用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園幼稚園
樓主: lylam
go

根德園幼稚園   [複製鏈接]

1_julie 發表於 20-5-29 08:14
再陰謀論啲。
有乜可能讀緊的家長起到公審自己間學校.......
非常應同你的說法。“識好多家長都退學”, 退校車我會信,退學就唔會囉。請問,你嗰一刻退學,你搵到K2學位喇?萬一七月前開到學,你有得返學?作為香港地咁緊張讀書嘅地方,會有咁安排嘅家長?

我兩個女都讀KV,我有時都對學校安排上有少少說話,但係唔會上黎唱,因為唱都無意思,再講,學校學費係私幼中,算好平了,又無雜費。如果你因為學費而要唱,咁你讀其他私幼會好唔得閒(人地雜費多到你唔信)。

仲有,你要人家減學費,言下之意,係咪要地減老師/清潔姐姐嘅人工?或者抄左佢地?咁一開學又點?再請返職員?當然,呢樣野涉及整體經濟,又唔可以要求所有港人同甘共苦。As long as 我自己仲有份工,我都覺得唔應該自己full paid,但係叫人減人工。

MrsPerthLiu 發表於 20-6-3 03:08
我女都係根德園2019/2020年度的K1學生,2月至4月不是真空,沒有video但係有功課俾小朋友練習的。
當時教育 ...
我兩個女都讀KV, 大女己經K3, 細女就K1.想當初, 大女K1時,邊有依家咁多功讀。我見細女依家比以前家姐功課多左,應該係因應疫情,先至俾多左功課俾學生。

我想講,你揀得呢間學校,你相信啲乜?KV,你要相信佢可以俾到好好嘅academic 俾小朋友,從而可以考好小學。如果你真係咁懷疑,你真係要好好考慮,係咪要轉校。

有時啲野,唔係話有zoom就係好事。樓主如果只睇有無zoom, 咁係咪幼稚園有zoom就轉去讀K2?

真金不怕紅爐火嘅話,只係比之後嘅家長多啲嘅參考資料,如果當一個討論區連負面嘅資訊都唔接納,就真係唔好奢望社會可以接納唔同嘅聲音,更何況低透明度嘅學校,唔係靠其他家長道中點滴,淨係識留低「XX for sure 」等一味讚,後人又點知箇中有咩問題呢,喺xx vs xx 嘅情況下點樣洞悉先機咁為小朋友選擇適合嘅教育?
反對者一班埋堆,有人去其他學校in 過問過無位無offer, 無奈地繼續留K3 大有人在,但間學校確實有人退學,轉唔轉到係睇家長有無決心郁唔郁手,同埋小朋友有冇實力
事實上大多數入呢間學校嘅家長就係唔鍾意煩,最好就係乜都唔好理

sheep2015bb 發表於 20-7-5 13:54
真金不怕紅爐火嘅話,只係比之後嘅家長多啲嘅參考資料,如果當一個討論區連負面嘅資訊都唔接納,就真係唔好 ...

乜都唔駛理,只要信,不要問,好貼切現實中的kv家長。

Dollys 發表於 20-7-5 18:41
乜都唔駛理,只要信,不要問,好貼切現實中的kv家長。

'不要問,只要信'
--->我有朋友係Kv畢業生的家長,呢句說話就係佢親口同我講對KV的睇法。
事實上,好多KV家長就係buy KV咩都唔駛跟唔駛理,減輕繁忙家長的負擔,所以KV選擇同其他學校一樣要zoom要print野要家長跟,自然令用家吃不消。

隔左咁耐先留意到這個post, 我是KV K1 用家,想分享小小觀察給未來要選校的家長。
小朋友升了K2, 我依然未退學,有點慶幸,因為KV的應對愈來愈好,小朋友的進度,本人亦覺得理想。我班未有同學退學,還有一位插班生。疫情開始時,個人覺得學校反應較慢,功課較簡單。去到4月尾,學校提供有質素的videos, 因我有陪小朋友一起看,覺得老師們都好有心提供教學。除中英數普,還有繪本video。每兩星期交一次功課,老師會批改。定期會接到老師的電話跟進孩子的進度,往往是星期六,感覺老師既盡責又忙碌。

3月開始全面復課,感謝老師們的配合,我們才可以比其他學校提早復課,暫時進度漸亦理想。復課後孩子的字寫得愈來愈好,應該是因為得到老師的鼓勵。

希望以上意見可以給大家一個參考。

我仔今年讀緊k3

其實樓主講的都係舊年的事
無錯舊年係好遲才推行網上教學和video 教學
但學校原本打算暑假補堂的
後來疫情唔停都改video 和zoom

現在的教學沒有教慢
跟到進度
根德學費已經比st cat LH 平很多
唔可能同人地比

我地班得一個人退學
理由係返上海

KV K2用家, 二仔9月也會入讀KV K1, 即使係雙職家長, 我同太太均認為學校的安排做得非常好, 而我們亦未有因學校的學習安排減少小朋友的其他興趣班時間, 雖然家家有本難諗的經, 但不太認同樓主的說法
‹ 上一主題|下一主題