用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你哋會唔會唔讀N班呀?
go

你哋會唔會唔讀N班呀?

啱啱收到通知話收咗我對孖仔入N班,我當然即刻應承話讀啦!但我D朋友又話而家疫情咁危險,叫我唔好讀,我而家都唔知點,學校話到時我要每日帶定每人3至4個口罩,因為食飯、茶點、唔記得仲有乜,話每日要用幾個,我孖胎,即係每日用8個!我咪要買勁多口罩??
你哋比唔比BB讀呢?

我bb細b,經歷家姐經驗,不一定要讀,除非你好想k1入名龍幼,為簡單及方便會等k1先入學,又可睇定啲,大過啲安全啲,又可慳錢。

回覆樓主:

讀N班有無直升K班?

Godark 發表於 20-5-27 08:41
我bb細b,經歷家姐經驗,不一定要讀,除非你好想k1入名龍幼,為簡單及方便會等k1先入學,又可睇定啲,大過 ...

因為我自己一個人湊孖B,辛苦到死,難得有N班收,我諗住當比人湊咋~但最衰而家又有埋D咁嘅病菌,唉~真係唔知點好~

Poyau 發表於 20-5-27 13:33
讀N班有無直升K班?

我都唔清楚呀,我都係新手乜都唔知

我bb細b,經歷家姐經驗,不一定要讀,除非你好想k1入名龍幼,為簡單及方便會等k1先入學,又可睇定啲,大過 ...

我見而家N班都可以申請資助,我諗住唔洗$先讀咋~因為我係孖胎,老公入息又唔過上限,可以申請全資呀~

lazy_baby 發表於 20-5-27 13:39
我見而家N班都可以申請資助,我諗住唔洗$先讀咋~因為我係孖胎,老公入息又唔過上限,可以申請全資呀~
...

係咪PN全日班? 最好問清楚少少學校因為N班資助只限於全日制學校申請

lazy_baby 發表於 20-5-27 13:39
...

咁正!收入上限是?

lazy_baby 發表於 20-5-27 13:36
因為我自己一個人湊孖B,辛苦到死,難得有N班收,我諗住當比人湊咋~但最衰而家又有埋D咁嘅病菌,唉~真係唔 ...

其實每日湊出湊入都幾忙架喎,除非全日制

lazy_baby 發表於 20-5-27 13:37
我都唔清楚呀,我都係新手乜都唔知

最好問吓學校
如果係直升 唔讀N唔知K1有無位

kisani 發表於 20-5-27 14:31
係咪PN全日班? 最好問清楚少少學校因為N班資助只限於全日制學校申請
係全日制呀,問左話可以申請資助~

Godark 發表於 20-5-27 16:44
咁正!收入上限是?
佢收入個計法係全年總收入除屋企人加1,如果唔超過4萬幾就可以全資呀~要搵勁少錢先得

Godark 發表於 20-5-27 16:46
其實每日湊出湊入都幾忙架喎,除非全日制
我就係貪佢全日制,我係早起身果下慘d,之後有人幫我湊佢地教佢地野,四點先放學,我有好多個鐘休息呀

唔好意思我想問,想入名幼,細b讀n會好啲?我之前都咁諗所以報左n,但之後先發現,我細b要12月先插班讀n,但11月就已經要去k1面試,即係都冇幫助,還是你意思係到時interview k1,老師知道你黎緊會讀n班會印象好啲?

回覆 lazy_baby 的帖子

你一打二 可以比佢地返全日我覺得好!我都係孖 不過唔係自己湊 有返半日n 半日n唔係太好 一出一入好鬼煩

jkttong 發表於 20-5-31 19:32
回覆 lazy_baby 的帖子

你一打二 可以比佢地返全日我覺得好!我都係孖 不過唔係自己湊 有返半日n 半日n唔 ...

原來你都係孖,你就好啦有人幫手湊~
半日果D我唔去lu~又出又入仲忙!得果幾粒鐘~留喺屋企瞓吓好過haha~

ieknxsy 發表於 20-5-31 15:05
唔好意思我想問,想入名幼,細b讀n會好啲?我之前都咁諗所以報左n,但之後先發現,我細b要12月先插班讀n, ...

讀過K1當然覺得有讀過n/pg 嘅小朋友叻啲,但如果你想優勢更明顯,又係細b,點解唔再遲多年先考K1?
我個陣冇諗咁多,剩係諗住早啲俾小朋友返學,宜家要重讀K2.....

回覆樓主:

自己覺得,上n班係比bb早d習慣同其他小朋友相處,同時,有d野係屋企人教唔到,例如有規律上堂、小睡及玩耍,係自己屋企,bb知道有父母錫就未必聽話,當然,要睇bb本身性格,有d bb好主動外向,會較容易同人相處。

Curtis0917 發表於 20-6-10 02:25
自己覺得,上n班係比bb早d習慣同其他小朋友相處,同時,有d野係屋企人教唔到,例如有規律上堂、小睡及玩耍 ...

其實最主要我就係想學校幫我教佢地,因為我平時淨係煮野比佢地,餵佢地,之後又要洗呢樣洗果樣~洗大量衫、收衫、拖地、佢地周圍掉玩具我又執餐死⋯⋯,連自己食嘢時間都冇,有時急到爆都忍住,因為兩個一齊喊起上嚟都幾麻煩!要搞惦哂佢哋D野先得!所以根本完全冇時間教佢地做D乜~我亦都唔識教~唉~所以我一知道N班收我就好興奮!我已經辦理好入學手續lu~~9月開學了!

另外我屋企仲有個又盲又聾又手少少殘廢嘅奶奶,又要照顧埋佢,夜晚又要煮飯比佢同老公,又要另外煮比孖B,忙到飛起!!

lazy_baby 發表於 20-6-10 03:02

其實最主要我就係想學校幫我教佢地,因為我平時淨係煮野 ...

我兩新手父母,上年錯過左幫b報n班,跟住就疫情,上個月先入紙揾學校,萬幸我b都係9月返學,雖然唔係入讀咩名校,但希望佢自己喜歡返學,我兩又要返工,要返有延長服務全日學校先可以,bb比較怕陌生人,希望佢可以習慣校院生活,晚上返到屋企就由我兩教佢一點知識。
講開,我b都係剩識bb話,可能返學前要去睇言語治療師。