用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抗疫停課期間,各校網上授課安排小統計。 ...
go

抗疫停課期間,各校網上授課安排小統計。 [複製鏈接]

想了解各校在抗疫停課期間,對課程的安排,希望各家長提供資料,以備校方日後改善。

用以下方式提供
校名:xx中學
授課時段:900-1300
開始授課月份:x月
授課方式:zoom?email工作紙?錄播形式?
是否依時間表上課:是/否
(體視樂金等術科可不計算在內)
其他資料:xxxxxx

希望此帖可給各校参考及有正向改進,以備日後所需。

kiwi2007    發表於 20-5-28 18:03
   2    0    0    0

學校自己不知道自己老師網上授課的情況,需要家長提供資料?

我只係想知,呢幾個月有邊間中學完全無安排授課~~~

醒目開學勳章 王國長老

fatman69 發表於 20-5-28 15:15
想了解各校在抗疫停課期間,對課程的安排,希望各家長提供資料,以備校方日後改善。

用以下方式提供
呢個統計唔明有咩用

用 zoom, 學校提供 zoom account 俾老師, 絕對有晒記錄去複查

用 email, 都會有資料喎

經 google classroom 交功課同樣有記錄

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-5-28 16:49
呢個統計唔明有咩用

似比較邊間學校支援最好。
可以比家長將來納入選校方向 。(未升中)

醒目開學勳章 王國長老

kirstyau 發表於 20-5-28 17:18
可能比家長將來納入選校方向 。(未升中)
...
support 既野, 依家個校長做得好好, 轉左校長係咪一樣? 可以更好, 可以極 hea, 一天一地
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

使唔使比較埋學校地理環境,近排都好重要~~~

miriam 發表於 20-5-28 17:23
support 既野, 依家個校長做得好好, 轉左校長係咪一樣? 可以更好, 可以極 hea, 一天一地
...

好老實,阿大學校普普通通,每樣有D, 冇期望冇失望,係有個別老師太hea,都不滿架!但又唔可以抹殺有老師都好有heart!

只有你明白我所想,若再有停課,校方可取長補短,维持學生進度。

醒目開學勳章 王國長老

kirstyau 發表於 20-5-28 17:29
好老實,阿大學校普普通通,每樣有D, 冇期望冇失望,係有個別老師太hea,都不滿架!但又唔可以抹殺有老師 ...
我囡學校都一樣, 老師責任心天地線全齊, 所以好難以單一班別既老師去比較

前事不忘,後事之師。立此為案,供自己及有興趣人士互相參考:
校名:英X書院
地址:般咸道63號A
開始網上授課時間: 2020.3.16 Monday
授課時段:星期一至五(0900-1000, 1030-1130, 1300-1400)
授課方式:用得最多 real-time teaching 的科目,包括數學、綜合科學及電腦;其他科目主要用 Google Classroom, eForum, PowerPoint, pre-recorded teaching videos, online exercises & assignments...etc
備註:最難忘的經歷包括
(1)消耗左半 realm A4白紙列印所有抗疫網上教學資料及功課
(2)消耗左black cartridge and color cartridge 各一盒
(3)3月中 real-time teaching 初期,中史科列明要在一小時內完成學習、列印及完成堂課,攪到 F.1 仔一鑊粥及被列為"late submission".經 CEO向校方反映後,「必須於一小時內遞交」的條款已被撤回

kiwi2007 發表於 20-5-28 18:01
前事不忘,後事之師。立此為案,供自己及有興趣人士互相參考:
校名:英X書院
地址:般咸道63號A

KC上下午都有堂上足,真係吾錯。
用紙用墨用多左,但慳番舟車勞頓,都係得著!

回覆 fatman69 的帖子

官校都可以在三月份內開車用 real-time teaching, 仲要係 regular and periodic timetable, 算係咁,5好再話官校 old fashioned and bureaucratic 鳥....

回覆樓主:

其實咩叫好,咩叫吾好?
有些日日朝八至下午,嘜堂都有,有些上下各一兩小時,那邊個好些?
驟眼睇前者,學校好似好勤力,但想深一層發育中學生可以送埋對眼比佢地,要咁長時間上,集中力只會越來越差,見一味煲劇一味上堂多的是。
我反而睇係效率,上堂中管理,學生投入,教學進度等
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-5-28 19:07
其實咩叫好,咩叫吾好?
有些日日朝八至下午,嘜堂都有,有些上下各一兩小時,那邊個好些?
驟眼睇前者,學校 ...

都同意,聽過有學校用zoom係對功課only
又聽過有學校只提供video,但質素好,同學唔明可以睇完又睇,咁係未一定比上面real time 差?又唔一定
但又聽過有學校只提供video,但全部係video link,咁又當然有問題啦。
仲有學校係停課其間全部功課冇改,zoom對,學生自己改,咁有改功課當然較好
所以其實比較形式未必有用,但其他又可能好主觀
一間學校咁多學生家長,一定有人滿意,一定有人唔滿意
有人覺得點解唔zoom 全日,又有人會覺得zoom全日對眼睛唔好。好難服侍

bbforever    發表於 20-5-29 19:35
Jessy    發表於 20-5-29 02:32

zitaeric 發表於 20-5-28 19:07
其實咩叫好,咩叫吾好?
驟眼睇前者,學校 ...

疫症期間, 咩形式教學都好,都嚟唔開電子用品 , 阿妹小學睇片為主,對近視眼肯定加深好多

kirstyau 發表於 20-5-28 19:33
疫症期間, 咩形式教學都好,都嚟唔開電子用品 , 阿妹小學睇片為主,對近視眼肯定加深好多
...
yes, 我細女都要疫情期間去配眼鏡

我會覺得啲人總會認為隔離飯香。細仔學校是需要交學費,個個都好似消費者模式咁,數學校呢樣唔好,人地學校有幾好,幾多ZOOM MEETING;教學片段又幾有趣等等。。。。多多意見

問佢地阿人地學校起停課期間做左咩咁突出咁理想?又答唔出定唔肯講,仲要成日攞直資、私校、津校做比較,話SPCC點好點好,英華又點點點唔鍾意咪退學囉,難道一路唔滿意一路讀,會開心啲真係冇佢地咁好氣。

回覆 b3410 的帖子

疫情前,我細仔已經配左副控制近視鏡,唔係OK鏡。剛去驗眼,視光師話好彩呢副鏡頂頂,呢幾個月都冇近視增長。佢其他小朋友客仔,短短幾個月,最誇張果個深左300度

b3410    發表於 20-5-29 18:51
Jessy    發表於 20-5-29 02:35

PTL_L 發表於 20-5-28 22:46
我會覺得啲人總會認為隔離飯香。細仔學校是需要交學費,個個都好似消費者模式咁,數學校呢樣唔好,人地學校 ...

忠誠的粉絲,無須有理據,中意就係中意~~~

‹ 上一主題|下一主題