用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園幼稚園
樓主: lylam
go

根德園幼稚園   [複製鏈接]

如果冇俾人delete連根拔起就非常好
香港還有言論自由的
放長雙眼看吧

karenaleung 發表於 20-5-28 22:37
why?

你見到樓上d posts都明點解啦  

呢位家長挑通眼眉,心水清

可能主任果日都聽了類似的電話數拾個......所以答到都冇晒氣, 樓主原諒佢吧!

D女已經升上不同的小學, 兩間學校都冇減過學費, 其中一間下學年仲盛傳會加學費添!

樓主遇到既問題, 相信每一位香港家長都遇緊, 但疫情真係發生,
學校,老師及家長都好無奈!

同埋都希望樓主體諒一下這間傳統的幼稚園, 60多年來它的優勝既地方都並不是在網上, 特然間來一個疫情, 佢真係未必可以立即安排到!

兩個女都係此校畢業, 學校已經算好小煩到家長, 有D家長甚至覺得自己參與不足添

樓主試下退一步想, 應該慶幸小朋友只是K1, 像我, 兩個讀小學, 每日除了DL功課又要UL返功課, 仲要教埋佢地, 因為就算有ZOOM堂, 都唔代表佢地會一下子明白! 所以

疫情在K1發生, 樓主算幸福喇!

KV以佢既名聲, 成績同小朋友學到既野黎講, 佢既學費好抵架喇!!

樓主就下下氣吧!

P.S. 我是出自自己真心打POST架

其實樓主而家好多私校都無退學費㗎啦
你認為學校做得唔夠全面 唔夠好
你真係要好好考慮尼間學校係咪真係適合你小朋友

回覆 sheep2015bb 的帖子

又唔好諗到咁黑暗,forum就係討論架啦,有agree有disagree.... 我完全同呢間幼稚園無關係,只係覺得有d 家長係呢個期間 '輸打贏要', 大家想講下自己睇法啫~
Take it easy

1_julie 發表於 20-5-28 21:34
樓主有言論自由,但不要寫到好似代表主流意見,還要開名......

本人是KV用家,樓主post完全不代表本人意見 ...

完全認同!我小朋友係K2,因為要開始考小學,好多家長都好緊張學習進度,所以谷入有不滿既聲音。我完全理解家長因擔心進度而有不滿,但有些家長淨係針對學校無退學費(來來去去都係嗰幾個),我覺得有點蠻不講理,學校老師每天都工作,唔可以因為小朋友無返到學校而覺得要退學費,唔通老師有返工但要減人工?其實人係有選擇,咁不滿學校安排,又咁計較錢,我建議不如讀免費幼稚園,何苦又堅持唔退學,又不斷投訴學校唔退學費呢?

sheep2015bb 發表於 20-5-28 23:24
呢位家長挑通眼眉,心水清

有好多個衝出黎維護KV

樓主講嘅重點
任何學校都會發生
而且只係冰山一角
退咗學? 恭喜你抽身得快
當反對嘅聲音大部份被擁護者撲滅
真相就永遠冇人知道或者唔會再有人敢講
確實係冇最好嘅學校
所以新手家長諗住上網取經
見個個話愛學校相信學校
最後試過中曬伏
走又走唔到嘅唯有繼續啞忍
走到歡天喜地嘅亦大有人在
Anyway,
無論學校好社會又好
只係希望有言論自由
同埋高透明度
家長就可以容易啲為小朋友選擇
合適嘅學校
大家對號入座

Chan343    發表於 20-5-29 01:05

sheep2015bb 發表於 20-5-29 00:39
樓主講嘅重點
任何學校都會發生
而且只係冰山一角

你講嘅我最近都留意到,有某間龍幼/小,不論身邊朋友或whatspp谷聽過唔少用家呻,但係EK居然有來來去去那幾位經常出來撐,對於不同意見者就窮追猛打;最近都反省自己揀幼稚園揀小學時有否跌入這個陷阱?以為多人撐就好....

sheep2015bb 發表於 20-5-29 00:39
樓主講嘅重點
任何學校都會發生
而且只係冰山一角
搣聲不斷,少數聲音變成很冷清,其實很多人啞忍,等敢言者出來講2 句學校做得好與不好,能在多各度參考才有full pictures ,我也支持應開放討論找出改善空間

Btw,聽用家指4月下旬才有video,2月至4月基本上真空,難怪有人不滿。至於其他私幼無咩人投訴,我猜都是懶得出來發言及被搣聲......

