用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學的計算機问题,學校老師有否介紹用那款給學生呢? ...
樓主: @@2019
go

中學的計算機问题,學校老師有否介紹用那款給學生呢? [複製鏈接]

lyc_hkelf 發表於 20-6-3 07:36
最大分別應該係 3650p 有得計differentiation 同 integration如果你話願意讓1個program位入(吾知有冇……)  ...

咁聽落3650pII嘅功能多DD喎!thx.thx

YmOra 發表於 20-6-3 07:42
咁聽落3650pII嘅功能多DD喎!thx.thx
但係 50fh 有build in formula 同 constants所以如果吾讀m1 m2 既話 50fh會好啲
特別係 phy chem bio……
Thats y m1 m2 你入到去會發現好多人2部caltor

lyc_hkelf 發表於 20-6-3 07:43
但係 50fh 有build in formula 同 constants所以如果吾讀m1 m2 既話 50fh會好啲
T ...

咁!想問3650可入幾多條公式?我知50係可以入3條。

T ...

50嗰部不是只有預設咗"二次方程式解"嗎?仲有其他嗎?詳細我無問過女兒。

T ...

如果,3650比較適合"數延",我會打算買。e+已經有部50,加多部3650,跟你話齋有齊兩部又好似幾好喎!橫掂帶兩部入試場又可以又多份保障,而兩個型號各有所長,有晒都幾好。

YmOra 發表於 20-6-3 07:57
50嗰部不是只有預設咗"二次方程式解"嗎?仲有其他嗎?詳細我無問過女兒。
...
有好似23條 有啲physics formula 不過好少用 因為通常都long q 要寫steps, 同埋啲const 除左攞尼當const用仲可以打字=v=所以m1m2就3650p好啲 其他都真係冇乜所謂
但係如果冇讀 橫店簡一部就梗係簡50fh 多個program位 又可以打字

計differentiation 同 integration是否中三或以上用的呢?那么一定要買2部?可以入formula解決嗎?

YmOra 發表於 20-6-3 08:01
如果,3650比較適合"數延",我會打算買。e+已經有部50,加多部3600,跟你話齋有齊兩部又好似 ...
特別係m2啲人2部caltor既原因仲係因為有多4個program位
因為m2另外亦有program要用(Matrix果啲。。。
然後2部吾同型號就吾需要number部機
直接50fh 入core program, 3650 入m2 program

@@2019 發表於 20-6-3 08:05
計differentiation 同 integration是否中三或以上用的呢?那么一定要買2部?可以入formula解決嗎? ...
D 同 In 係m1 m2 先會有, 吾係一定, 只不過你想要有哂2部既advantage就可以咁做咁解, 反正有unknown你都係要用手計, 不過部caltor可以幫你check數咁解

lyc_hkelf 發表於 20-6-3 08:06
特別係m2啲人2部caltor既原因仲係因為有多4個program位
因為m2另外亦有program要用(Matrix果啲。。。
然後2 ...

好提議呀!不同公式按不同機輸入。我心癢癢想買,等我e+上網再多了解下兩部之優點。我估阿女陣間放學知道將買第二部計數機一定興奮到跳起呢!好多謝你的寶貴資料。我女修讀緊M2,睇嚟50和3650也十分適合她。謝謝你呀!

@@2019 發表於 20-6-3 08:05
計differentiation 同 integration是否中三或以上用的呢?那么一定要買2部?可以入formula解決嗎? ...

即"微積分",是M1M2課程,初中不涉及。

lyc_hkelf 發表於 20-6-3 08:08
D 同 In 係m1 m2 先會有, 吾係一定, 只不過你想要有哂2部既advantage就可以咁做咁解, 反正有unknown你都係 ...

無論主科數、M1或M2,用計數機check數十分重要。尤其主科數嘅MC題check數更重要。

YmOra 發表於 20-6-3 08:15
好提議呀!不同公式按不同機輸入。我心癢癢想買,等我e+上網再多了解下兩部之優點。我估阿女陣間放學知 ...

我女將會修M2, 已經諗住買多部50,睇到呢個post, 原來3650也有好處 ,咁叫佢認真考慮下買邊部
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-6-3 09:47
我女將會修M2, 已經諗住買多部50,睇到呢個post, 原來3650也有好處  ,咁叫佢認真考慮下買邊部 :fun ...

係呀!要買真係要襯早,要時間適應,阿女將教"微積分"更加啱呢!你個不是中四了嗎?

YmOra 發表於 20-6-3 09:58
係呀!要買真係要襯早,要時間適應,阿女將教"微積分"更加啱呢!你個不是中四了嗎?
...

是中四。佢地中學升中五先教M1/M2

gracelam 發表於 20-6-3 10:16

ic我個都係中四,但主科數和M1M2同步教,多數開學盡快教晒主科數,之後時間教M1M2。

gracelam 發表於 20-6-3 10:16

亦即係有多一年中四時間諗清楚想讀M1定M2,都幾好吖!

YmOra 發表於 20-6-3 10:54
ic我個都係中四,但主科數和M1M2同步教,多數開學盡快教晒主科數,之後時間教M1M2。
...

原來都係中四,我以為中三添

YmOra 發表於 20-6-3 10:55
亦即係有多一年中四時間諗清楚想讀M1定M2,都幾好吖!

都係呀! 等佢地諗清楚自己方向。

YmOra    發表於 20-6-3 11:02

gracelam 發表於 20-6-3 10:56
原來都係中四,我以為中三添

中四啦!佢好鍾意M2,老師又教得好,女兒好興奮呀!故陣間佢番嚟若話佢知打算買多部計數機,佢一定興奮到跳起呢!其實,我都一樣咁興奮。
‹ 上一主題|下一主題