾兩父女嘲笑

洋蔥頭媽咪    發表於 20-5-29 15:30

YmOra 發表於 20-5-29 15:25

參考資料:

我女最近要求買多部,佢話原本的已經入滿方妙那。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-5-30 12:22

我仔中三已經有2部,由其如果修數理,一部應該並不足夠輸入公式。

其實無壞,將來考公開試都需要帶多部做後被

~~~由版主刪除所引用之會員名稱~~~

不過,我身邊D中一生可能數強,一早就見佢哋用計數機計數。就連(三份一)加(四分三)都用計數機計。

如果係哩個原因,咁?!唔通將來考DSE帶晒兩部入試場咩?!得唔得架?

YmOra 發表於 20-5-30 13:38
如果係哩個原因,咁?!唔通將來考DSE帶晒兩部入試場咩?!得唔得架?

...

可以呀!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

"Herman Yeung 教入 Casio 新型號 的三大 program: 二次、三次、聯立 (Quadratic, Cubic, Simultaneous)"

我女話佢都係只裝Herman Yeung講嗰三大program咋!

gracelam 發表於 20-5-30 13:40
可以呀!

咁又幾好喎!

YmOra 發表於 20-5-30 13:38

...

我大仔考 DSE 時係帶2部計算機入試場,聽過有人帶3部添。
就算考聆聽都有帶2部收音機入試場做後備。

Poyau    發表於 20-6-1 07:40
b3410    發表於 20-5-30 15:14

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-30 14:05
我大仔考 DSE 時係帶2部計算機入試場,聽過有人帶3部添。
就算考聆聽都有帶2部收音機入試場做後備。
...

諗諗下,回憶番以前都好似係可以帶2部計算機入考場。我考AMaths都好似有問死黨借多部去作後備,不過型號不同,心諗我部機千祈唔好响哩個時候懷,因為對別的型號唔熟識。

有人帶3部咁多,好"安全"下喎!收咅機纖巧,帶兩部都OK嘅!唔知點解呢?!考生去到試場如聽到邊個帶咗2部計算機,心情總被緊張起來。

YmOra 發表於 20-5-31 09:47
諗諗下,回憶番以前都好似係可以帶2部計算機入考場。我考AMaths都好似有問死黨借多部去作後備,不 ...

DSE 始終係颇重要嘅试,帶2部機去考都好正常。
至於帶2部收音機考試係我仔老師當年教佢哋,考聆聽時唔係一部放响度做後備,而係同時左右耳各戴一邊,避免收音突然有失誤,兩部一齊聽一定冇走鷄

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-31 13:19
DSE 始終係颇重要嘅试,帶2部機去考都好正常。
至於帶2部收音機考試係我仔老師當年教佢哋,考聆聽時唔係一 ...

很聰明的方法喎!比保障更保障呢!

YmOra 發表於 20-5-29 13:55
我仲以為一般而言,計數機係中一已經開始用添。

我地中二才開始用,老師俾型號,自己出去買

瑩希媽媽 發表於 20-6-1 23:28
我地中二才開始用,老師俾型號,自己出去買

阿女話佢哋除咗中一下學期已經可以用計數機之外,班男仔仲試玩輸入公式,乜公式都試入,阿女都話好玩,都幾好架!不經不覺他們就熟練咗部計數機。

用2好啲 因為快啲, 同埋好似memory大啲(唔記得係咪)
讀phy chem 既就 50fh II (因為有buildin formula同可以打英文字😂)
M1 M2 就 3650p II 因為有d
數學core冇乜所謂
考m1m2既最好有2部 然後吾同型號 (分別 3650p II 同 50fh II)

lyc_hkelf 發表於 20-6-3 06:57
用2好啲 因為快啲, 同埋好似memory大啲(唔記得係咪)
讀phy chem 既就 50fh II (因為有buildin formula同可 ...

咁!50fhII對M1M2不夠用嗎?其實,我都有諗過買3650pII。

YmOra 發表於 20-6-3 07:32
咁!50fhII對M1M2不夠用嗎?其實,我都有諗過買3650pII。
...

最大分別應該係 3650p 有得計differentiation 同 integration如果你話願意讓1個program位入(吾知有冇……) 或者用手計都冇問題既話, 就可以
如果吾係既, 有得禁我想禁因為係咪都計好煩……咁就用3650p好啲
我就嫌煩同埋為左check數買多左部3650p
打錯已更正!!
‹ 上一主題|下一主題