回覆 kimlam953 的帖子

想法不要太陰謀論......
多人是因為KV多人讀, 多畢業生姐

現K1用家, 我認為學校/老師已盡力協助學生學習, 從video可看到佢地真係有心機, 太太昨日回校取功課亦有多謝老師

其實如果唔滿意, 可以退學轉第2間, 何需苦惱?

再陰謀論啲。
有乜可能讀緊的家長起到公審自己間學校.......

現在正好是新生註冊期.......動機非常值得懷疑。

Chan343 發表於 20-5-29 01:16
搣聲不斷,少數聲音變成很冷清,其實很多人啞忍,等敢言者出來講2 句學校做得好與不好,能在多各度參考才有 ...

樓主無講到學校安排老師提前放暑假,而學校video 教學會到八月中,根德淨係交10個月學費(七八月放summer holiday),即係二三月學費就用作七八月video 教學

我係用家不過非盲粉,我認為學校喺處理呢件上有不足,俾人感覺無contingency plan, 但事情無完美,無論任何處理方法都難以滿足所有人

如果樓主重點係學校喺停課兩個月後先有 video 教學而覺得要退學費,莫非七八月既 video 教學要免費?

疫情期間,各校處理手法即見真章,從video , zoom, 功課 等支援,真真正正可了解更多。

用家朋友是K2, 面臨考小一的重大挑戰,不是一句你不滿意咪quit 咁簡單....
2 個月的空白期若全職家長還可以努力補上,但在職家長就會心急如焚。
這時這刻,同是名私幼幾間越做越好,有video,有zoom,有功課.... 小朋友和NET 老師在zoom 裡互動,有交自拍片作為show and tell 。
當然各校有各校優缺點,kv 粉絲最欣賞是不用zoom,不用video,小朋友輕輕鬆鬆,2 個月的休養生息提前放暑假,有咩都等學校慢慢處理,這是學校重大優點。
其他人可衡量下喜歡那一種再作選擇。。。

K1用家

2-3月係有小練習同親子活動提供,4月份才有videos呢個係事實。

學校開初停課好快已經承諾用補課方式去代替2-3月上課既安排,補課期係到八月中,仲加埋星期六。相信只係無預計到復課無時,影響咗計劃。

我真心欣賞學校係想自己承擔返教學責任,奈何現況不能。

我非盲撐,學校當然都有些事情可以改進。不過正所謂家事,不用跟外人交代吧。

我相信每間學校都有一羣擁護學校的家長,因為真心視為家庭一份子,一定想佢好。但去到用盲撐、會被滅聲這些帶攻擊性的字眼,你又有何益處呢?説話本應該是用來造就人!

共勉之

家長除了就小朋友性格揀學校外,其實更應該揀適合'家長'的學校。
如父母無時間參與義工活動,又唔想太多親子功課,本身學校大多收專業人士,勞動階層的家長.....(只少有啱嘴形的家長),接送安排,學費等等,可能父母選擇時著重'自己'多d,壓力少d,其實成個家庭係會和諧d!!!
建議大家睇'你教育孩子?還是孩子教育你?'一書,從另一角度去育兒。

學校這次疫情我唔否認係慢左半拍,2月至4月只有網上功課(並非完全真空,至於功課量呢D就好個人,肯定有家長喜歡大量功課)
4月20日才開始有Video,係慢左,但題外話,video係好高質素

學校在疫情開始時係一心全力暑假星期一至六補課(學校只收10個月學費),
3月6日有通告講補課安排,邊日唔計出席率都講埋,唔記得的用家自己望番e-class通告,
所以我明白點解到4月先有video,當然亦多得家長提議,學校接納家長意見亦全力補救,
仲有由於edb已經公佈k3可以復課,所以k3會暑假補課(再提醒學校收十個月學費),
講真k3果班都畢業啦,如果佢係一間不負責任的學校,做咩幫k3補課?

學校呢次處理係有不足 :

以為百份百一定可以補到課以至4月20日才有Video+校車呢個時勢來年加價(利伸我小朋友唔洗坐校車)

但插學校唔減學費又係咪理性?(如果k1k2暑期真係唔俾補學校講明會繼續有網上教學),
要家長每星期打印功課都要插? 疫情期間你想成日來回學校取功課??
每天都需要家長在家中跟進又插?? 讀邊間都要跟架啦??

Chan343 發表於 20-5-29 09:08
疫情期間,各校處理手法即見真章,從video , zoom, 功課 等支援,真真正正可了解更多。

用家朋友是K2, 面 ...

right. 疫情期間,學校支援,反應,可以了解更多。多啲用家講下多方面意見,好讓來年家長多個參考。
‹ 上一主題|下一主題