用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抗疫停課期間,各校網上授課安排小統計。 ...
樓主: fatman69
go

抗疫停課期間,各校網上授課安排小統計。

回覆 小鹿揀學校 的帖子

第一代既POLY 鏡片我大囡都試過,撞鬼,半年深100度,惟有試OK鏡。而家有改良版POLY鏡,價錢又平啲又唔駛咁麻煩,所以又試下。

網上教學變咗傾眼鏡

由抗疫上課安排,講到近視、OK鏡、 POLYU.....etc, 表面上離晒題,其實卻暗藏玄機。中一自行面試時,有些學校嘅小組討論就係開左一個標題,睇下各位組員嘅反應、思維、表達及交流。Selection panel 不只是考您 knowledge & common sense, 而是睇您有無 ice breaking skill, critical thinking, leadership talent, presentation skill, eye contact, team spirit... 如果只識背誦 model answers, 肯定要陪跑及 out. PolyU視光學是鎮校神科之一,同PT & OT 已經是多年以來理大 JUPAS 嘅首選,有幸入到呢科肯定要 cheers👍言歸正傳,由公海入番 Victoria Harbour, 有冇家長可以分享吓其他學校嘅抗疫套餐呢!?

小鹿揀學校 發表於 20-5-29 10:04
不是ok鏡呀, ok鏡要緊貼眼球, 有衞生問題,會導致發炎,怕怕, 制唔過呀...
Poly硏發的鏡片是配在普 ...
請問是什麼鏡,可否分享?

Ygbc 發表於 20-6-5 23:00
請問是什麼鏡,可否分享?

理工大學研發的是MyoSmart,我囝囝一年半前配,到現在剛驗完眼,也只是深了25度近視,暫無需換眼鏡。

小鹿揀學校 發表於 20-5-29 09:16
理工硏發嗰款鏡片?我仔也配了一副, 雖然打機打到天昏地暗,近一年近視完全冇加深, 十分有效! ...
效果咁好?我小朋友疫情前12月都配左,半年冇去驗,希望都有keep住唔升喇